Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 170 (8699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Despre oameni, gânduri, sentimente

Artemisia Ignătescu, de aproape un secol la „Temelia” culturii câmpulungene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitoarea Artemisia Ignătescu, în vârstă de 96 de ani, și-a lansat recent la Câmpulung Moldovenesc, pe peluza Restaurantului Parc, cel mai recent volum, „Temelia”.

Păstrând o legătură indefectibilă cu lumea culturală câmpulungeană, Artemisia Ignătescu a fost și de această dată înconjurată de un public numeros, oameni veniți din Păltinoasa (locul de naștere al autoarei), din Vatra Dornei, Vama, Gura Humorului, Suceava etc., alături de localnici din Câmpulung Moldovenesc și împrejurimi, care nu și-au ținut ascunse emoțiile, sentimentele, ci le-au oferit în dar sărbătoritei. Totul a fost unitar, împărtășit, mărturisit, destăinuit. Flori, gânduri, sentimente, îndemnuri cu folos, bucuria întâlnirii.

„La firul ierbii”, ca într-o adevărată „bibliotecă vie”, în aer liber, publicul a transformat o lansare de carte într-o sărbătoare („n-am participat la o lansare de carte mai frumoasă ca aceasta”, după cum a apreciat stavrofora-scriitoare Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneț), în care nonagenara Artemisia Ignătescu a trăit preț de câteva ore, împreună cu oameni dragi, o poveste sensibilă, vibrantă, emoțională cu siguranță.

 

„Cronicara orașului”, „etalon al culturii câmpulungene”

Seara de 18 iulie 2024 a fost de fapt o rescriere a emoțiilor, a amintirilor, ce au dat naștere unui dialog luminos, puternic, ce a asigurat o viziune bogată asupra autoarei. Însăși viața Artemisiei Ignătescu, născută la Păltinoasa, a fost una bogată în evenimente („a dus cu bucurie şi vrednicie povara anilor şi a vremurilor”, spunea stavrofora Elena Simionovici), prezentarea lor, pe scurt, favorizând un șuvoi de sentimente în inimile celor prezenți.

Cuvinte de bun venit au fost transmise de managerul Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc (BMCM), Nicoleta Bogoș, și de managerul Muzeului Arta Lemnului (MAL) Câmpulung Moldovenesc, Bogdan Stamatin, principalii organizatori, alături de Societatea Scriitorilor Bucovineni și Cenaclul literar-umoristic „Țara de Sus” Câmpulung Moldovenesc.

Lansarea cărții „Temelia” face parte din programul pregătit pentru celebrarea a 88 de ani de istorie a Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc, program care a mai inclus expoziția „Prietenie pe o sfoară” și Concursul „Șah la Parc”.

Dacă Bogdan Stamatin a numit-o pe Artemisia Ignătescu „cronicara orașului”, „nepotolită și nestăvilită”, Nicoleta Bogoș a spus că inegalabila scriitoare Artemisia Ignătescu, încă vivace și de o forță a cuvântului uimitoare, la 96 de ani, este un „etalon al culturii câmpulungene, care <a turnat temelia> pe care suntem datori să punem cărămizi trainice”.

Organizatorii și-au dorit să fie o întâlnire între generații, o predarea a ștafetei. De aceea, momentele artistice au fost asigurate de tineri. În debutul evenimentului cultural, elevul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Andrei Bodnar a încântat publicul cu acorduri la pian, muzică ambientală („un dăruit”, „un ales”, după cum l-a numit stavrofora Elena Simionovici) și, mai apoi, Grupul Vocal „Cununa Bucovinei”, coordonat de prof. Iustina Horga, a prezentat participanților momente folclorice, purtând frumoase costume populare specifice zonei.

Făuritor de bucurie prin cuvânt

Cu o intensă activitate pe tărâmul cultural al Bucovinei, în special în zona Câmpulung, Artemisia Ignătescu a fermecat publicul și de această dată cu chipul ei blând, ce radiază lumină, chip în care niciodată nu-și vor găsi loc resentimentele. Cred căArtemisia Ignătescu esteun făuritor de bucurie prin cuvânt, un om care mereu a știut să atingă, în fiecare etapă a vieții ei, struna vibrantă a iubirii de oameni, de locuri. Artemisia Ignătescu, care mai are trei ani și jumătate până la împlinirea unui secol de viață (100 de ani), a trecut prin multe încercării, încă din tinerețe, dar prin luptă, prin bunătate, credință, prin cuvânt, prin cultură, prin educație, prin iubire de oameni a reușit să-și păstreze sufletul netulburat, a pus la „temelia” vieții și a clădit în fiecare zi cuvânt lângă cuvânt, înfășurat în seninătate, în convingere, în iubire. Toate cu un scop precis, spune autoarea: „Scriu, pentru ca să se știe de cei de azi și de cei de mâine cum au fost vremurile din timpul meu”. Și-ar dori ca generația de acum să se bucure de ceea ce are, și bune, și rele, pentru că „nimic nu vine din cer, toate vin cu luptă, cu sacrificii nespuse”.

