Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 182 (8711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

E corect?

Doar închisoare cu suspendare pentru un șofer de vehicul greu care a provocat o nenorocire forțând inconștient o depășire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În mod cert, nu toți șoferii care provoacă un accident mortal din vina lor trebuie să ajungă la pușcărie, uneori fiind vorba pur și simplu de un accident care se poate întâmpla aproape oricui.

Totuși, sunt situații când cel de la volan provoacă o nenorocire aproape conștient de ceea ce face. Putem da ca exemplu aici pe cei care circulă cu viteză foarte mare prin zona trecerilor de pietoni, pe cei care depășesc pe linia continuă și îi forțează pe cei care circulă regulamentar să îi ferească și, la fel, pe cei care sunt șoferi profesioniști, conduc vehicule grele, dar ignoră regulile minime de siguranță.

Din păcate, aceștia din urmă sunt tot mai mulți, pe fondul creșterii generale a traficului de vehicule grele, mai ales în ultimii 2-3 de ani, de când a izbucnit războiul dintre Ucraina și Rusia.

Un astfel de accident, în care pedeapsa cu suspendare este foarte discutabilă, îl vom detalia mai jos, în condițiile în care, recent, Judecătoria Fălticeni a dat sentința, stabilind că șoferul de vehicul greu care a provocat nenorocirea, exclusiv din vina sa, pe fondul unei depășiri inconștiente, poate primi o pedeapsă cu suspendare, adică fără a executa efectiv pedeapsa în închisoare.

 

Cu volan pe dreapta, a depășit practic în orb, zdrobind un Renault Clio în care erau trei oameni

În martie 2020, Monitorul de Suceava scria că pe E 85, la Drăgușeni, un șofer de vehicul greu a provocat un grav accident rutier soldat cu decesul unui bărbat și rănirea gravă a doi tineri, după ce a intrat într-o depășire neglijentă, ieșind practic în fața unui autoturism care se deplasa regulamentar, din sens opus. Pentru ca inconștiența să fie dusă până la capăt, vehiculul greu era înmatriculat în Marea Britanie și prevăzut cu volan pe partea dreaptă. Trei oameni au avut ghinionul de a se afla în autoturismul lovit violent de colosul care tracta un buldoexcavator.

Din primele cercetări ale polițiștilor rutieri făcute la fața locului a rezultat că Niculae Bodnar, în vârstă de 47 de ani la acea vreme, din municipiul București, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule format din autoutilitară cu remorcă, ce transporta un buldoexcavator, s-a angajat în depășirea unui alt autovehicul, deși din sens opus circula regulamentar un autoturism Renault Clio. Practic, șoferul vehiculului greu a forțat depășirea, fapt cu atât mai condamnabil având în vedere lipsa de vizibilitate în condiții de volan pe dreapta.

Autoturismul, în care se aflau trei oameni, a fost lovit frontal și proiectat în afara carosabilului.

Pompierii militari care au intervenit la fața locului i-au găsit încarcerați pe doi dintre ocupanții autoturismului.

Din păcate, bărbatul de la volan, un ieșean în vârstă de 45 de ani, era decedat.
Au fost transportați la spital, cu leziuni grave, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din comuna Ripiceni, județul Botoşani și o fată de 18 ani, din municipiul Iași. Aceștia doi din urmă, Alexandru R., din Ripiceni-Botoșani și Otilia P., din municipiul Iași, au supraviețuit, ambii însă suferind leziuni grave și fiind părți vătămate în instanță.

 

Pedepsele aplicate de judecătorii de la Fălticeni

În anul 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au finalizat ancheta și l-au trimis în judecată pe șoferul vehiculului greu care a provocat acest accident pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Prin sentința de luna trecută a Judecătoriei Fălticeni, autorul a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și la 1 an și 6 luni de închisoare pentru vătămare corporală din culpă.

După contopire, a rezultat pedeapsa de 3 ani de închisoare.

Judecătorii de la Fălticeni au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani.

Așadar, bucureșteanul are de respectat mai multe obligații și restricții în cei 4 ani, în caz contrar pedeapsa urmând a deveni una cu executare.

 

Un caz delicat și o misiune grea pentru judecătorii care vor da verdictul final

Este drept, inculpatul nu a avut circumstanțe legate de consum de alcool, substanțe interzise sau probleme tehnice la mașină, însă în mod evident a efectuat o manevră foarte periculoasă, asumându-și practic riscul de a omorî pe cineva.

Fără îndoială, pentru un judecător acesta este un caz greu, existând argumente și pentru aplicarea unei pedepse cu suspendare. Dar... fără îndoială că fără pedepse mai aspre, astfel de accidente se pot repeta și deja s-au repetat, cu consecințe dramatice, în județul nostru.

 Judecătoria Fălticeni a mai dispus, în același dosar, despăgubiri importante care sunt de achitat către cei doi supraviețuitori ai accidentului, respectiv față de urmașii șoferului de autoturism care a decedat. Nu intrăm în detalii pentru că sentința Judecătoriei Fălticeni a fost atacată deja cu apel de mai multe dintre părți.

Dosarul va fi reanalizat de magistrații de la Curtea de Apel Suceava, care vor da și sentința finală în acest dramatic caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar închisoare cu suspendare pentru un șofer de vehicul greu care a provocat o nenorocire forțând inconștient o depășire.
 Vizualizări articol: 1336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Doar închisoare cu suspendare pentru un șofer de vehicul greu care a provocat o nenorocire forțând inconștient o depășire1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei