Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 180 (8709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9738 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4662 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cercetare

Cultura speciilor lemnoase pentru bioindustrie, tema atelierului din cadrul proiectului BeonNAT, la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul unui consorțiu format din cincisprezece universități și laboratoare de cercetare din Spania, Portugalia, Italia, Marea Britanie și Germania, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava colaborează pentru a implementa activitățile unui  proiect intitulat BeonNAT. În cadrul acestui proiect, echipa Facultății de Silvicultură coordonează activitățile experimentale de creare pe terenuri marginale a unor culturi cu specii lemnoase, având ca scop identificarea potențialului utilizării biomasei acestor specii în bioindustrie.

Importantul proiect BeonNAT are un buget de 5.686.476,25 euro și este finanțat prin programul Uniunii Europene de Cercetare și Inovare - Orizont 2020, în cadrul apelului de proiecte H2020-BBI-JTI-2019. Activitățile au demarat în cadrul proiectului în luna iulie a anului 2020 și în ciuda dificultăților organizării acestora în perioada pandemiei COVID-19, au fost obținute progrese semnificative care vor fi prezentate la finalul proiectului, în iulie 2025.

O etapă a acestui proiect a constituit-o, în cadrul săptămânii trecute la USV,  întâlnirea generală a proiectului BeonNA, la care au participat 16 specialiști din Spania, Italia, Germania și Portugalia, implicați în toate grupurile de lucru ale acestei inițiative. În cadrul întâlnirii, realizată sub forma unui atelier, au fost prezentate rezultatele parțiale obținute de echipele de cercetare ale consorțiului. În cea de-a doua zi a evenimentului au fost organizate vizite în suprafețele experimentale de la Moara și Zamostea, fiind analizate provocările legate de cultura speciilor. În cadrul întâlnirii a fost organizată și o vizită de lucru la una dintre marile companii de profil din zonă, fiind vizitate facilitățile de producție ale EGGER și FE Agrar de la Rădăuți.

În cadrul laboratoarelor specializate au fost efectuate analizele chimice ale eșantioanelor de biomasă, pentru a evalua potențialul în producerea de bioproduse al următoarelor specii: Ulmus pumila L. (ulmul de Turkestan), Juniperus communis L. (ienupăr comun), Cistus ladanifer L. (cistus), Rosmarinus officinalis L. (rozmarin), Betula pendula Roth (mesteacăn), Cytisus scoparius (L.) (mături), Robinia pseudoacacia L. (salcâm), Rubus fruticosus agg. (mur negru), Carpinus betulus L. (carpen) și Populus nigra L. (plop negru). Pentru realizarea unei cantități suficiente pentru analize, au fost înființate câte două blocuri de culturi experimentale în Germania, la Kromlau și Welzow-Sud, în Spania,  la Velefique – Almería, în Lubia  la Soria, și în România, la Moara și Zamostea.

Rezultatele preliminare au arătat progrese în evaluarea capacității de utilizare a biomasei pentru obținerea produselor finite. Partenerii industriali s-au arătat interesați de cuantificarea extractelor din specii precum ienupărul, rozmarinul și cistusul. Au fost dezvoltate mai multe categorii de bioplastice, compuși utili în producția de cosmetice și există rezultate promițătoare privitoare la producerea de celuloză, cărbune activ și biochar. De asemenea, testele pentru producerea de plăci aglomerate care emit puțină formaldehidă au fost finalizate cu succes, toate speciile prezentând proprietăți mecanice bune.

În cadrul proiectului, echipa Facultății de Silvicultură a prezentat rezultatele legate de impactul cultivării speciilor lemnoase pe terenuri marginale asupra biodiversității. Până la finalul proiectului, vor fi realizate alte seturi de teste pentru producerea bioproduselor. Materiile prime extrase din speciile selectate vor fi evaluate de partenerii industriali, în vederea extinderii procesului de obținere a produselor finite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cultura speciilor lemnoase pentru bioindustrie, tema atelierului din cadrul proiectului BeonNAT, la USV.
 Vizualizări articol: 350 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cultura speciilor lemnoase pentru bioindustrie, tema atelierului din cadrul proiectului BeonNAT, la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei