Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 179 (8708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Doliu

Preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, a plecat la Ceruri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul Dan-Constantin Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a murit marți, 30 iulie 2024, în urma unui infarct miocardic, la vârsta de 51 de ani. Pe 8 septembrie 2024 ar fi împlinit 52 de ani.

Absolvent al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ (1992-1997), secţia Pastorală, din Iaşiul natal, părintele Dan, cum îi spuneau enoriașii, și-a început cu adevărat misiunea apostolică, slujirea aleasă în folosul oamenilor, în luna mai a anul 1996, în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei.

Pe 28 aprilie 1996, părintele Ceredeev a fost hirotonit diacon de către PS Gherasim Putneanul, la Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna. Pe 29 aprilie 1996 a fost hirotonit preot de către PS Gherasim Putneanul, iar pe 27 august 2006 a fost hirotesit iconom stavrofor de către IPS Pimen. Dintre activitățile misionare ale părintelui Dan Ceredeev amintim: 1996-2000 - construirea casei parohiale; 1998 - amenajarea Casei-muzeu a parohiei; 2020 - construirea şi amenajarea Altarului de vară „Izvorul Tămăduirii”.

 

Bunătate. Generozitate

A fost un drum inițiatic pe care părintele Dan Ceredeev l-a parcurs la Ciumârna alături de soția sa, preoteasa Daniela-Luminița Ceredeev, profesor de limba şi literatura română şi de religie și inspector școlar.

Părintele Dan a trebuit să înveţe la început să trăiască şi să gândească precum huţulii, așa cum a făcut și prof. Daniela Ceredeev, să le înveţe obiceiurile şi chiar câteva cuvinte în ucraineană, pentru a-i înţelege mai bine. Dar cel mai mult au învăţat de la localnici generozitatea şi omenia.

Și părintele Dan Ceredeev nu și-a dezamăgit comunitatea pe care a slujit-o cu dragoste și devotament. În memoria tuturor, preotul Dan va rămâne acel părinte bun, blând, calm, mereu cu o vorbă bună, o vorbă de folos pentru cei din jur, mereu cu buzunarele pline cu bomboane, pe care le împărțea copiilor din comunitate, pentru că era un om generos și sărea mereu în ajutorul celor nevoiași.

Uita de multe ori de oboseală, pentru că iubea ceea ce făcea. A slujit cu mare evlavie „locaşul domnesc“, ridicat la 1698, în Câmpulung Moldovenesc, dar adus, lemn cu lemn, la Ciumârna, în anul 1887.

Oamenii veneau cu drag la bisericuța de lemn a satului Ciumârna, veneau la părintele Dan („Legătura între slujitor şi enoriaşii săi era de netăgăduit”). Din dragoste pentru oamenii locului, părintele a pus pe picioare o asociaţie care a schimbat în bine viaţa lor şi a copiilor din sat. A organizat cateheze, meditații, simpozioane, cercuri pastorale, expoziții etc.

 

Mereu alături de „bunicii” de la Solca

Dar părintele Dan nu se ocupa doar de comunitatea din Ciumârna. Ani la rând, împreună cu un grup de gospodari din Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, preotul Dan Ceredeev, parohul bisericii, a pregătit masă îmbelșugată pentru „bunicii” de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca. Cu mare bucurie părintele Dan le pregătea „bunicilor” de la Solca bucate cu „aromă de sărbătoare”, cu gustul de-acasă. Cu osteneală, cu multă dragoste și pricepere, voluntarii din Ciumârna hrăneau peste 70 de bătrâni, le pregăteau „pomana porcului”, la începutul fiecărui an. Nu era mai mare bucurie pentru părintele Dan Ceredeev decât să vadă fețele fericite ale „bunicilor”.

Părintele Dan a fost mereu alături de familia sa (mult îndurerată acum), de soția Daniela Ceredeev și de cei doi copii: Emilian și Anastasia-Simona.

Economistul Carmen Rusu, de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca, a transmis următorul mesaj: „Dumnezeu să te ierte, părinte drag! Condolențele noastre se îndreaptă către familia părintelui Dan Ceredeev, îndeosebi către dna inspector Daniela Ceredeev, transmițându-i gândul de mângâiere, compasiune și întărire în fața unei suferințe atât de cumplite. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să așeze sufletul Părintelui în ceata slujitorilor Lui, încununându-l cu pace și iubire, în lumina Preasfintei Treimi. Nu te vom uita niciodată, părinte drag!”

 

Mesajul transmis de Primăria Vatra Moldoviței:

„Cu profundă tristețe și consternare, Primăria Vatra Moldoviței își exprimă sincerele condoleanțe pentru pierderea fulgerătoare a părintelui Dan Ceredeev.

Părintele Dan a fost un pilon de sprijin și o sursă de lumină pentru comunitatea noastră, aducând alinare și speranță tuturor celor care i-au căutat îndrumarea. Contribuțiile sale neprețuite și devotamentul neobosit pentru binele oamenilor vor rămâne mereu în inimile noastre.

În aceste momente grele, ne rugăm ca Dumnezeu să vă ofere puterea de a trece peste această pierdere imensă și să vă aducă alinare sufletească. Suntem alături de dumneavoastră doamna preoteasă și de întreaga familie, împărtășindu-vă durerea și sprijinindu-vă cu toată compasiunea noastră.

Fie ca amintirea sa să rămână veșnic vie și să lumineze drumul celor rămași în urma sa.

Sincere condoleanțe!”

 

Mesajul transmis de Școala Berchișești:

„Cu nespusă durere am aflat de trecerea prematură la cele veșnice a părintelui Dan Ceredeev. Suntem alături de familia greu încercată în aceste clipe și ne rugăm Bunului Dumnezeu să îi aducă alinare. Iar pentru sufletul părintelui Dan ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul Veşnic, să-l aşeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, încununându-l cu pace şi iubire, în lumina Preasfintei Treimi. Păstrăm în sufletele noastre toate momentele în care părintele Dan Ceredeev ne-a fost alături, împărtășind cu noi dragostea față de Cerul Înalt și cuvintele pline de înțelepciune, care ne-au ridicat inimile Sus.

Dumnezeu să vă întărească și să vă mângâie sufletul, dna inspector Daniela Ceredeev! Părinte drag, veți fi mereu în inimile noastre!”

 

Mesajul transmis de Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava

Conducerea și colectivul Colegiului Tehnic Petru Mușat Suceava este alături de doamna inspector Daniela Luminița Ceredeev, la marea durere pricinuită de pierderea distinsului părinte Dan-Constantin Ceredeev. Dumnezeu să mângâie și să întărească familia greu încercată, iar pe sfinția sa să-l pomenească cu drepții în Împărăția Cerurilor!

 

Înmormântarea va avea loc vineri, 2 august 2024, la ora 10:00, la Ciumârna

Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc aduce la cunoștința P.C. preoți și tuturor celor ce l-au cunoscut, trecerea la Domnul a celui ce a fost vrednicul preot Dan - Constantin Ceredeev, de la Parohia Ciumârna. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 2 august 2024, la ora 10:00, sub protia Preasfințitului Damaschin DorneanulEpiscop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Condoleanțe familiei și Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, a plecat la Ceruri.
 Vizualizări articol: 1626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Preotul Dan Ceredeev, parohul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” Ciumârna, a plecat la Ceruri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei