Având în vedere informațiile furnizate public în articolul cu titlul „Deputatul AUR Doru Acatrinei cere demisia ministrului Cătălin Predoiu pentru numărul mare de accidente din județul Suceava și din România”, apărut astăzi, 24 iulie 2024, în publicația dumneavoastră, Direcția Informare și Relații Publice transmite următoarele precizări:
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile naționale și județene de poliție, manifestă un interes crescut pentru creșterea siguranței rutiere și reducerea accidentelor pe drumurile publice.
Acțiuni cu forțe mărite
În acest scop, de la începutul acestui an, în județul Suceava au fost efectuate 300 de acţiuni ale poliției rutiere, cu 93 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, vizând prevenirea și combatere principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Acțiunile cu efective mărite au fost organizate inclusiv cu polițiști și tehnică din cadrul altor inspectorate județene limitrofe.
Exemplificăm:
- reducerea pericolului reprezentat de șoferii care conduc vehicule fiind sub influența alcoolului (67 de acțiuni);
- reducerea pericolului reprezentat de circulația cu viteză excesivă (102 acțiuni);
- reducerea riscului reprezentat de șoferii care efectuează depășiri neregulamentare (70 de acțiuni);
- reducerea riscului reprezentat de neacordarea de prioritate pietonilor (12 acțiuni);
- reducerea riscului reprezentat de transportul de persoane în condiții care nu sunt conforme cu legea (28 de acțiuni);
- reducerea riscului reprezentat de pietonii care încalcă prevederile legislației (13 acțiuni).
Ca urmare a acestor activități preventive, precum și cu ocazia celor desfășurate zilnic, au fost întocmite acte de sesizare pentru 696 fapte de natură penală.
De asemenea, au fost aplicate 28.931 sancțiuni contravenționale, cu 1.068 mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
În aceeași perioadă au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule 3.040 de permise de conducere, cu 618 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, și 1.261 certificate de înmatriculare, cu 581 mai multe față de primele 6 luni ale anului 2023.
Din totalul permiselor de conducere reținute, 108 au fost reținute pentru conducerea sub influența alcoolului, 1.550 pentru depășirea vitezei regulamentare cu peste 50 km/h, respectiv peste 70 km/h, 565 pentru depășiri neregulamentare, 68 pentru neacordarea priorității de trecere a pietonilor prin locurile special amenajate, 70 pentru neacordarea priorității de trecere a vehiculelor, 5 pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, 75 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului, 28 pentru circulație pe sens opus.
Au fost dispuse, în total, 48 de măsuri preventive ca urmare a activităților de cercetare penală desfășurate de lucrătorii de poliție rutieră din județ cu privire la infracțiunile la regimul circulației rutiere sau care au legătură cu circulația pe drumurile publice. Astfel, 9 persoane au fost arestate preventiv pentru infracțiuni de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.
Față de o persoană s-a dispus măsura arestului la domiciliu pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
10 persoane au fost plasate sub control judiciar și 28 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore.
Creșterea capacității de intervenție
Asigurarea resurselor tehnice și logistice a reprezentat o preocupare prioritară a conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române.
Urmare a eforturilor depuse pentru modernizarea parcului auto și pentru asigurarea elementelor tehnice necesare, la acest moment toate structurile de poliție rutieră din județul Suceava beneficiază de autospeciale de intervenție moderne, dar și de aparatură de ultimă generație pentru testarea în vederea depistării șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.
Astfel, în dotarea IPJ Suceava se află 8 autospeciale BMW de ultimă generație, 12 vehicule tip Dacia Duster, 14 autospeciale Dacia Logan, 7 autospeciale VW Polo, 3 autospeciale VW Passat și o autospecială Ford Focus.
Totodată, în dotarea structurilor de poliție rutieră se află și 4 motociclete BMW, 2 dintre acestea fiind de ultimă generație, recepționate în primăvara anului 2024.
Pentru activitățile de constatare și în cadrul acțiunilor de prevenire a accidentelor pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, polițiștii rutieri dispun de logistica necesară, respectiv 34 aparate etilotest, 48 aparate etilometru, 17 aparate de ultimă generație Drugtest Druger5000.
Activități planificate sau aflate în desfășurare
În perioada următoare vor fi desfășurate activități de prevenire și combatere inclusiv în sistem integrat, cu cooptarea partenerilor instituționalii cu atribuții în domeniul siguranței rutiere, dar și cu sprijinul județelor învecinate, prioritizându-se misiunile pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
În final, referitor la acuzațiile formulate în articolul de presă menționat, facem precizarea că Ministerul Afacerilor Interne NU are atribuții în construcția de drumuri publice, motiv pentru care considerăm nefondată argumentația persoanei citate în materialul jurnalistic.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE