Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 181 (8710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În județul Suceava, la final de iunie

4.868 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, aproape la jumătate față de acum șapte ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

4.868 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate au fost înregistrați la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, la finele lunii iunie a acestui an, aproape la jumătate față de acum șapte ani.

Cei 4.868 de copii din județ provin de la 3.675 de familii. 354 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Statisticile arată că, în anul 2017, la nivelul județului Suceava erau în evidență 9.097 de copii din 6.351 de familii.

La DGASPC Suceava erau înregistrați, acum șapte ani, 1.171 de copii cu ambii părinți plecați la muncă peste hotare. Anul trecut, erau în evidență 6.803 de copii din 5.190 familii, din care 450 de copii aveau ambii părinți plecați în străinătate.

„După cum se observă, există o scădere evidentă a numărului de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, iar ceea ce ne bucură este faptul că a scăzut numărul copiilor care au ambii părinți plecați în străinătate. Un lucru important de adăugat, care vine în sprijinul tuturor categoriilor de copii vulnerabili, printre care și copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, îl reprezintă apariția <Observatorului Copilului>,care se implementează prin  programul digital SINA atât la nivelul DGASPC Suceava, cât și la nivelul fiecărui SPAS. În acest sens, asistenții sociali din cadrul primăriilor, precum și managerii de caz de la nivelul DGASPC, au fost dotați cu tablete pentru înregistrarea, analizarea nevoilor și monitorizarea tuturor copiilor care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă”, a declarat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.

 

Ghid al părinților plecați la muncă în străinătate

DGASPC Suceava a alcătuit, încă din anul 2017, un Ghid al părinților plecați la muncă în străinătate, pe care îl promovează în rândul părinților cu ocazia fiecare acțiuni.

Cel mai important aspect al acestei problematici, spun specialiștii, îl reprezintă sentimentul abandonului pe care îl resimt acești copii, dar și faptul că, de cele mai multe ori, copiii rămân fără reprezentare legală în grija unor terțe persoane.

„Legislația acordă o atenție deosebită acestui segment și oferă toate pârghiile pentru asigurarea protecției și respectarea drepturilor fiecărui copil cu părinți plecați în străinătate. Un rol important în gestionarea problematicii acestor copii îl are serviciul public local de asistență socială din cadrul primăriilor, dar și școlile din fiecare localitate, atât pentru oferirea de servicii adaptate nevoilor acestor copii, cât și pentru a avea o evidență cât mai clară a numărului de copii cu părinți plecați în străinătate, evidență pe care o colectăm și o transmitem trimestrial către Autoritatea Națională de Protecție a Drepturilor Copilului și Adopție. În sprijinul primăriilor, din anul 2016, vine și Organizația Salvați Copiii România, care a alcătuit un îndrumar cu privire la pașii care trebuie urmați pentru obținerea reprezentării legale pentru acești copii”, au mai explicat reprezentanții Protecției Copilului Suceava.

 

Echipe mobile. Întâlniri

Cele trei echipe mobile ale DGASPC Suceava, cu puncte de lucru la Fălticeni, Gura Humorului și Siret, de la înființare, din anul 2009, și până în prezent, au avut  în evidență și au oferit servicii de consiliere, îndrumare și sprijin  unui număr de aproximativ 1.500 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.

La inițiativa Cinsiliului Județean Suceava, luna august a fost dedicată Diasporei, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a demarat o serie de acțiuni, în special prin intermediul echipelor mobile, în parteneriat cu autorităţile locale, şcoli, grădiniţe, biserica, poliţia, instituţii de cultură,  asociaţii umanitare, specialişti (psihologi, asistenţi sociali, consilieri şcolari) etc.

Pe 1 august 2024, la Sala Auditorium Joseph Schmidt – USV, a avut loc o astfel de întâlnire, în scopul conștientizării părinților cu privire la implicațiile asupra dezvoltării copiilor, atunci când părinții  decid să plece la muncă în străinătate.

În mod special, în cadrul fiecărei întâlniri s-a pus accentul pe reprezentarea legală a copilului rămas fără părinți în țară și pe consultarea  site-ului www.copiisinguriacasa.ro, care reprezintă o sursă de informare și consiliere psihologică și juridică, atât pentru copii și părinți, dar și pentru specialiști.

 

Puteți cere ajutor     

De-a lungul anilor, au fost organizate acţiuni în special în localitățile cu număr mare de copii rămași acasă fără părinți: Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei, Siret, Fălticeni,  Marginea, Bălăceana, Păltinoasa, Baia, Câmpulung Moldovenesc, având ca obiectiv principal promovarea problematicii copilului rămas acasă datorită faptului că unul sau ambii părinţi au plecat la muncă în străinătate. „Amploarea fenomenului, precum şi consecinţele negative au condus la concluzia că responsabilitatea nu este numai a familiei,  ne confruntăm cu o problemă a întregii societăţi. În acest sens au fost aduşi împreună, în mai multe rânduri, pentru discuții, actori sociali de la nivelul comunităţilor locale, părinţi, reprezentanţi legali ai copiilor rămaşi fără îngrijire părintească precum şi copii”, a declarat Nadia Crețuleac. 

Vă reamintim că pentru situațiile de urgență sau orice alte informații, întrebări, propuneri și sugestii puteți să consultați site-ul DGASPC Suceava http://www.dgaspcsv.ro și să apelați la serviciile instituției în cazul în care aveți nevoie de sprijin în legătură cu copilul, pe adresa de email: office@dpcsv.ro sau la telefonul copilului: 119.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 4.868 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, aproape la jumătate față de acum șapte ani.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4.868 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, aproape la jumătate față de acum șapte ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei