Opt persoane, printre care angajați de la Poliție, Finanțe și Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, au fost reținute luni seară în urma unui flagrant organizat de procurori, dintre care numai şapte au fost arestate preventiv marți. Este vorba de două agente de poliție, Mihaela Haucă și Irina Bercea, o angajată de la APM, Lili Gladun, și doi angajați ai Direcției Regionale a Finanțelor Publice Iași, dar care lucrează la Suceava, Gabriel Eugen Ionesi și Radu Gherman, faţă de care nu s-a dat mandat de arestare preventivă. În spatele gratiilor a ajuns și soțul polițistei Mihaela Haucă.
Angajații statului făceau parte dintr-o comisie care avea ca scop distrugerea unor bunuri din camera de corpuri delicte. Mai exact, în cazul de față este vorba de alcool provenit din confiscări. Numai că, în loc să distrugă alcoolul, acesta era comercializat către persoane de încredere.
Cei opt sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de delapidare, iar înainte de a expira cele 24 de ore de reținere, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care coordonează ancheta, i-au dus în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă.
Magistratul care a analizat propunerea de arestare preventivă a decis să emită mandate de arestare pentru o perioadă de 30 de zile pentru şapte persoane implicate în această ”afacere”. Măsura nu este definitivă și poate fi atacată la Tribunalul Suceava.
Un caz aparte este cel al lui Gabriel Eugen Ionesi. În urmă cu 18 ani, acesta a fost trimis în judecată în celebrul dosar privind frauda de la Primăria Suceava, în care principali actori au fost defunctul director economic al instituției, Neculai Bujor, și cumătra sa, Tamara Achiței, fostă Chiribucă. Este vorba de devalizare bugetului Primăriei cu sume mari de bani prin operațiuni frauduloase cu produse de protocol, gen fursecuri și sărățele.
Ionesi a fost trimis în judecată în calitate de lucrător al Gărzii Financiare Suceava și a fost condamnat la 6 luni cu suspendare printr-o decizie rămasă definitivă a Curții de Apel Cluj în cursul anului 2017. Era ieșit din sistem de ani buni, dar de circa un an a revenit la instituția Finanțelor Publice.