Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 183 (8712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Activități educative

Elevii de etnie ucraineană din comuna Bălcăuți, în tabără de vară la Școala Gimnazială Negostina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Școala Gimnazială Negostina s-a desfășurat, în perioada 29 iulie - 2 august 2024, cea de-a V-a ediție a Școlii de vară dedicată elevilor de etnie ucraineană din comuna Bălcăuți. Proiectul a luat ființă la inițiativa președintelui Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Ilie Sauciuc, fiind organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Consiliul Regional Cernăuți - Ucraina, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Școala Gimnazială Bălcăuți, Primăria și Consiliul Local Bălcăuți.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor României și Ucrainei. Preoții ortodocși din comună (pr. Petrașuc Daniel, pr. Cucu Cosmin și pr. Cîrstean Ioan) au oficiat o slujbă de binecuvântare a tuturor elevilor și dascălilor implicați în activitate.

La evenimentul de deschidere au fost prezenți: deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava și inspector pentru minoritatea ucraineană în cadrul IȘJ Suceava, Petru Tănase, secretar general al Consiliului Județean Suceava, Victor Semciuc, vicepreședinte UUR, Vasile Şoiman, primarul comunei Bălcăuţi, Mihaela Pintrijel, directorul Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi, Clapon Niculina, președintele Organizației UUR Negostina, Nicolaișen Gheorghina, președintele Organizației UUR Gropeni, Cristina Chideșa, secretarul Filialei UUR Suceava și cadre didactice din comuna Bălcăuţi.

 

Momente artistice

Reprezentanții instituțiilor partenere au adresat mesaje de apreciere pentru această inițiativă, subliniind beneficiile pe care aceasta le aduce elevilor participanți. Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR a menționat că una din prioritățile organizației este sprijinirea învățământului în limba maternă prin desfășurarea a numeroase evenimente care au ca scop creșterea interesului elevilor pentru studiul limbii ucrainene, efectele fiind vizibile prin rezultatele deosebite obținute la examenele naționale și diverse alte competiții.

Festivitatea de deschiderea a triumfat cu momentele artistice prezentate de Ansamblul „Cervona kalena”, coordonat de Iulian Chideșa, coregraf Bogdan Popovici.

Profesoara Delia Martineac a menționat că activitățile educative desfășurate pe parcursul Școlii de vară au în vedere stimularea și dezvoltarea competențelor lingvistice în limba ucraineană, încurajarea exprimării creative, elevii având prilejul să-și afirme identitatea etnică și să lege noi prietenii.

Proiectul a fost coordonat de prof. Diana Fraseniuc, iar din echipa de lucru au făcut parte cadre didactice de la Școala Gimnazială Bălcăuți, Școala Gimnazială Negostina și Școala Primară Gropeni – director prof. Pintrijel Mihaela, înv. Chideșa Cristina, prof. Prodan Ana-Maria, prof. Jacota Adina, prof. Cîrstean Narcisa, înv. Harasemiuc Alina, înv. Livadaru Mirela, înv. Grigoraș Cezar, prof. Cristian Ciobanu, prof. Ionesi Andrei.

Alături de echipa de proiect au lucrat cu elevii și două profesoare venite din partea Consiliului Regional Cernăuți. Profesoara Delia Martineac a completat că buna desfășurare a activităților propuse în cadrul acestui proiect a fost posibilă cu finanțarea Uniunii Ucrainenilor din România și a Consiliului Județean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de etnie ucraineană din comuna Bălcăuți, în tabără de vară la Școala Gimnazială Negostina.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii de etnie ucraineană din comuna Bălcăuți, în tabără de vară la Școala Gimnazială Negostina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei