Senatorul PSD de Suceava Gheorghiță Mîndruță a participat, în perioada 15-18 iulie 2024, la cea de-a 12-a reuniune a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă, organizată sub auspiciile Consiliului Economic și Social (ECOSOC) al ONU, și la reuniunea Segmentului la Nivel Înalt al ECOSOC, care au avut loc la New York, în SUA. Tema reuniunii a fost consolidarea Agendei 2030 și eradicarea sărăciei în vremuri de crize multiple, prin furnizarea eficientă de soluții durabile, reziliențe și inovatoare.
Gheorghiță Mîndruță a arătat că în cadrul reuniunilor, 38 de țări de pe toate continentele au prezentat rapoarte naționale privind implementarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD): „În cadrul primei intervenții am asigurat membrii prezenți de faptul că România rămâne pe deplin angajată pe calea dezvoltării durabile, într-un context marcat de multiple crize globale și, îndeosebi, de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
El a adăugat că în cadrul ședințelor a făcut referire la măsurile recente adoptate de România, cum ar fi proiectul de lege privind crearea unui centru de excelență pentru dezvoltarea durabilă, menit să consolideze capacitatea în domeniu a instituțiilor publice, prin activități de cercetare, pregătire profesională, dialog și schimburi de experiență. „La Senatul României, ne concentrăm pe copii și tineri, cu diverse inițiative, cum ar fi proiectul SenatJunior, programele de internship și de formare pentru studenți, sau crearea unui grup de prietenie parlamentară pentru copii”, a spus Mîndruță. El a adăugat că la începutul acestui an a inițiat o lege privind participarea copiilor în procesele decizionale din cadrul administrației publice, prin care instituțiile publice, atât centrale, cât și locale, trebuie să organizeze regulat sesiuni de consultare cu copiii și să creeze o secțiune dedicată copiilor pe pagina lor web.
De asemenea, senatorul PSD a arătat că la Senatul României s-a implementat recent proiectul „Soluții digitale pentru dezvoltarea capacității administrative”, prin care s-a creat o platformă digitală integrată care oferă servicii online de înaltă calitate pentru cetățeni. El a arătat că ținta este ca, în anul 2030, 60% dintre cetățeni să interacționeze cu autoritățile publice prin internet.