Modificarea legislației realizată în special pentru ca șoferii drogați să nu își poată continua drumul și să provoace tragedii cum a fost cea din stațiunea 2 Mai, și care prevede retragerea permisului de conducere pentru 72 de ore în cazul celor care refuză testarea pe loc, cu aparatul Drug Test, dă bătăi serioase de cap la Suceava. Asta din cauză că Laboratorul de Medicină Legală de la Suceava nu are încă aparatura necesară pentru analizele de sânge și urină în vederea depistării substanțelor interzise.
La Serviciul Județean de Medicină Legală Suceava se efectuează deocamdată doar analizele probelor de sânge privind stabilirea alcoolemiei.
Reprezentanții Poliției Suceava spun însă să au încheiat deja un protocol clar cu Serviciul de Medicină Legală Neamț, unde vor ajunge probele din cazurile de acest gen.
Concret, dacă un șofer oprit în trafic refuză să fie testat pe loc cu aparatul Drug Test, acesta este dus la spital, unde i se recoltează probele biologice.
Conform protocolului, un echipaj de poliție va duce în termen de maximum 5-6 ore probele la Neamț.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu a arătat că rezultatele ar urma să fie disponibile cu 12 ore înainte de expirarea termenului de 72 de ore.
Prin urmare, la termenul de 3 zile (72 de ore) Poliția fie va deschide dosar penal pentru conducere sub influența unei substanțe interzise, fie, dacă rezultatul este negativ, va restitui permisul titularului, în modalitatea solicitată de acesta la momentul retragerii documentului.
Subliniem că ceea ce am explicat aici reprezintă un protocol între IPJ Suceava și Serviciul de Medicină Legală Neamț și rămâne de văzut dacă totul va funcționa cum trebuie și în practică.
Până acum, de la modificarea legislației, a precizat Epureanu, în județ nu au fost cazuri de șoferi care să fi refuzat testarea pe loc și să se ajungă la situația despre care se vorbește atât de mult în media din România, de aproximativ două luni de zile.
Ce opțiuni au șoferii care sunt opriți în trafic și li se solicită testarea antidrog
Pe lângă refuzul testării pe loc și retragerea administrativă a permisului pentru 72 de ore, șoferii opriți în trafic de polițiștii rutieri mai au și opțiunea de a accepta verificarea pe loc, cu Drug Testul, unde, dacă rezultatul este negativ, pleacă mai departe, în timp ce dacă ies pozitivi la o substanță interzisă se aleg cu dosar penal, cel puțin până când se cunosc și rezultatele probelor biologice.
Problema ar fi legată aici de unele erori ale aparatelor Drug Test, deși polițiștii spun că rezultate eronate complet nu prea există, fiind mai degrabă urme de substanțe care pot fi și în medicamente cu regim special.
O a treia opțiune, cea mai proastă posibilă, este ca un șofer să refuze atât testarea pe loc cât și recoltarea de probe de sânge și urină, situație în care se alege direct cu dosar penal privind infracțiunea de refuz recoltare probe biologice și, automat, nu mai are dreptul de a conduce.
Infracțiunea de refuz recoltare probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și/sau prezenței de substanțe interzise este pedepsită de Codul Penal mai aspru decât consumul în sine.
În cazul alcoolului, un șofer de bună credință nu ar trebui să aibă nici un motiv să refuze să sufle în etilotest, la aceste aparate nefiind raportate rezultate interpretabile sau eronate decât în situații excepționale.
S-a alocat buget pentru efectuarea testelor de determinare a substanțelor psihoactive și la Suceava, dar mai durează
Există și o veste bună, anume că, recent, Consiliul Județean Suceava a alocat suma de 1,33 de milioane de lei pentru achiziționarea unui echipament necesar Serviciului Județean de Medicină Legală Suceava, pentru efectuarea testelor de determinare a substanțelor psihoactive.
Este vorba de „un aparat de top”, respectiv un analizor lichid cromatograf cu spectrometru de masă LCMS. Aparatul are avantajul că oferă informații calitative și cantitative într-o singură analiză, iar scanările sunt rapide și precise. De asemenea, are software intuitiv și ușor de utilizat pentru analiză și raportare.
La acest moment, proiectul este la faza de întocmire a documentației pentru a iniția procedura de licitație.
Se speră că în octombrie-noiembrie se vor putea face teste precise privind depistarea substanțelor interzise și la Suceava.