Șase licee din judeţ au obţinut titlul de „Şcoală europeană” în cadrul competiţiei cu acelaşi nume, competiție organizată de aproape 20 de ani de către Ministerul Educației, la care participă unitățile de învățământ care au fost şi sunt implicate în proiecte europene din domeniul educației.
Este vorba despre: Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, clasat pe prima poziție în clasamentul național, cu cel mai mare punctaj – 198; Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni – 181 puncte; Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava - 177 de puncte; Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu ” Dumbrăveni – 177 puncte; Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” C-lung Moldovenesc – 168 de puncte; Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni – 161 de puncte.
104 unități de învățământ preuniversitar primesc titlul de „Școală europeană” în urma competiției din acest an.
La cele 19 ediții de până acum au participat 2.574 de unități de învățământ din toate județele țării, iar 1.161 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală europeană”.
Anul trecut, cinci unități din județ au primit certificatul de „Școală europeană”: Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, locul III la nivel național, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava și Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni.
Certificatul „Școală europeană” este valabil trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa.
Potrivit Ministerului Educației, „Certificarea școlilor cu titlul <Școală europeană> conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care aceste școli le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”.
Ministerul de resort a mai subliniat că această competiție națională, aflată la a XIX-a ediție, încurajează și motivează participarea școlilor din România la programele europene precum Socrates 1997-2006, Lifelong Learning 2007-2013, Erasmus 2014-2020 și Erasmus+ 2021-2027 și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.