Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 170 (8699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Evenimente religioase

Procesiunea „Calea Sfinților” de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 19 iulie, la Fălticeni a început sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie cu rugăciuni și evenimente religioase prilejuite de hramul Bisericii „Sfântul Ilie” și al orașului. Ceremonia a debutat cu scoaterea Sfintelor moaște ale Sfinților Epitect și Astion în curtea bisericii pentru închinare și cu slujba Sfântului maslu, la care au participat peste 20 de preoți.

De la ora 18:00, a avut loc procesiunea „Calea Sfinților”, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Alături de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și părintele protopop Adrian Dulgheriu, au fost peste 80 de preoți din Protopopiatul Fălticeni, arhimandritul Mihail Bălan, exarh al zonei și stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, stareții mănăstirilor Bogdănești și Râșca, diaconi, studenți la teologie, dar și peste 700 de credincioși, localnici și din împrejurimi, care au venit în urbea de pe Șomuz pentru a-l cinsti pe marele proroc. La invitația părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu au onorat cu prezența mai mulți primari din zona Fălticeni, printre care s-au numărat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, Maria Tomescu (primarul comunei Baia), Vasile Berariu (primarul comunei Boroaia), Cristian Sopon (primarul comunei Bogdănești), Ioan Ștefan (primarul comunei Bunești), Vasiliu Ion (primarul comunei Preutești) și Iulian Amariei (primarul comunei Vadu Moldovei).

Procesiunea, desfășurată pe traseul: Biserica „Sfântul Ilie” - strada Nicolae Beldiceanu – strada Mihai Eminescu – Aleea pietonală de pe strada Republicii – Piața „Nada Florilor” – bulevardul Revoluției, a fost deschisă de sunetul de toacă și de tinerii din Fălticeni cu drapele tricolore și ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Participanții, îmbrăcați în straie populare și purtând icoane și candele, au parcurs traseul de la Biserica „Sfântul Ilie” până la Piața „Nada Florilor” și bulevardul Revoluției, cu opriri pentru rugăciuni la Spitalul Municipal, Biserica „Adormirii Maicii Domnului”, Catedrala „Învierea Domnului” și Primăria Municipiului Fălticeni.

Patru tineri au purtat icoana praznicală, ornată cu flori, elevii Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” au ținut făclii aprinse, luminând credincioșii din Jahalia, care au purtat un imens steag românesc. Mai multe maici au tămâiat drumul pe unde a trecut racla cu părticele din moaștele Sfinților Epitect și Astionpurtată de patru preoți și patru credincioși și flancată pe tot traseul de patru elevi ai Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, cu candele aprinse.

 

Un eveniment care a reunit comunitatea în rugăciune și credință

La finalul procesiunii, în curtea Bisericii ”Sfântul Ilie”, Preasfințitul Damaschin a adresat mulțumiri participanților și a subliniat importanța evenimentului, care a reunit comunitatea în rugăciune și credință.

„Mulțumim lui Dumnezeu și îl rugăm să ne primească această procesiune ca un dar pe care îl facem lui. Să nu avem impresia că a fost o plimbare, că a fost un timp de promenadă, că e mai frumos afară atunci când e răcoare. Ceea ce s-a petrecut în această procesiune este în primul rând un act de credință, mărturisirea credinței noastre că avem un Dumnezeu și acest Dumnezeu ne poartă de grijă. Acest Dumnezeu lucrează în lume prin sfinții lui, prin Sfântul Proroc Ilie, pe care îl cunoaștem mai bine, prin Sfinții Mucenici Epictet și Astion, sfinți din primele veacuri ale creștinismului, poate mai puțin cunoscuți printre noi, dar care, dacă sunt cinstiți, implorați și rugați, vin și ne ajută pe noi. Este un act de mărturisire a crezului nostru, a convingerii noastre că fără de tine Doamne nu putem. Cerem ajutorul tău pentru că ne știm neputincioși, slabi, în imposibilitatea, de multe ori, de a duce la capăt toate cele pe care dorim a le face”, a fost îndemnul PS Damaschin.

 

Procesiunea, un act de mărturisire a credinței și de întărire a comunității

Preasfințitul Damaschin Dorneanula vorbit și despre rolul procesiunii ca act de mărturisire a credinței și de întărire a comunității, cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru sănătate, pace și binecuvântare asupra orașului și locuitorilor săi.

„Ceea ce s-a petrecut în după-amiaza aceasta a fost un act prin care noi ne-am rugat împreună. A fost o deplasare în rugăciune pentru că fiecare în mintea sa a spus o rugăciune pentru cei pe care îi avem dragi. Când ne-am oprit în dreptul spitalului, ne-am rugat ca Dumnezeu să dăruiască sănătate celor care sunt internați, să lumineze mințile și să mângâie mâinile medicilor și asistentelor pentru ai face sănătoși pe cei aflați în suferință. Apoi am trecut pe la câteva biserici, la una din ele ne-am rugat pentru încetarea războiului. Noi putem face procesiune, dar la câteva zeci de kilometri oamenii nu au aceeași libertate pe care o avem noi. Și atunci, când oamenii nu se înțeleg ca să fie pace, să nu mai moară atâta lume, îl rugăm pe Dumnezeu ca el să intervină și să lumineze mințile decidenților și să se oprească acest război. Apoi i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru lucrurile bune pe care ni le-a dat în viețile noastre, în municipiul acesta și în satele dimprejur. Când am trecut prin dreptul Primăriei ne-am rugat ca Dumnezeu să dea înțelepciune și gând bun celor care cârmuiesc administrativ acest oraș astfel încât comunitatea aceasta să se bucure de tot ce se petrece aici.

În al treilea rând, procesiunea aceasta nu este doar un moment de rugăciune, ci este și un moment de coagulare, de întărire. Când este un hram sau este o sărbătoare cum sunt Sfintele Paști sau Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului, nu mai sunt așa mari diferențe. Este sărbătoarea tuturor, nu mai este sărbătoarea unei părți a orașului sau a unei părți a comunității. Se mai sting neînțelegeri între noi, antipatii. La astfel de manifestări, în care suntem împreună, trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem, să ne simțim bine că suntem împreună și să ne eliberăm de sentimentul acesta de singurătate și de egoism”, a spus Preasfințitul Damaschin Dorneanul.

Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a încheiat evenimentul mulțumind Arhiepiscopului Calinic pentru binecuvântare, Preasfințitului Damaschin pentru participare și sprijin, precum și preoților, diaconilor, credincioșilor și autorităților locale pentru implicare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiunea „Calea Sfinților” de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Procesiunea „Calea Sfinților” de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei