La Casa de Cultură Rădăuți se va deschide luni, 22 iulie 2024, la ora 12:00, o tabără de artă, în cadrul proiectului cultural ,,Cool Trad”, ce se va derula timp de două săptămâni.
Proiectul, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann” și Casa de Cultură Rădăuți și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, constă în organizarea și susținerea unor cursuri de muzică vocală, instrumentală și euritmie, destinate copiilor, tinerilor și adulților din municipiul Rădăuți și din împrejurimi.
Cursurile, derulate frontal, atât individual, cât și în grupe de lucru, au ca principal scop îmbogățirea nivelului cultural a minimum 30 de cursanți, participanți în cadrul proiectului. Workshopurile derulate vor fi organizate în 6 ateliere: muzică (cursuri de introducere în studierea pianului, a lăutei și a chitarei, canto-muzică clasică, muzică bizantină și corală, tehnică dirijorală), euritmie.
- Program. Profesori
Programul proiectului va cuprinde, în perioada 22-26 iulie 2024, „euritmie” - grupuri de 15-20 de participanți, cu vârste cuprinse între 6-14 ani, durata de 1h 30’; euritmie - grup de 15-20 de participanți, cu vârste cuprinse între 15-19 ani, durata de 1h 30’; Curs de muzică bizantină/clasică – grup de 8-15 participanți, cu vârste cuprinse între 15-19 ani, durata de 1h 30’; Curs de muzică bizantină/clasică - grup de 8-15 adulți, durata de 1h 30’; Curs de tehnică vocală/canto - grup de 8-10 tineri și adulți, durata de 1h 30’; Curs de muzică pentru copii - grup de 15-20 participanți, durata de 1h;
în perioada 29 iulie - 2 august 2024: Curs de chitară/lăută - curs individual pentru participanţi cu vârste cuprinse între 10-19 ani, durată de 30 minute (destinat începătorilor și avansaților); Curs introductiv de pian - curs individual pentru participanți cu vârste cuprinse între 5-19 ani, durată de 30 minut (destinat începătorilor); Curs de muzică bizantină – grup de 8-15 tineri, vârste: 15-19 ani, durata de 1h 30 de minute; Curs de muzică bizantină - grup de 8-15 adulți, durata de 1h 30’; Curs de tehnică vocală/canto - grup de 8-10 tineri și adulți, durata de 1h 30’; Curs de tehnică dirijorală - grup de tineri și adulți, durata de 2h.
Pe 4 august 2024, va avea loc închiderea oficială a programului, cu prezentarea rezultatelor proiectului cultural.
Profesorii implicați în proiect: dr. Constantin Răileanu – muzică bizantină, muzică clasică, tehnică vocală, tehnică dirijorală; dr. Oana Lucia Răileanu – pian; dr. Alexandru Stoica - chitară, lăută; prof. Ramona Bărbulescu – euritmie.
- Valorizarea potențialului artistic
Scopul principal al acestui proiect, spun organizatorii, este creșterea motivației participanților pe care o poate provoca „înspre accesarea sinelui, cunoașterea culturii și valorificarea talentului artistic. Toate acestea pentru că arta este o limbă universală și facilitează integrarea socială, perseverența și învățarea pe tot parcursul existenței”.
Viviana Huțuleac, specialist PR și comunicare, a declarat că, prin derularea acestui proiect, „ne propunem să le oferim elevilor și tinerilor interesați oportunitatea de a învăța să ființeze sensibil, prin descoperirea, conștientizarea și dezvoltarea abilităților, a propriilor talente native, valorizând potențialul artistic. Astfel, pentru ca viitorul societății să nu se îndepărteze prea mult de ceea ce înseamnă cultură și exprimare liberă, încercăm să le oferim cursanților șansa de a cunoaște și deprinde atât tehnici de cânt instrumental și vocal, cât și tehnici de exprimare euritmică prin inițierea acestora în lumea artistică. Este cunoscut faptul că arta stimulează intelectul, creativitatea, imaginația, atenția, încrederea de sine și spiritul de echipă. În acest fel, îi vom putea ajuta pe participanții la workshopuri să se dezvolte în plan artistic și să-și câștige încrederea în ei, chiar dacă fac parte din grupuri vulnerabile și provin din medii defavorizate și defavorizante”.
Organizatorii taberei de artă: Asociația pentru Cultură și Tradiție ”Anton Pann”, Casa de Cultură Rădăuți, Primăria Municipiului Rădăuți. Parteneri Proiect: Asociația Klavier Art, Cromtel Tv, Radautiziar, Monitorul de Suceava, Radio România Iași, Radio Top Suceava, Asociația Sf. Agatha, Galeria de Artă ,,Traian Postolache”.