Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 181 (8710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,505 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Muzeul de Istorie

Expoziția de pictură și grafică adusă la Suceava de artiștii Gabriela Drăghici și Ion Drăghici, dedicată înotătorului David Popovici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala Parter a Muzeului de Istorie a avut loc joi, 1 august 2024, vernisajul expoziției de pictură și grafică realizate de soții Gabriela Drăghici și Ion Drăghici, artiști plastici, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala București.

Impresionat de evoluția sportivului David Popovici, care şi-a încheiat cu brio misiunea la Jocurile Olimpice de la Paris cu o medalie cu aur la 200 m liber şi o medalie de bronz la cursa de 100 m liber, artistul figurativ Ion Drăghici i-a dedicat expoziția de la Suceava. „Aș vrea să dedic această expoziție unui băiat extraordinar, unui om extraordinar, puternic, serios, muncitor, David Popovici. Eu sunt impresionat de performanțele acestui copil”, a spus artistul.

 

50 de lucrări pe simeze

Publicul sucevean și nu numai poate să admire, până pe 31 august 2024, cele 50 de lucrări de pictură și grafică realizate de soții Gabriela Drăghici și Ion Drăghici, expuse la Muzeul de Istorie.

În deschiderea vernisajului, la care a participat un public restrâns („puțini, dar buni”), directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Constantin Ursu, le-amulțumit artiștilor Gabriela Drăghici și Ion Drăghici pentru că au fost de acord ca într-un timp extrem de scurt să vină cu lucrările la Suceava, să aranjeze expoziția și să o ofere publicului spre vizitare. „În mod normal, o expoziție se face într-un timp mai lung, ceea ce se va întâmpla anul viitor. Expoziția artiștilor Gabriela Drăghici și Ion Drăghici promisă pentru anul viitor va fi mult mai complexă, va avea tapiserie, grafică și pictură”, a precizat Emil Ursu.

 

„Gabriela este o acuarelistă convinsă, profesionistă, extraordinară”

Artiștii veniți de la București i-au mulțumit directorului Ursu „pentru amabilitatea și tipul de găzduire excepțional pe care ni l-a oferit. Îi mulțumim și doamnei Irina Țibulcă, pentru ajutorul dat la panotarea lucrărilor și la organizarea expoziției (afișe, pliante etc.), într-un timp foarte scurt. Suntem plăcut impresionați de primire, drept pentru care vom mai veni”.

Artistul Ion Drăghici a prezentat-o la vernisaj pe soția sa, Gabriela Drăghici, (artă decorativă), absolventă a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” București și a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, secția tapiserie, clasa profesorului Geta Vasiliu-Pațurcă, promoția 1984.

Artista este o expertă a celor mai diferite tehnici – de la tapiserie, la acuarelă, de la mici obiecte textile ce îmbină artefacte recuperate cu ingenioase arhitecturi țesute, la podoabe, broderii şi păpuşi de sticlă, de la desen şi pictură, la proiecte pentru mari ansambluri de restaurare şi pictură monumentală.

„Gabriela este o acuarelistă convinsă, profesionistă, extraordinară, eu apreciez foarte mult ceea ce face ea în acuarelă și am încurajat-o tot timpul. Ceea ce se vede pe simeze sunt lucrările pe care le-am realizat noi, în ultimii doi ani. Sunt câteva lucrări din 2022, apoi din 2023 și început de 2024”, a spus Ion Drăghici.

 

„Eu sunt îndrăgostit de anatomia umană și anatomia animalieră. Restul, ce fac eu, este poezie”

Pictor şi grafician, restaurator şi pictor de biserici, artist monumentalist, Ion Drăghici a absolvit Liceul de Artă din Constanța, apoi Secția de Grafică a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1984. Elev al lui Traian Brădean și Nicolae Săftoiu, a luat de la fiecare ce a crezut el că i se potrivește: de la Traian Brădean, calitatea şi armonia cromatică; de la Nicolae Săftoiu, libertatea şi bucuria de a desena.

„Tot timpul am fost preocupat de atelier. Amândoi suntem artiști figurativi, ne interesează foarte mult figurativul și ne interesează ce se poate face cu figurativul. Eu sunt îndrăgostit de anatomia umană și anatomia animalieră. Restul, ce fac eu, este poezie. Adică, în ce context le pun este o poezie, o poveste a mea. Lucrările mele se pot citi, se pot desluși”, explică artistul. Grafica de șevalet şi gravurile sale sunt îmbogățite prin tehnici coloristice şi grafice laborioase, totul în slujba unei compoziții cu multiple straturi de lectură. Urmărește efectele de lumină, culorile tari, mai ales albastrul, iubește pastelul de cretă, dar şi tehnicile mixte cu suprapuneri de creion, acril, tuş, laviu şi cărbune.

Soții Gabriela Drăghici și Ion Drăghici, în ultimii ani, nu au făcut numai artă, au făcut și restaurare - monumente istorice: Teatrul din Focșani, cortina și pictura teatrului - foaier și sala mare; Teatrul din Caracal, cortina și pictura (foaier și sala mare), Biblioteca Fundației Regale; Catedrala din Alexandria (restaurare, pictură); Banca Națională a României (restaurare, pictură).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția de pictură și grafică adusă la Suceava de artiștii Gabriela Drăghici și Ion Drăghici, dedicată înotătorului David Popovici.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția de pictură și grafică adusă la Suceava de artiștii Gabriela Drăghici și Ion Drăghici, dedicată înotătorului David Popovici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei