Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 183 (8712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Învață-mă să visez!”

Se caută voluntari care să-i ajute pe copiii instituționalizați din Suceava, Fălticeni, Solca și Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Ajungem MARI”, cel mai mare program educațional din România care vine în sprijinul copiilor din sistemul de protecție, pornește o nouă campanie de recrutare de voluntari care să ofere șansa la o viață normală copiilor din Suceava, Fălticeni, Solca și Gura Humorului. Copiii instituționalizați au nevoie de 10 voluntari care să-i ajute să își îndeplinească visurile.

Termenul limită pentru înscrierea ca voluntar „Ajungem MARI” este 30 septembrie. Copiii suceveni „așteaptă 10 oameni cu suflet bun care să-i încurajeze să-și descopere pasiunile, să le arate că lumea are și părți bune, să le fie colegi la teme și joacă, dar, cel mai important, să le devină prieteni”.

În momentul în care sunt instituționalizați, spun organizatorii campaniei, „copiii pierd dragostea și protecția familiei, își pierd direcția și puterea de a visa. Odată ce intră în sistemul de protecție, dispare tot ce era până atunci normal, pentru că atenția lor este concentrată asupra nevoii de supraviețuire într-un sistem care nu este pregătit suficient să le ofere un mediu securizant și într-o societate care nu știe cum să-i integreze, convinsă fiind că nu au abilitățile necesare”.

 

Vârsta minimă de recrutare este de 16 ani

Modulul de voluntariat dedicat copiilor și tinerilor aflați în sistemul de protecție – centre de plasament, centre de zi, centre de primire a copilului în regim de urgență, centre maternale, apartamente și case de tip familial – începe pe 15 noiembrie 2024 și se încheie pe 30 iunie 2025, cu opțiunea de a fi prelungit dacă există implicare și dorință.

Voluntarii își vor petrece trei ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, sprijin moral și emoțional, șansa la o viață normală și la un viitor mai bun.

Vârsta minimă de recrutare este de 16 ani, fără limită superioară de vârstă. Voluntarii „Ajungem MARI” sunt în general adulți, studenți sau liceeni care au în comun dorința de a ajuta copiii vulnerabili.

Voluntarii vor trece printr-un proces inițial de pregătire necesar pentru toți cei care ajung să lucreze cu copiii instituționalizați. Acestea sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviți, care înțeleg angajamentul și sunt deciși să le fie alături copiilor pe termen lung. Oricine își dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 30 septembrie pe https://www.ajungemmari.ro/devinovoluntar/.

 

„Le dau încredere în ei și le reamintesc constant că pot face orice își doresc”

De 10 ani, programul educațional „Ajungem MARI”, desfășurat de Asociația Lindenfeld, sprijină copiii și tinerii instituționalizați să devină adulți responsabili, independenți și fericiți. Voluntarii „Ajungem MARI” sunt vocea copiilor instituționalizați care strigă după ajutor.

„<Învață-mă să visez> este un apel adresat persoanelor peste 16 ani care își doresc o schimbare sau care vor să facă lucruri cu impact mare în viața celorlalți. Copiii instituționalizați au mare nevoie de acest sprijin. Au trecut prin multe dezamăgiri dureroase, încât pentru ei a devenit un lux să viseze. Nu au o plasă de siguranță: dacă lucrurile nu funcționează, nu au o persoană alături care să-i ajute să-și îndeplinească visul. E greu să te întorci la școală după ce ai repetat de două sau trei ori clasa pentru că ai fost mutat din centru în centru, să mai mergi la cursul de canto când colegii râd de tine că nu ai părinți. Toate împrejurările i-au făcut să creadă că nu au șansa să reușească. Noi ne-am propus să le redăm bucuria și determinarea de a-și descoperi visul, a-l urma și a deveni cineva”, este mesajul vicepreședintelui „Ajungem MARI” Vivianda Nicolae.

Una dintre voluntarele proiectului, Laura Ghecenco, a povestit că dincolo de pregătirea pentru școală, ieșiri la film și teatru sau înscrierea la diverse cursuri, „cred că cea mai importantă este relația pe care am creat-o cu copiii. Le ofer timp, îi ascult atunci când au nevoie, îi sfătuiesc și mă sfătuiesc cu ei, le dau încredere în ei și le reamintesc constant că pot face orice își doresc”.

 

„Au nevoie să aibă din nou încredere în cei din jur, în faptul că nu vor fi abandonați din nou”

Până în prezent, peste 10.000 de voluntari și-au dedicat trei ore pe săptămână din timpul lor pentru a ajuta copiii instituționalizați să aibă o viață mai bună. Le-au oferit pregătire școlară, au organizat ateliere de dezvoltare personală, ateliere creative, excursii și ieșiri. I-au însoțit în tabere de viață independentă, i-au dus la ședințele de psihoterapie și de consiliere vocațională, i-au ajutat să-și descopere pasiunile pe care mulți le-au transformat în joburi. 

 „Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o e că ei se bucură enorm de lucrurile care nouă ni se par deja banale: să mergi cu ei la cumpărături, să-i însoțești la activități, să le fii alături. Pentru ei contează mult să îi asculți și să fii atent la ceea ce-ți povestesc”, a declarat Alina Șandor, voluntar și coordonator „Ajungem MARI”.

Coordonatorii programului „Ajungem MARI” au mai explicat că toți copiii instituționalizați au nevoie de stabilitate. Au nevoie să aibă din nou încredere în cei din jur, în faptul că nu vor fi abandonați din nou. Nu sunt deloc pretențioși, au nevoie doar de un prieten care să-i încurajeze, să-i accepte așa cum sunt, să-i ajute să-și identifice nevoile și visurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se caută voluntari care să-i ajute pe copiii instituționalizați din Suceava, Fălticeni, Solca și Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Se caută voluntari care să-i ajute pe copiii instituționalizați din Suceava, Fălticeni, Solca și Gura Humorului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei