Seceta prelungită din ultima perioadă se vede și în ceea ce privește debitele principalelor cursuri de apă din județ. În toate cazurile debitele înregistrate în ziua de 17 iulie erau cu mult sub media multianuală, cu excepția râului Bistrița, unde este o scădere, dar nu ca în cazul cursurilor de apă de la șes.
Conform datelor furnizate de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, pe râul Suceava, la stația hidrometrică de la Brodina, debitul era de numai 0,730 mc/s, în condițiile în care media multianuală este de 4,40 mc/s, iar cea din luna iulie de 6,85 mc/s. Și în celelalte stații de măsurare se mențin decalajele.
De exemplu, la Țibeni se înregistrau 3,35 mc/s, față de media multianuală de 11,3 mc/s și cea a lunii iulie de 18,1 mc/s.
La stația de măsurare de la Ițcani debitul actual era de 3,70 mc/s, față de media multianuală de 17,3 mc/s și cea a lunii iulie de 25 mc/s.
Pentru râul Moldova, la stația hidrometrică de la Fundu Moldovei se înregistra un debit de 2,02 mc/s, în timp ce media multianuală este 3,76 mc/s, iar cea a lunii iulie de 4,97 mc/s.
La stația de la Gura Humorului valorile de miercuri, 17 iulie, erau de 8,23 mc/s, în timp ce media multianuală este de 19,5 mc/s, iar cea a lunii iulie de 27,6 mc/s.
Alt râu, aceleași coordonate. Râul Siret avea la intrarea în țară un debit de 3,2 mc/s, în condițiile în care media multianuală este de 12,7 mc/s, iar cea a lunii iulie de 17,4 mc/s.
La stația hidrometrică de la Zvoriștea debitul este chiar mai mic, de 2,64 mc/s, în condițiile în care media multianuală este de 13,9 mc/s, iar media lunii iulie de 19,2 mc/s.
Explicația în acest caz este că se păstrează apă în barajul de la Rogojești pentru a putea asigura necesarul către localitățile din județul Botoșani, motiv pentru care debitul controlat care pleacă din această acumulare este mai mic decât în amonte.
Ceva mai bine stau lucrurile în cazul râului Bistrița. Debitul măsurat la Dorna Giumalău era de 11 mc/s, iar media multianuală este de 12,1 mc/s, în timp ce media lunii iulie este de 14,9 mc/s.
Și la Dorna Arini debitul măsurat este de 22 mc/s, media multianuală de 25,3 mc/s, iar media lunii iulie de 30,7 mc/s.
După cum se poate observa, valorile debitelor sunt chiar și de șase ori mai mici, cu mențiunea că în zona de munte situația este mult mai bună. Cel puțin în cazul râului Bistrița debitele actuale sunt apropiate de media multianuală, semn că acolo a plouat mai mult față de celelalte zone ale județului Suceava.
În ceea ce privește debitele mai mari când vine vorba de media pentru luna iulie, reprezentanții SGA Suceava au explicat de ce acestea sunt superioare. ”Valorile multianuale ale lunii iulie sunt ridicate datorită faptului că în calculul lor sunt incluse debitele excepţionale înregistrate în timpul viiturilor istorice din anii 2008 şi 2010”, a arătat Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava.
Fântâni secate și apă furnizată cu restricții în diferite zone
Creșterea consumului de apă ca urmare a temperaturilor crescute a dus la secarea unor fântâni, precum și la decizia de a furniza apa către populație cu restricții.
Potrivit reprezentanților SGA Suceava, la nivelul comunei Adâncata au fost raportate, în perioada 4-10 iulie, 4 fântâni secate, alimentarea cu apă asigurându-se cu mașina de pompieri.
De asemenea, SC ACET SA Suceava a impus un plan de restricții în alimentarea cu apă a localităților Roșcani și Poiana.
În localitatea Roșcani, alimentarea cu apă se face din sistemul de alimentare cu apă a orașului Liteni, debitul de apă trimis către rezervorul localității fiind de aproximativ 60 mc/zi, la jumătate din necesarul de apă zilnic.
Localitatea Poieni face parte din unitatea teritorial-administrativă Dolhasca și este alimentată din rețeaua de distribuție a localității Corni. Pentru aceasta operatorul a introdus din 8 iulie un program zilnic de distribuție a apei către populație în intervalele 07.00-09.00 și 18.00-21.00.
Probleme sunt și la Solca, unde acumularea de acolo a înregistrat o scădere a nivelului apei pe fondul perioadei îndelungate a temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor din ultima vreme.
La nici o staţie hidrometrică nu s-a înregistrat fenomenul de secare
Reprezentanții SGA Suceava au mai menționat că situaţia hidrologică şi hidrogeologică a judeţului Suceava este monitorizată prin intermediul a 39 de staţii hidrometrice situate pe râurile principale (Siret, Suceava, Moldova, Bistriţa) şi 129 foraje hidrogeologice.
”În prezent, în secţiunile care monitorizează principalele râuri din judeţul Suceava debitele sunt mai scăzute, comparativ cu debitele medii multianuale şi debitele medii lunare multianuale (ale lunii iulie), dar nu s-a înregistrat fenomenul de secare la nici o staţie hidrometrică. În anii precedenţi, fenomenul de secare a apărut de mai multe ori pe perioada verii, mai ales la staţia hidrometrică Gura Humorului de pe râul Humor”, a mai precizat Daniel Drăgoi.