Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 171 (8700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Muzică, dans, diplome, flori

600 de ani de atestare documentară a localității Rădășeni, moment marcat printr-un spectacol folcloric de excepție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

600 de ani de atestare documentară a localității Rădășeni. Numele comunei a fost pentru prima dată menționat pe 16 februarie 1424, într-un hrisov pecetluit și semnat de voievodul Alexandru cel Bun al Moldovei.

Un astfel de moment aniversar nu putea fi trecut neobservat, astfel că duminică, 21 iulie 2024, fosta cabană din Rădășeni a găzduit un spectacol de muzică populară de excepție, cu artiști cunoscuți, iubiți de localnici.

În debutul spectacolului au evoluat pe scenă tinere talente locale: Alexandru Alupului, Ioachim Aioanei, Angelina Amarie, Ilinca Grumăzăscu, Antonie Manolache, Medeea Pletosu, Bianca Moldovan și Amalia Stratulat. Administrația locală, primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju, a acordat șase titluri de „Cetățean de onoare” și a premiat nouă cupluri care au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

„Este un moment deosebit pentru comunitatea noastră. De-a lungul timpului, în cei 12 ani de mandat, am căutat să cinstesc cu titluri de <Cetățean de onoare> o serie de personalități care au făcut cinste comunei Rădășeni (la fel au făcut și predecesorii mei), personalități care au fost și sunt o valoare națională prin activitățile pe care le desfășoară sau le-au desfășurat. De aceea, noi ne mândrim pentru că avem într-adevăr oameni care să ne reprezinte și care să ne facă o deosebită cinste și onoare”, a transmis primarul Neculai Perju.

După ce le-a înmânat sărbătoriților diplome și flori, primarul Neculai Perju a invitat pe scenă (pentru a le cânta invitaților, dar și publicului numeros adunat la eveniment) Fanfara „Lunca Moldovei”, coordonată de lămășăneanul Ionuț Cozma.

 

Plachetă de excelență pentru Ansamblul „Ciprian Porumbescu”

Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava a urcat apoi pe scenă și a oferit un recital folcloric îndelung aplaudat de localnici.

Programul artiștilor a cuprins dansuri specifice din Bucovina, Moldova, Muntenia și Banat, urmate de recitalurile soliștilor vocali Lucica Păltineanu, Nicolae Vieru, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Petronela Popa, Gabriel Treteag și a soliștilor intrumentiști Ionuț Țanța și Leonard Raicu.

Orchestra a fost condusă de concert-maestrul Adrian Semeniuc.

Primarul Neculai Perju a conferit o plachetă de excelență și un coș cu flori artiștilor profesioniști suceveni, cu ocazii împlinirii a 70 ani de existență.

Spectacolul de la Rădășeni a fost prezentat de inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, care a ținut să precizeze, după evoluția artiștilor suceveni: „Recitalul prezentat de Ansamblul Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu> a fost unul deosebit. Pe lângă repertoriul de Bucovina și Moldova, au mai fost prezentate și jocuri populare din Muntenia și Banat, evidențiind diversitatea repertoriului și valoarea artiștilor care fac parte din acest minunat colectiv. Întreg spectacolul de la Rădășeni a fost foarte reușit, publicul a fost minunat, pentru că a stat alături de noi și pe ploaie, iar gazdele noastre ne-au primit cu bunătăți din partea locului: sarmale, cozonaci, plăcinte poale-n brâu și cu renumita țuică de prună a rădășenenilor. Totul a fost la superlativ, și asta se datorează domnului primar Neculai Perju și minunatei echipe pe care o are alături”.

Foarte apreciate de public au fost și recitalurile susținute de Alexandru Recolciuc și Andrei Ciocârlan. Invitații speciali ai evenimentului au fost artiștii Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii” din Basarabia. Publicul a aplaudat frenetic atunci când „Plăieșii” au cântat cunoscuta „Horă a Rădășenilor”, împreună cu membrii Grupului vocal „Balada” din Fălticeni.

Evenimentul de pe 21 iulie 2024 - când s-au marcat 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Rădășeni - a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Rădășeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 600 de ani de atestare documentară a localității Rădășeni, moment marcat printr-un spectacol folcloric de excepție.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
600 de ani de atestare documentară a localității Rădășeni, moment marcat printr-un spectacol folcloric de excepție0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei