Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni își reconfirmă statutul de „Școală Europeană”, o titulatură obținută datorită succesului în implementarea și derularea mai multor proiecte educaționale cu finanțare europeană, precum Comenius, Erasmus și Euroscola.
În perioada 23 iunie - 5 iulie 2024, un grup de 14 elevi din clasa a X-a, specializarea Matematică-Informatică, și-au petrecut vacanța de vară participând la un stagiu de formare profesională în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Mobilități de formare profesională (VET). Stagiul a avut loc în Atena, Grecia, sub coordonarea organizației „SHARP MINDS Educational organization”. Acesta a fost al doilea flux de mobilități din acest an școlar, din cadrul programului inclus în strategia de acreditare pentru mobilități profesionale până în 2027. Echipa responsabilă de obținerea acestei acreditări este formată din profesorul Ioan Caulea, responsabilul Comisiei de proiecte europene și programe comunitare al școlii, profesorul de informatică Florin Ilincăi și prof. dr. Codrin Bența, directorul școlii.
Proiectul din anul școlar 2023-2024 are ca obiectiv principal asigurarea calității în formarea profesională inițială, printr-un stagiu de pregătire practică pentru elevii de clasa a X-a de la specializarea Matematică-Informatică, în scopul dobândirii de competențe digitale conforme cu cerințele pieței europene a muncii.
Cei 14 elevi participanți (Adriana Anița, Iulian Blanaru, Eduard Filip, Robert Grigore, Iulian Iacob, Cristina Ioniță, Iustin Irimia, Andreea Loghin, Anastasia Martiniuc, Octavian Merlă, Iustina Mihai, Andrei Moisii, Teodor Tudosă și Sebastian Ursachi, din clasele a X-a A, B și C) au fost însoțiți de profesorul coordonator Ioan Caulea și de profesorul de informatică Florin Ilincăi. Pe lângă activitățile profesionale, elevii au avut ocazia să viziteze obiective turistice și culturale din Atena, dezvoltându-și astfel competențele sociale, civice și culturale.
Profesorul Ioan Caulea a declarat: „Antrenarea elevilor școlii noastre în activități de anvergură internațională a dus și va duce la înțelegerea existenței și valorizarea multiculturalismului, oferindu-le șanse de afirmare la nivel european. Creșterea prestigiului școlii vine, în acest sens, ca o consecință a acestor parteneriate internaționale, imaginea acesteia fiind promovată atât la nivel național, cât și european, îmbunătățindu-se astfel relațiile cu organismele instituționale și autoritățile publice locale, atrăgând atenția comunității locale asupra rezultatelor deosebite obținute de elevii noștri, îndrumați de un corp didactic profesionist și responsabil.”