Peste 50 de elevi și liceeni au participat recent la Școala de vară „Re-creație la altitudine”, ediția VI-a, la Poiana Stampei. Prof. Dorina Paicu, directorul Școlii Gimnaziale Poiana Stampei, a spus că școala de vară („o altfel de vacanță”) se înscrie într-un proiect mai amplu, ce are ca scop dezvoltarea și promovarea localității Poiana Stampei ca stațiune turistică de interes local și ,,Poarta Bucovinei”.
Este vorba de un proiect de educație permanentă aprobat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, desfășurat în parteneriat cu Primăria comunei Poiana Stampei, cu parohia și „Căsuța Poveștilor” din localitate și cu Casa de Cultură.
Elevii participanți au reușit să transforme câteva zile de vacanță într-o poveste de neuitat: „Bucurie, entuziasm, ateliere de dezvoltare personală pentru toate vârstele și, în mod special, atmosfera relaxantă a reîntâlnirii într-un cadru nonformal”.
„Re-creație la altitudine” vizează, încă de la prima ediție, dezvoltarea economică - potențialul turistic al zonei, dezvoltarea culturală - obiceiuri și tradiții, patrimoniu cultural, dezvoltare socială - formarea unei personalități sănătoase, armonioase, a tinerilor.
„Resurselor pe care ni le pune la dispoziție mediul înconjurător li se alătură o valoroasă moștenire folclorică, dar factorul uman are rolul hotărâtor în valorificarea acestor resurse. De aceea, se impune să-i pregătim pe copii pentru viață, dezvoltându-le încrederea în sine, capacitatea de comunicare și relaționare, de exersare a unor abilități și deprinderi”, a explicat directoarea Dorina Paicu.
„Natura-prietena mea”
Activitățile din programul Școala de vară au debutat cu ateliere de dezvoltare personală și de creație artistico-plastică, sub genericul „Natura-prietena mea”. „Aprecieri doamnei Mihaela Valentina Buculei, profesor la Palatul Copiilor Suceava și reporter la Radio România Actualități, partener media al proiectului. Tot în cadrul școlii de vară <Re-creație la altitudine> a fost inclusă și activitatea LeAF - Learning about Forest (program mondial). A fost vorba de acțiunea <Povești din habitatul meu misterios> - Tinovul Mare Poiana Stampei - identificare amplasament, drumeție, observare faună și floră - aplicație LeAF. Elevii mai mici au (re)descoperit tainele rezervației floristice, unică prin speciile rare de plante și frumusețea traseului parcurs. O parte dintre ei au recoltat plante medicinale pentru proiectele viitoare”, a completat directorul Școlii Gimnaziale Poiana Stampei.
„Valori multiculturale”
Tot în cadrul Școlii de vară s-a desfășurat, la Școala Gimnazială Poiana Stampei, și Concursul Județean (cu participare națională) „Valori multiculturale”, ediția a VII-a, activitatea finală din programul eparhial Academia Copiilor „Hristos – Bucuria mea”, care a adus laolaltă copii din mai multe județe ale țării.
La eveniment a participat și prof. Daniela Ceredeev, inspectorul școlar pentru disciplina religie, care a declarat: „Evenimentul întreg a fost o bibliotecă vie de purtători de ie și de păstrători de valori. Fiecare copil a adus cu sine un crâmpei de frumos, împărtășiri de tradiție, cultură, spiritualitate, istorie și artă din locul care i se-nseamnă în suflet cu pacea și cu bucuria cu care se îngemănează cuvântul acasă. Tulburătoare povești netrecătoare, experiențe culturale dintre cele mai înalte, mărturii vii de identitate națională și credința cea mai întemeiată în bine, în frumos și în adevăr. Frumos, tare frumos ne cresc copiii în lumina credinței, a respectului pentru educație și-a iubirii de cer și de neam”.
La acest proiect au colaborat: profesori voluntari (Ofelia Arvinte, Nina Liliana Cîrdei, Aurora Danci, Lorena Hăgătiș, Rodica Hrincescu, Maria Jescu, Lupașcu Mihai, Miron Marius Constantin, Floarea Pașcan, Dorina Paicu): asistent Reveica Ivan; Jatareanu Alina și Aurica Carpea Todașcă; meșteri populari (Victoria Ana Candrea și Lucica Pralea Spinu).