Președintele ales al Consiliului Județean Suceava, deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan, a anunțat că proiectul tărăgănat timp de peste 20 de ani de decolmatare a lacului de suprafață Solca, de unde se asigură alimentarea cu apă potabilă a acestui oraș și securizarea barajului, o investiție de peste 13 milioane de lei, a intrat în linie dreaptă. Gheorghe Șoldan a spus că are certitudinea că în următoarele zile va fi demarată procedura de achiziție a contractului de execuție a lucrărilor, în valoare de 13.043.522 lei. Șoldan a subliniat faptul că această investiție pentru comunitatea din Solca tărăgănează de peste 20 de ani.
„Luni, am fost din nou la Solca, de data aceasta însoțit de directorul Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, Relu Adam, pentru a reevalua situația din teren și pentru a demara procedurile necesare proiectului de decolmatare a lacului de suprafață. Mesajul meu către toate autoritățile responsabile a fost încă de la început ferm și clar: trebuie să rezolvăm urgent problema lipsei apei potabile și menajere la Solca. Pentru moment, furnizăm apă menajeră prin soluția provizorie identificată săptămâna trecută și am început să pompăm din puțina apa acumulată între timp în lac. Apa potabilă este asigurată prin stația de potabilizare a ISU Suceava, cu o capacitate de 500 litri/oră”, a spus deputatul PSD de Suceava. El a adăugat că de marți dimineața a început o decolmatare provizorie, iar odată demarate lucrările, în cadrul proiectului vor fi excavați 84.250 metri cubi de material aluvionar.
Șoldan: „Sunt hotărât să rezolvăm definitiv această problemă cât mai repede posibil, pentru a asigura accesul locuitorilor din Solca la apă potabilă și menajeră”
Gheorghe Șoldan a mai precizat că pentru a asigura o alimentare continuă și neîntreruptă cu apă, se va construi un mic baraj de beton, un prag provizoriu de priză, în amonte de lac, pentru a menține apa curată.
„În timpul lucrărilor de curățare a lacului, se va prelungi conducta de aducțiune până la acest baraj provizoriu, pentru a asigura alimentarea constantă cu apă.
Pentru a preveni colmatarea lacului în viitor, specialiștii de la Apele Române propun amenajarea celor patru torenți din zonă prin amplasarea unor bariere flexibile cu rol de retenție, care permit în același timp drenarea apei.
În cadrul lucrărilor de la Solca, echipamentul hidromecanic va fi reabilitat prin înlocuirea vanei de golire de fund, echiparea prizei de apă provizorie și a căminelor de vane.
De asemenea, aval de baraj, se va realiza o cădere în trei trepte, pentru disiparea energiei și limitarea eroziunilor albiei râului Solca”, a explicat președintele ales al CJ Suceava. Șoldan a mai declarat că scopul acestor lucrări este de a asigura o sursă continuă și curată de apă pentru locuitorii din Solca, prevenind în același timp colmatarea lacului în viitor.
„Sunt hotărât să rezolvăm definitiv această problemă cât mai repede posibil, pentru a asigura accesul locuitorilor din Solca la apă potabilă și menajeră.
Această investiție nu este doar despre a rezolva o problemă urgentă, ci și despre a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru comunitatea din Solca.
Mulțumesc domnului Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale a Apelor Române, și domnului Relu Adam, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret Bacău, pentru sprijinul acordat.
De asemenea, mulțumesc tuturor celor implicați pentru colaborarea și eforturile lor constante în gestionarea acestei situații de criză”, a încheiat, „cu determinare”, Gheorghe Șoldan.