miercuri, 17 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 166 (8695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Militar o viață!

Omul care ne aduce aminte de eroi și-a adunat comoara vieții. Povestea lui Dumitru, copilul pe care l-a ajutat să ajungă pe lume acum 54 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Davidel este un sucevean care va împlini în curând 87 de ani și pe care îl cunoaște destul de multă lume. A fost militar profesionist, specialist în radiolocație, arma auto și tancuri, iar după 35 de ani de carieră a ieșit la pensie, în 1994.

În cazul său, pensia nu a venit cu anonimat, cum se întâmplă de obicei, din contră, i-a adus mai multă vizibilitate și notorietate.

Davidel are 30 de ani de când se dedică memoriei eroilor militari și este cunoscut în câteva comunități din județul Suceava drept ”omul care are grijă să ne aducă aminte de eroi”.

 

  • Eroul cu poveste de film mort în Irak în 2007 și ”ținut în viață” de Dumitru Davidel 

 

Fără îndoială, eroul pentru care Davidel a lupta cel mai mult pentru a nu fi uitat este Ioan Grosaru, de la Păiseni - Cornu Luncii, militarul mort în misiune în Irak, în 2007.

Grosaru are o poveste care poate fi scenariu de film.

Pe 21 septembrie 2007, Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.

Ioan Grosaru este considerat un erou pentru că şi-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaş. Unul dintre colegii săi a rămas orb în urma exploziei.

Cel puțin în primii ani după moartea eroului, Davidel a fost cel care s-a implicat din resurse proprii pentru ca eroul să aibă un mormânt decent.   

Amenajarea Casei Memoriale Ioan Grosaru, la Păiseni, este de asemenea meritul lui Davidel, evident cu sprijin și din multe alte părți.  

În satul natal al eroului, la Păiseni - Cornu Luncii, mormântul lui Ioan Grosaru a devenit un adevărat panteon al eroilor prin ridicarea unei cruci monumentale de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, cu ocazia comemorării a zece ani de la moartea eroului din Irak.

 

  • Dedicat până la ultima misiune. Comoara lui Davidel, aflată deocamdată în casa sa   

În ultimii ani, Dumitru Davidel și-a amenajat un colț al casei în care se află comoara sa. Toate distincțiile primite de-a lungul carierei militare, dar și din mulții ani mai recenți de când, din postura de prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” Suceava, s-a dedicat neuitării eroilor.

”S-au adunat multe diplome, decorații ale Armatei Române, iar soția mi-a zis la un moment dat să le adun undeva, să rămână și pentru cei care vor urma. Ea din păcate nu mai este printre noi, dar eu încă sunt și rămân dedicat până la ultima misiune”, ne-a spus cu emoție Dumitru Davidel.

Ordinul și medalia Meritul Militar clasele III, II și I pentru activitatea deosebită ca militar în activitate, ”Emblema de Onoare a Armatei Române”, „Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre”, ”Emblema de Onoare din partea Asociației Cultul Eroilor București”, titlurile de Cetățean de Onoare al comunelor Cornu Luncii și Baia, toate sunt adunate în ceea ce probabil că va fi în curând un spațiu expozițional.

Probabil că cel mai indicat loc pentru un mic spațiu expozițional al lui Dumitru Davidel ar fi chiar la Casa Memorială Ioan Grosaru de la Păiseni, eroul pentru care Davidel s-a dedicat în totalitate și unde își poate găsi și el un loc.

 

  • S-a născut în război, foamete și refugiu, dar a luat-o pe calea cea bună

 

Născut în 1937, Davidel a trăit de mic drama războiului și de atunci uniforma militară i-a rămas întipărită undeva adânc în creier.

În comuna natală Sasca (azi satul Sasca, comuna Cornu Luncii) s-a aflat linia frontului, astfel că Davidel s-a refugiat cu familia la Bănești – Fântânele, unde o șură a fost casa familiei. Avea atunci doi frați mai mari, militari în Al Doilea Război Mondial, și a trecut prin toate - refugiu, frică de moarte, apoi foamete și greutăți, în anii de după război.

După ce a absolvit Școala Militară de Subofițeri Tancuri și Auto Pitești ca șef de promoție a fost militar de carieră din 1963 și până în 1994.

A fost specialist militar în radiolocație, partea de auto și grupuri electrogene, și a executat misiuni internaționale în Libia, Siria, Irak și Ciad.

A fost distins ca militar în activitate de mai multe ori și avansat de 2 ori înainte de termen.

 

  • Copilul Dumitru, născut în 1970, în timpul inundațiilor, în vehiculul militar condus de Davidel

 

Ajungem acum și la un moment din anul 1970, în care Davidel a ajuns erou la radio și în ziarul Apărarea patriei.

În mai 1970, în perioada inundațiilor catastrofale, militarul Davidel se deplasa în coloană cu trei autospeciale militare, iar în comuna Ivești, județul Galați, o femeie în halat alb i-a făcut semne insistente să oprească.

Asistenta i-a spus că o femeie stă să nască și trebuie să ajungă cât mai repede cu ea la spitalul din Galați.

Traficul era paralizat, mai ales că în zonă se afla și președintele Nicolae Ceaușescu, în vizită de lucru la inundații.

În calitate de șef al atelierului mobil, militarul Davidel a luat decizia de a o transporta pe femeie de urgență spre spitalul din Galați.  

Davidel și colegii au amenajat în vehiculul militar un pat pentru gravidă și un scaun pentru asistentă.

Femeia a născut în vehiculul militar, iar Davidel a ajuns cu gravida până la spitalul din Galați.

Cum evenimentul a fost mediatizat de presa vremii, Davidel ajungând să dea un interviu în presa scrisă și la radio, copilul a primit numele Dumitru, după cel care a contribuit la aducerea sa pe lume, printr-o decizie riscantă de a schimba cursul unei misiuni militare.

Ulterior, Davidel a luat legătură cu primarul din Ivești și a intrat în legătură directă cu mai tânărul Dumitru, născut în 1970.

”Până în anul 2000, când m-am mutat din Ploiești la Suceava, mă suna mereu de ziua mea și am ținut legătura. Apoi, legătura s-a întrerupt”, ne-a povestit Dumitru Davidel.

Octogenarului Davidel i-ar plăcea ca acum mai tânărul Dumitru de la Ivești - Galați să-i mai dea un semn de viață, cine știe poate și după ce citește acest articol de presă.   

 

  • Casa Memorială Ioan Grosaru, pe lista obiectivelor de vizitat din județul Suceava

 

După cum am amintit în acest articol, casa în care a trăit militarul erou Ioan Grosaru de la Păiseni – Cornu Luncii este astăzi casă memorială, și prin contribuția lui Davidel.  

Ţinuta militară a eroului, obiecte personale, fotografii care surprind misiunile în care a fost Grosaru, decoraţii, steaguri de luptă, schije de la locul tragediei, cruceau eroului din Irak, Steagul de Luptă al companiei din care a făcut parte, toate se regăsesc în casa memorială.

Ioan Grosaru a fost și poet amator, chiar talentat, postum fiindu-i scoase mai mulți cărți.

Casa Memorială Ioan Grosaru a fost inclusă pe lista obiectivelor de vizitat din judeţul Suceava, obiectivul fiind marcat pe drumul judeţean care leagă Cornu Luncii de Mălini.

Casa memorială poate fi vizitată aproape zilnic, membri ai familiei eroului primindu-i pe cei care ajung la Păiseni. 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul care ne aduce aminte de eroi și-a adunat comoara vieții. Povestea lui Dumitru, copilul pe care l-a ajutat să ajungă pe lume acum 54 de ani.
 Vizualizări articol: 1513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Omul care ne aduce aminte de eroi și-a adunat comoara vieții. Povestea lui Dumitru, copilul pe care l-a ajutat să ajungă pe lume acum 54 de ani4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei