Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 166 (8695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertizare

Atenție, au apărut cazurile de meningită! DSP a început controalele la piscine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șase pacienți cu meningită sunt internați, la această dată, în secția Boli infecțioase a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Bondaru, a declarat că în luna iunie a acestui an au fost confirmate 27 cazuri meningită, atât de natură virală, cât și bacteriană, predominat la copii, dar numărul de suspiciuni de meningită a fost mai mare.  

Meningite virale, produse de enterovirusuri, au fost confirmate în 16 cazuri, dintre cele 59 de cazuri intrate în supraveghere, conform datelor furnizate de directorul DSP Suceava, Daniela Odeh. Cele mai multe cazuri în supraveghere au fost din Suceava – 16, apoi Șcheia - 7 cazuri, Fântânele – 4 cazuri, Moara și Fălticeni - câte 3 cazuri, câte două cazuri la Dolhasca, Dornești, Ipotești, Salcea, Udești și câte un caz la Adâncata, Arbore, Capu Câmpului, Gura Humorului, Hănțești, Horodniceni, Ilișești, Liteni, Marginea, Mălini, Mitocu Dragomirnei, Mușenița, Preutești, Putna, Stroiești și Zvoriștea.

Medicul infecționist Loredana Corodescu, de la secția Boli infecțioase a spitalului din Suceava, a declarat că este vorba despre cazuri sporadice, care nu pot fi corelate cu ceva anume și care nu sunt în număr mai mare față de anii trecuți. Dr. Corodescu a precizat că atât copiii, cât și adulții diagnosticaţi cu meningită au avut forme uşoare şi medii de boală şi au reacţionat bine la tratamentul aplicat în spital.

Având în vedere că temperaturile crescute în combinație cu umezeala favorizează circulaţia enterovirusurilor, medicul recomandă mare grijă la respectarea igienei personale şi a alimentelor pentru a preveni apariţia bolii.

De asemenea, șefa DSP Suceava, Daniela Odeh, a declarat că având în vedere că în această perioadă oamenii merg frecvent la piscină, Serviciul de Control în Sănătate Publică derulează o acțiune tematică de control la piscinele și bazinele de înot din județ.

 

  • Spălarea frecventă a mâinilor și igiena sunt cele mai bune metode de prevenție

 

Cea mai bună metodă pentru prevenirea meningitei virale este spălarea cât mai frecventă pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletelor și după diverse activităţi; spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum; evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate; prezentarea la medic în caz de îmbolnăvire; consumul de apă de băut numai din surse sigure; încurajarea folosirii sticlelor cu apă individuale; curăţarea jucăriilor frecvent şi interzicerea introducerii lor în gură; evitarea zonelor aglomerate; aerisirea încăperilor cât mai des; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a atinge copiii şi colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer. Din apa de băut enterovirusurile se distrug sau se inactivează prin fierbere, timp de 1-3 minute.

 

  • Infectarea se poate face și prin atingerea unui telefon contaminat

 

Enterovirusurile pot fi prezente în secreţiile respiratorii - salivă, spută şi mucus nazal şi în materiile fecale ale persoanelor infectate. Alte persoane se pot infecta prin contact direct cu secreţii de la persoanele infectate sau prin contact cu suprafeţe şi obiecte contaminate, cum ar fi paharul sau telefonul. Părinţii şi angajaţii din centrele de îngrijire a copiilor se pot infecta prin contaminarea mâinilor cu materii fecale de la copiii infectaţi, în timpul schimbării scutecului.

Infecția cu enterovirus poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu febră, durere de cap, greţuri, vărsături, dureri abdominale şi diaree sau cu simptomele unei răceli sau asemănătoare gripei. Nou-născuţii infectaţi cu enterovirusul pot dezvolta o suferinţă severă, cu consecințe grave.

Copiilor sub 5 ani li se acordă de asemenea o atenţie specială deoarece pot să apară complicaţii severe. În cazurile de febră persistentă, scăderea activităţii, iritabilitate, afectare a conştienţei, comă, ceafă ţeapănă şi dureroasă la încercarea de mobilizare, paralizia unui membru, convulsii, dispnee, slăbiciune, tahicardie sau puls neregulat, recomandarea este ca pacienţii să ceară ajutor medical.

Menţionăm că meningita virală a evoluat în fiecare an în judeţul Suceava, la fel ca în toate celelalte zone ale ţării. În anul 2023, în județul Suceava au fost confirmate 85 de cazuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenție, au apărut cazurile de meningită! DSP a început controalele la piscine.
 Vizualizări articol: 1002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atenție, au apărut cazurile de meningită! DSP a început controalele la piscine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei