Mizeria de pe trotuare, de pe alei și din zona de promenadă a municipiului Suceava pare să nu mai deranjeze pe nimeni. Administrația locală nu vede, iar locuitorii s-au resemnat. Nici măcar sezonul estival, în care se presupune că turiștii ar fi atrași de evenimentele organizate aici sau de istoria orașului, nu are vreun efect mobilizator. Pentru că cei aproximativ 800 de angajați ai primăriei par că se teleportează direct la serviciu și nu observă cum arată Suceava, am fotografiat noi câteva dintre cele mai jegoase zone din oraș pentru a le arăta și îi invităm pe cititorii noștri să ni se alăture în acest demers.
Primele care cad sub ochii turiștilor – deoarece se află în zona centrală și sunt printre cele mai circulate – sunt esplanada Casei Culturii și stația de autobuz din Centru, pline de dejecții de la porumbei și tot felul de zoi scurse de-a lungul timpului, locuri de refugiu pentru oameni ai străzii și de spectacol pentru scandalagii. Porțiunea de esplanadă dintre strada Nicolae Bălcescu până la agenția CEC este acoperită de dejecții de porumbei.
Tot în centru, treptele rupte care urcă spre fosta Curte Domnească plină de bălării oferă de asemenea o imagine dezolantă.
Zona dintre Casa Culturii și sediul E.ON este alt spațiu central uitat de cei care ar trebui să se ocupe de curățenie. La câțiva pași distanță, trotuarul străzii Vasile Bumbac este acoperit de o magmă de fructe storcite, căzute din pomii fructiferi din apropiere, asta fiind o imagine întâlnită pe toate trotuarele pe marginea cărora cresc pomi fructiferi.
O altă stație de autobuz care este o rușine pentru oraș este cea de la Nordic. Panourile de tablă ruginite, vechi afișe rupte și mâzgălite și banca sunt atât de slinoase încât întorci instantaneu privirea, să nu le mai vezi.
În acest top al celor mai mizerabile zone din municipiul Suceava intră cu succes și strada Pictor Șerban Rusu Arbore, de la intrarea în oraș (lângă stația OMV), unde atât strada, cât și trotuarele și toate obiectele de mobilier stradal sunt acoperite de dejecții de păsări.
Ciori, porumbei și cetățeni care aruncă gunoaie pe jos sunt și în alte orașe, dar acolo străzile și trotuarele se spală frecvent cu perii și tot felul de soluții de curățat până rămân curate, iar sancțiunile pentru încălcarea normelor de bună conviețuire sunt aplicate și funcționează.
În ceea ce privește Curtea Domnească, ruinele sunt aproape acoperite de iarbă, mărăcini și arbuști. De ani de zile auzim de proiecte care vor fi finanțate cu milioane de euro din bani europene pentru ca moștenirea medievală a orașului să fie pusă în valoare, dar încă nu s-a întâmplat nimic. O simplă căutare pe Google ne-a arătat cum au rezolvat alții problema, două dintre exemplele alese fiind din țări care nu sunt nici mai bogate, nici mai mari ca a noastră, Bulgaria și Slovenia. Cu amenajări minime, au creat parcuri arheologice de care localnicii și turiștii se pot bucura și pot cunoaște istoria.