Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 173 (8702)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Drept la replică

Având în vedere informațiile furnizate public în articolul cu titlul „Deputatul AUR Doru Acatrinei cere demisia ministrului Cătălin Predoiu pentru numărul mare de accidente din județul Suceava și din România”, apărut astăzi, 24 iulie 2024, în publicația dumneavoastră, Direcția Informare și Relații Publice transmite următoarele precizări:

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile naționale și județene de poliție, manifestă un interes crescut pentru creșterea siguranței rutiere și reducerea accidentelor pe drumurile publice.

Acțiuni cu forțe mărite

În acest scop, de la începutul acestui an, în județul Suceava au fost efectuate 300 de acţiuni ale poliției rutiere, cu 93 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, vizând prevenirea și combatere principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Acțiunile cu efective mărite au fost organizate inclusiv cu polițiști și tehnică din cadrul altor inspectorate județene limitrofe.

Exemplificăm:

  • reducerea pericolului reprezentat de șoferii care conduc vehicule fiind sub influența alcoolului (67 de acțiuni);
  • reducerea pericolului reprezentat de circulația cu viteză excesivă (102 acțiuni);
  • reducerea riscului reprezentat de șoferii care efectuează depășiri neregulamentare (70 de acțiuni);
  • reducerea riscului reprezentat de neacordarea de prioritate pietonilor (12 acțiuni);
  • reducerea riscului reprezentat de transportul de persoane în condiții care nu sunt conforme cu legea (28 de acțiuni);
  • reducerea riscului reprezentat de pietonii care încalcă prevederile legislației (13 acțiuni).

Ca urmare a acestor activități preventive, precum și cu ocazia celor desfășurate zilnic, au fost întocmite acte de sesizare pentru 696 fapte de natură penală.

De asemenea, au fost aplicate 28.931 sancțiuni contravenționale, cu 1.068 mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

În aceeași perioadă au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule 3.040 de permise de conducere, cu 618 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, și 1.261 certificate de înmatriculare, cu 581 mai multe față de primele 6 luni ale anului 2023.

Din totalul permiselor de conducere reținute, 108 au fost reținute pentru conducerea sub influența alcoolului, 1.550 pentru depășirea vitezei regulamentare cu peste 50 km/h, respectiv peste 70 km/h, 565 pentru depășiri neregulamentare, 68 pentru neacordarea priorității de trecere a pietonilor prin locurile special amenajate, 70 pentru neacordarea priorității de trecere a vehiculelor, 5 pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, 75  pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului, 28 pentru circulație pe sens opus.

Au fost dispuse, în total, 48 de măsuri preventive ca urmare a activităților de cercetare penală desfășurate de lucrătorii de poliție rutieră din județ cu privire la infracțiunile la regimul circulației rutiere sau care au legătură cu circulația pe drumurile publice. Astfel, 9 persoane au fost arestate preventiv pentru infracțiuni de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

Față de o persoană s-a dispus măsura arestului la domiciliu pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

10 persoane au fost plasate sub control judiciar și 28 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Creșterea capacității de intervenție

Asigurarea resurselor tehnice și logistice a reprezentat o preocupare prioritară a conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române.

Urmare a eforturilor depuse pentru modernizarea parcului auto și pentru asigurarea elementelor tehnice necesare, la acest moment toate structurile de poliție rutieră din județul Suceava beneficiază de autospeciale de intervenție moderne, dar și de aparatură de ultimă generație pentru testarea în vederea depistării șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

Astfel, în dotarea IPJ Suceava se află 8 autospeciale BMW de ultimă generație, 12 vehicule tip Dacia Duster, 14 autospeciale Dacia Logan, 7 autospeciale VW Polo, 3 autospeciale VW Passat și o autospecială Ford Focus.

Totodată, în dotarea structurilor de poliție rutieră se află și 4 motociclete BMW, 2 dintre acestea fiind de ultimă generație, recepționate în primăvara anului 2024.

Pentru activitățile de constatare și în cadrul acțiunilor de prevenire a accidentelor pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, polițiștii rutieri dispun de logistica necesară, respectiv 34 aparate etilotest, 48 aparate etilometru, 17 aparate de ultimă generație Drugtest Druger5000.

Activități planificate sau aflate în desfășurare

În perioada următoare vor fi desfășurate activități de prevenire și combatere inclusiv în sistem integrat, cu cooptarea partenerilor instituționalii cu atribuții în domeniul siguranței rutiere, dar și cu sprijinul județelor învecinate, prioritizându-se misiunile pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

În final, referitor la acuzațiile formulate în articolul de presă menționat, facem precizarea că Ministerul Afacerilor Interne NU are atribuții în construcția de drumuri publice, motiv pentru care considerăm nefondată argumentația persoanei citate în materialul jurnalistic.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drept la replică.
 Vizualizări articol: 989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Drept la replică2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei