Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 180 (8709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Insecuritate

Educatoare lovită cu pumnul, de un adolescent cu probleme psihice, dat de familie în grija statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O educatoare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, care se ocupă de adolescenții care trăiesc în unul dintre apartamentele de tip familial din Gura Humorului, a fost agresată de un tânăr cu probleme psihice pe care îi are în grijă.

În dimineața zilei de 30 iulie a.c., unul dintre adolescenți, în vârstă de 15 ani, încadrat în gradul II de handicap (accentuat) și cu tulburări de comportament în antecedente, a lovit-o pe educatoare cu pumnul în față și în zona cefei.

„În ajutorul doamnei a intervenit un alt tânăr care a asistat la incident. S-a apelat imediat 112, iar la fața locului au venit două ambulanțe și un echipaj de la poliție”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc.

Atât educatoarea, cât și tânărul au fost transportați la spitalul din Gura Humorului. Băiatului i s-a administrat un tratament perfuzabil pentru a-l calma și a revenit în apartament, iar educatoarei i s-a prescris tratament medicamentos și i s-au acordat patru zile de concediu medical.

Nicoleta Daneliuc a afirmat că tânărul a fost adus miercuri la cabinetul psihologului pentru  consiliere, unde a relatat ce s-a întâmplat în ziua anterioară, „fără să înțeleagă gravitatea faptei comise, motivând că era nervos și că ceilalți beneficiari îl agită”.

„A fost destul de  incoerent în exprimare căutând justificări puerile pentru comportamentul său violent. Deși are un tratament prescris de către medicul psihiatru, care i se administrează regulat, are accese de mânie necontrolate, având în vedere că legătura cu familia naturală este lipsită de orice relație de atașament, la ultima vizită în familie fiind violent cu propriii săi părinți”, a spus Nicoleta Daneliuc.

În privința măsurilor pe care DGASPC le-a luat de când băiatul este în sistemul de protecție pentru ca să nu-și facă rău lui însuși, dar și altora, purtătorul de cuvânt al instituției a declarat că acesta a beneficiat de ședințe de consiliere psihologică, terapie ocupațională, monitorizarea comportamentului și internare periodică într-o clinică de specialitate.

 

România are extrem de puține clinici pentru copiii cu probleme psihice

După incidentul de marți dimineață, conducerea DGASPC a dispus programarea pentru internarea adolescentului într-o clinică de specialitate, în vederea evaluării și tratamentului adecvat, încadrare comportamentală strictă și supraveghere permanentă și consiliere de specialitate.

De asemenea, doi angajați din cadrul Serviciului Management de caz din cadrul DGASPC vor efectua o anchetă internă la Gura Humorului, pe partea de asistență socială și a fost constituită o comisie de cercetare a evenimentului, care va analiza și stabili împrejurările și cauzele care au condus la producerea incidentului.

Reprezentanta instituției a mai spus că având în vedere că tânărul are 15 ani și poate răspunde penal, chiar dacă este încadrat în grad de handicap, educatoarea va fi consiliată cu privire la dreptul de a depune plângere penală.

Adolescentul care a provocat incidentul de marți nu este singurul cu comportament agresiv, dintre copiii și tinerii din sistemul de protecție din județul Suceava. Ei ajung în sistem fie abandonați de familie, fie pentru că familia nu face față multiplelor dificultăți pe care le presupune îngrijirea unui copil cu probleme psihice. Din păcate, România are foarte puține instituții care să se ocupe de sănătatea mintală a copiilor, această sarcină revenind sistemului de asistență socială și nu celui medical, așa cum ar fi normal.

Directoarea DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a subliniat că în județul Suceava nu este nici un spital de psihiatrie pediatrică și că atunci când unul dintre copiii cu probleme psihice din sistemul de protecție se decompensează și are nevoie de internare, trebuie să i se caute un loc într-una dintre puținele clinici din alte județe. Uneori se găsește un loc liber de pe o zi pe alta, dar alteori poate dura și o săptămână pentru că nu doar spitale sunt puține, ci și medici specializați în neuropsihiatrie pediatrică.

De cele mai multe ori, copiii din Suceava sunt internați la Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, singurul într-un spital de stat pentru toată Moldova, dar când la Iași nu au fost locuri disponibile au mers și la Cluj sau la Voila, în județul Prahova.

După o internare de una, două sau trei săptămâni, ei revin cu tratament în sistemul de asistență socială, nu medicală, cu psihologi, nu cu medici psihiatri, și toată lumea se roagă să nu se întâmple ceva rău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Educatoare lovită cu pumnul, de un adolescent cu probleme psihice, dat de familie în grija statului.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Educatoare lovită cu pumnul, de un adolescent cu probleme psihice, dat de familie în grija statului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei