Vineri, 19 iulie, începând cu ora 18.00, la Fălticeni va avea loc o procesiune religioasă, în cadrul căreia racla cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, cele mai vechi sfinte moaşte descoperite pe teritoriul României, împreună cu icoana Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, vor fi purtate pe străzile din centrul municipiului Fălticeni.
Întâmpinarea Preasfinţitului Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, va avea loc la ora 17.45, în curtea Bisericii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, şi va fi precedată de slujba Vecerniei, începând cu ora 15.30, şi Sfântul Maslu cu sobor de preoţi.
La procesiunea religioasă, alături de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu şi soborul format din peste 40 de preoţi vor mai participa stareţi şi stareţe de la mănăstirile din zonă.
Programul liturgic din ziua hramului va începe la ora 7.30 cu slujba Utreniei şi va continua la ora 9.30 cu Acatistul Sfântului Ilie. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi de la parohiile din Fălticeni şi din împrejurimi începând cu ora 10.00, iar la finalul acesteia va fi organizată nelipsita agapă.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost ales ocrotitor al ţinutului de peste 500 de ani
Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2005, de regretatul preot Theodor Marian, a fost preluat de preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Ilie”, Ionel Marian şi Tudorel Neculau, şi este continuat de preotul protopop Adrian Dulgheriu şi preotul Tudorel Neculau, cei doi preoţi ai Parohiei „Sfântul Ilie”.
Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinţia Sa a întreprins-o la Fălticeni cu ocazia primelor procesiuni. Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră, primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Acest sfânt a fost ales ocrotitor al acestui ţinut de la înfiinţare (1490).
Istoria Bisericii Sfântul Ilie
Biserica actuală, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie”, a fost construită între anii 1842-1849, pe locul unei foste biserici de lemn. Aceasta din urmă, edificată în jurul anului 1765 de către monahul Calistru Stamati și Angheluța Tudosca, a fost dezmembrată și transportată în satul Orțăști, județul Neamț, unde a fost ulterior mistuită de flăcări.
Biserica din lemn a fost construită din stejarii tăiați pe locul actualei biserici. Ctitorul Calistru Stamati este menționat într-o însemnare pe un Triod tipărit la Râmnic în 1781 și într-un Penticostar tipărit la București în 1768, dăruit „bisericii din târgul Șomuzului, care este din nou făcută de părintele Stamati”.
În ultimii ani, la biserica ctitorită în urmă cu aproximativ 180 de ani au fost făcute lucrări de consolidare şi reparaţii capitale la partea de structură, lucrări de zidărie la exterior şi interior, a fost făcută o catapeteasmă nouă, au fost restaurate icoanele, unele cu o vechime de peste 100 de ani, au fost construite un lumânărar, un magazin cu articole bisericeşti şi o pergolă, fiind începută pictura murală la interior, care va încheia lucrările de renovare.
Programul liturgic și evenimentele de hram la Biserica Sfântul Ilie
Vineri, 19 iulie:
07:30 – Utrenie
08:30 – Sfânta Liturghie
10:00 – Scoaterea Sfintelor Moaște ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, în curtea Bisericii Sf. Ilie
15:30 – Vecernie cu litie
16:20 – Sfântul Maslu
18:00 – Procesiunea cu moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion
Sâmbătă, 20 iulie – Ziua de hram a Fălticeniului:
07:30 – Utrenie
09:30 – Acatist
10:00 – Sfânta Liturghie
12:00 – Agapă
17:00 – Vecernie
Duminică, 21 iulie:
07:30 – Utrenie
09:30 – Acatist
10:00 – Sfânta Liturghie
17:00 – Paraclisul Maicii Domnului