Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 174 (8703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Umanitar

Apel la donare către sucevenii cu grupa de sânge A2 negativ. Pentru o donare donatorul primește tichete de masă în valoare de 289 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Stocul de sânge din grupa A2 negativ pentru pacienții suceveni care au nevoie de transfuzie este la limită, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava. Directoarea centrului, dr. Maria Pilat, a declarat, joi, că numărul de donatori scade de obicei în lunile de vară, iar acum canicula din ultimele săptămâni nu a fost cea mai prielnică perioadă pentru donarea de sânge, astfel că stocul de sânge din grupa A2 negativ a scăzut foarte mult. De aceea medicul face apel la sucevenii care au această grupă de sânge, să vină să doneze.

În ceea ce privește stocul pentru grupa A2 pozitiv, acesta a fost refăcut și poate face față nevoilor curente, însă, după cum a spus dr. Pilat, „ne bucurăm de fiecare donator care vine în această perioadă”.

De la începutul acestui an, după ce valoarea tichetului de masă pentru donatori a crescut de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/tichet, adică la 280 de lei/donare, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava nu au mai fost înregistrate crize acute de sânge. Numărul de donatori a crescut de la 15-20/zi la 40-50 donatori/zi. Grupele negative sunt însă rare la nivelul populației generale și stocul este mai dificil de asigurat constant.

Consumul zilnic în spitalele din județul Suceava este, în medie, de 40-50 de pungi de sânge. Cel mai mare consumator este Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin secțiile Chirurgie, Ortopedie, Ginecologie, Hematologie și Oncologie, iar pe locul doi se plasează Spitalul Municipal Rădăuți, cu Chirurgia și Ortopedia.

Programul de donare la Centrul de Transfuzie Suceava este de luni până vineri, orele 07.30-13.00. Pot dona persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 și 60 de ani, cu greutate de peste 55 de kg, în cazul femeilor, și de peste 60 de kg pentru bărbați, care nu sunt supuse nici unui tratament, nici măcar pentru o afecțiune banală și tranzitorie. Se poate dona la intervale de 72 de zile.

Pentru cei care doresc să doneze este recomandat ca în seara precedentă să doarmă 7-8 ore, în dimineața donării să mănânce și să se hidrateze (mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi, și lichide dulci - ceai, cafea, sucuri naturale).

Nu se fumează înainte și după donare și nu se consumă alcool în dimineața donării și cu o seară înainte. Cafeaua este recomandată mai ales persoanelor care au în mod frecvent tensiunea arterială mică. După donare se recomandă două, trei ore de odihnă.

La Centrul de Transfuzie persoana care vrea să doneze se prezintă cu actul de identitate și cu adeverința medicală care atestă că este sănătoasă. Aici se întocmește fișa de donator, se fac testele preliminare (valoarea hemoglobinei, a tensiunii arteriale, a glicemiei, greutatea corporală etc.), după care, dacă acestea corespund, se merge la medicul de la centru care efectuează selecția donatorilor.

Donarea de sânge durează între 8 și 10 minute, timp în care se prelevează o cantitate de 450 ml sânge total, care va fi prelucrat ulterior pentru obținerea de produse de sânge, ce vor fi testate, conservate, stocate și apoi distribuite în spitale. La un ritm zilnic de 50 de donatori, timpul total petrecut la centrul de transfuzie este de aproximativ 30 de minute. Donatorul primește după donare un card electronic cu suma totală 280 de lei, valoarea a 7 tichete de masă x 40 de lei. La prima donare cardul este înmânat imediat, la următoarele suma cuvenită se încarcă în două, trei zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apel la donare către sucevenii cu grupa de sânge A2 negativ. Pentru o donare donatorul primește tichete de masă în valoare de 289 de lei.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apel la donare către sucevenii cu grupa de sânge A2 negativ. Pentru o donare donatorul primește tichete de masă în valoare de 289 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei