A patra zi consecutivă de avertizare meteorologică de cod roșu de caniculă a pus la grea încercare pacienții și cadrele medicale din 9 secții ale Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la care aparatele de aer condiționat au fost scoase din cauza lucrărilor de reabilitare energetică a unității medicale. La această dată sunt scoase aparatele de aer condiționat de la secțiile Pediatrie, Chirurgie Pediatrică, Ortopedie, Medicină Internă, Gastroenterologie, Nefrologie, Chirurgie Generală, Urologie și Ginecologie. Lucrările de renovare au fost finalizate doar la secțiile ORL și Neonatologie.
În saloanele unde sunt internați pacienții, în cabinetele medicilor și asistenților, pe holuri temperaturile sunt de 28-29 de grade Celsius, căldura care vine de afară fiind accentuată de aparatura medicală electrică. Oamenii stau cu ușile deschise, dimineața și seara deschid ferestrele, dar aerul din încăperi rămâne în continuare fierbinte, greu de suportat.
La UPU, în schimb, unde zilnic este un flux foarte mare de pacienți, instalația de climatizare este funcțională și se setează zilnic temperatura dorită, atât în sălile de consultații, cât și în sala de așteptare. „Instalația de climatizare a făcut față bine în perioada aceasta”, a declarat dr. Bogdan Bondaru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Reamintim că spitalul a început punerea în practică a unui proiect de reabilitare energetică, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare de 66,019 milioane de lei (inclusiv TVA). Proiectul include multiple măsuri de modernizare, cu un accent pe eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie. Este vizată reabilitarea termică a clădirilor spitalului, care include izolarea termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie de aluminiu cu trei foi de geam low-e performantă energetic, precum și placarea fațadelor cu elemente din aluminiu compozit tip Alucobond. După finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a noii instalații de climatizare, fațada spitalului nu va mai fi desfigurată de aparatele de aer condiționat.
De asemenea, vor fi implementate măsuri de termoizolare a soclului și planșeului din subsol cu materiale ignifuge și eficiente energetic. De asemenea, aici va fi instalată cea mai mare centrală de cogenerare dintre toate instituțiile publice sanitare din România, care va produce simultan energie electrică și termică, din același combustibil, iar în curtea spitalului va fi amenajată o copertină pe structură metalică, care va susține 240 de panouri fotovoltaice de 445W fiecare.