Mai multe panouri care avertizează despre prezența urșilor în zonă au fost montate pe traseele turistice din Parcul Național Călimani. Pe aceste panouri scrie ce trebuie făcut pentru a limita efectele unei astfel de întâlniri cu ”moș Martin”.
Vizitatorii sunt sfătuiți să nu se apropie de urs și nici să nu îl hrănească, dar și să păstreze o distanță de cel puțin 100 de metri. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să nu se panicheze și să fugă și nici să nu facă mișcări bruște care să poată provoca un atac din partea animalului.
Turiștii mai trebuie să aibă asupra lor un spray împotriva urșilor, să meargă pe cât posibil în grup și să facă zgomot, pentru a evita întâlnirile neașteptate. Prezența unui câine poate provoca un atac din partea ursului, motiv pentru care este indicat să fie ținut în lesă.
Basarab Bîrlădeanu, directorul Parcului Național Călimani, a explicat că aceste panouri de avertizare au fost montate ca urmare a numărului mare de urși care există în zonă, în ultima perioadă.
”Numai în județul Suceava, pe cele 11.000 de hectare de teren ale Parcului Național Călimani avem un număr de 15-16 urși, în timp ce normală ar fi prezența a 2-3 urși. Este mult prea mult, iar în căutare de hrană ursul care parcurge și câte 50 de kilometri pe noapte, se poate deplasa în diferite zone, iar o întâlnire de grad zero cu oamenii nu este exclusă. De aceea, îmi doresc ca oamenii care merg pe traseele montane să dea dovadă de mare vigilență”, a arătat Basarab Bîrlădeanu.
Persoanele care doresc să afle detalii suplimentare se pot interesa la sediul Parcului Național Călimani, din Șaru Dornei, sau la numărul de telefon 0230371104, între orele 09:00-15:00.