Ea vrea să le dea curaj tinerilor să își aleagă drumul, să lupte pentru un vis, pentru că sigur vor reuși. „Totul se poate în viață dacă vrei și dacă ne gândim și la alții, nu numai la noi. Să nu ne răzbunăm. Să ne înțelegem unul pe altul, să nu plătim răului cu rău, să luăm ceea ce este bun de la oameni și atunci nu vor mai fi atâtea rele în lume. Este și principiul meu de viață. Să nu uităm nici de familie, care stă la baza acestui popor încercat, să avem grijă să nu se destrame familia, să nu uităm unii de alții. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a lăsat luciditatea, puterea de judecată, puterea de a scrie și bucuria de a fi din nou împreună. Această întâlnire poate fi un omagiu adus tuturor bătrânilor, celor de pe tărâmul cultural, care nu ușor au trudit pentru ca să împărtășească și altora din ceea ce știu și trebuie să se cunoască”, a mărturisit Artemisia Ignătescu.

Atâta timp cât Dumnezeu i-a mai lăsat mintea lucidă și posibilitatea de a judeca lucrurile și de a lăsa ceva în urmă, scriitoarea spune că ar fi păcat să nu o facă. Amintirile ei pot folosi și altora.

„Câmpulungul din cărțile doamnei Artemisia Ignătescu este un oraș al oamenilor buni și frumoși”

Artemisia Ignătescu le-a amintit celor prezenți că îi datorează scriitoarei Doinei Cernica „îndemnul de a începe să public, ei și regretaților Vasile şi Otilia Sfarghiu, pentru că eu nu aveam curajul să public. Doina Cernica este cea care mi-a prefațat prima carte, dar și cea care mi-a scris postfața la această ultimă carte, pentru că nu știu dacă vor mai urma. Eu nu mai văd să scriu, eu dictez”.

Invitată de autoare să vorbească, Doina Cernica a spus că suntem cu toții privilegiați „să trăim împreună sărbătorirea unui miracol de longevitate, luciditate și creativitate – doamna Artemisia Ignătescu”, completând că „dacă mințile limpezi la o vârstă înaintată, deși rare, nu sunt totuși neobișnuite, cu totul admirabil este talentul urcând după 90 de ani ca un izvor, de la baza muntelui, spre vârful său. De la poalele Rarăului spre Pietrele Doamnei. Dar oricât de mult ar însemna această realitate singulară – pe care e o șansă să o întâlnim și o dată în viață -, ea încă nu este totul. Scrisul Doamnei Artemisia Ignătescu, însumând creații literare, memorialistică, este în primul rând o cronică a cetății câmpulungene”.

În evocarea sa, Doina Cernica a creionat portretul Artemisiei Ignătescu, subliniind câteva trăsături definitorii. Artemisia Ignătescu este o luptătoare, un om onest, care a căutat în oameni bunătatea, onestitatea, generozitatea și când le-a găsit pe acestea a dorit să le aștearnă pe hârtie. „Nu suntem perfecți, oamenii nu sunt fără reproș, dar doamna Artemisia Ignătescu a ales să păstreze oamenii în cuvânt, în pagini de carte îndeosebi cu virtuțile, calitățile lor, considerând că întotdeauna merită să rămână ce e mai bun și mai frumos în noi. De aceea Câmpulungul din cărțile doamnei Artemisia Ignătescu este un oraș al oamenilor buni și frumoși, al câmpulungenilor buni și frumoși.  Cum să nu-i fim atunci recunoscători? Mai mult: Cum să n-o iubim? Și iubind-o, cum să n-o cinstim, ca în această seară de neuitată sărbătoare!”, a conchis scriitoarea câmpulungeancă Doina Cernica.

 

„Un portretist excepțional”

Jurnalist, cronicar, autoare a nenumărate articole de presă și cărți de memorialistică, membră a Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi a Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Dorneni, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc, scriitoarea Artemisia Ignătescu a fost onorată de prezența primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, care a spus că o cunoaște pe scriitoare de 16 ani, de când este în administrație. „Nu s-a schimbat deloc nici din punct de vedere fizic, nici intelectual, între noi existând o relație de respect reciproc”, a spus edilul, care i-a felicitat și pe cei doi manageri de instituții culturale din municipiul Câmpulung Moldovenesc, Bogdan Stamatin și Nicoleta Bogoș, pentru muncă, devotament, pricepere, implicare.

Moderatorul evenimentului cultural a fost prof. dr. Neculai-Marcel Flocea, președintele Cenaclului literar-umoristic „Țara de Sus” Câmpulung Moldovenesc.  „Mereu tânăra și neliniștita scriitoare Artemisia Ignătescu”, a spus prof. dr. Neculai-Marcel Flocea, este și un „un portretist excepțional, cu o memorie foarte proaspătă, care în cuvinte puține reușește să creioneze personaje”. După ce a citit cartea „Temelia”, Neculai-Marcel Flocea a recunoscut că i-a plăcut mai mult prima parte a cărții, în care a descoperit „Păltinoasa veselă, tristă, petrecăreață, arsă de război, renăscând din cenușă”.

 

„Prosopografie bucovineană”

Moderatorul a prezentat-o și pe Iulia Petrariu, tehnoredactorul cărții „Temelia” (editorul cărții: Constantin Tiron),care a scris și prefața cărții („o carte de istorie, de psihologie şi de publicistică”). „Doamna Artemisia Ignătescu a fost de această dată <dictatoarea>, pentru că a dictat întreaga carte și Iulia s-a ocupat de tehnoredactare. Dar pentru că o casă nu se termină cu <temelia>, credem că scriitoarea își va continua proiectele”, a mai sugerat scriitorul Neculai-Marcel Flocea.

Istoric de profesie, Iulia Petrariu a transmis câteva gânduri, spunând că a fost o onoare pentru ea să redacteze cartea „Temelia” și să scrie prefața. Colaborarea cu Artemisia Ignătescu a ajutat-o profesional, ca istoric („pentru că am avut onoarea de a contribui la o așa-numită prosopografie bucovineană, adică o istorie a familiei, a unor personalități, prin scrisul căreia aflăm și istoria unei regiuni sau a unei ere și pentru aceasta îi mulțumesc”), dar și personal („am comparat generația noastră cu generația dumneaei, cât a luptat ea pentru a face studii, câte sacrificii, cât s-a luptat pentru educație, fiind mereu un autodidact”).

„În viață ne realizăm slujind cartea”

Nelipsită de la evenimentele culturale marcante, stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț,a numit-o pe Artemisia Ignătescu: „un model pentru toate generațiile”. „Îi suntem recunoscători Bunului Dumnezeu că i-a dat sănătate și inspirație și rămânem în continuare în așteptarea următorului volum”, a mai spus stavrofora dr. Gabriela Platon, fiind convinsă că scriitoarea nonagenară a pus o temelie, a pus cărămizi importante la identitatea culturală a Câmpulungului.

De la Mănăstirea Voroneț a venit și stavrofora-scriitoare Elena Simionovici pentru a-i fi alături Artemisiei Ignătescu, pe care o prețuiește și se bucură că a sporit darul pe care Dumnezeu i l-a dat, talantul. „Pe ultima pagină, autoarea a publicat o imagine cutremurătoare la temelia celor aproape 100 de ani, pe care poate îi va ajunge, şi, acolo, nu-s sugerate nici originile, nici bucuriile, nici necazurile, ci este un teanc de cărţi ce stau la baza vieţii autoarei. În gândirea autoarei, la baza înfloririi noastre ca oameni stă Cartea, dar şi interesul pentru oameni şi întâmplările din viaţa lor”, a spus scriitoarea Elena Simionovici.

Ea consideră că oamenii trebuie să ia aminte la acest îndemn, că la temelia a tot ce facem noi aici, ca oameni, cu câte daruri ne-a dăruit Dumnezeu, stă cartea. Să credem cu toată inima: „cartea ne-a făcut oameni, că a fost cartea de rugăciune, că a fost cartea de matematică, de istorie, de medicină... În viață ne realizăm slujind cartea”. Președintă de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, stavrofora Elena Simionovici a mai completat că toți membrii SSB o prețuiesc pe Artemisia Ignătescu, nu numai pentru că este decan de vârstă, nu numai pentru că este înțeleaptă, dar și pentru că este vrednică și este o luptătoare.

 

Diplomă de excelență

Un moment special a fost și acela în care prof. Paraschiva Abutnăriţei (vicepreședinte al filialei UZPR Iași și al Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor)şi col. r. Ioan Abutnăriţei (președintele filialei Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina)i-au oferit Artemisiei Ignătescu o Diplomă de excelență, pentru întreaga activitate dedicată culturii bucovinene. La eveniment a fost prezent și Ioan Mugurel Sasu, președintele executiv al Cenaclului „Nectarie” din Vama. Din partea Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc a vorbit diaconul misionar Bogdan Norocel.

Vremea frumoasă le-a permis participanților să petreacă mai mult timp alături de scriitoarea Artemisia Ignătescu, pe 18 iulie 2024, să stea la povești, să facă fotografii, să facă schimb de cărți, să ciocnească un pahar de vin și să-și promită unii altora că astfel de întâlniri emoționante, luminoase, tămăduitoare vor continua să se organizeze la poalele Munților Rarău.

 

Mulțumiri

Managerii celor două instituții organizatoare sunt recunoscători echipelor BMCM și MAL (Ana-Maria Ispir, Marinela Șorodoc, Lenuța Ignea, Maria Ulian, Mihai Botezat, Ion Juravle, Nicoleta Păucă), voluntarilor, partenerului de evenimente Restaurant Parc (Bogdan Boicu) și Elena Nisioi, domnilor Liviu Bogoș, Vasile Aioanei și Viorel Irimie, care au contribuit, semnificativ, la organizarea evenimentului. Nicoleta Bogoș și Bogdan Stamatin sunt recunoscători Consiliului Local și primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, pentru că susțin, necondiționat, cultura și educația.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artemisia Ignătescu, de aproape un secol la „Temelia” culturii câmpulungene.
 Vizualizări articol: 964 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Artemisia Ignătescu, de aproape un secol la „Temelia” culturii câmpulungene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei