Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a primit, vineri, avizul Ministerului Sănătății pentru modificarea de structură organizatorică, în sensul creșterii numărului de paturi de la 8 la 12 la secția de Chirurgie plastică și microchirurgie reparatorie. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat, luni, că acest aviz „este un pas esențial în înființarea la Suceava a unității funcționale de arși”, după ce o comisie specializată din cadrul Ministerului Sănătății va face o vizită la fața locului.
Dr. Calancea a subliniat că Spitalul Clinic din Suceava dispune de baza materială și resursa umană „necesare înființării acestei structuri atât de necesare întregii regiuni a Moldovei”, respectiv un medic primar și 3 medici specialiști.
„Pe lângă cele patru paturi, din cadrul secției dedicate arșilor, vor fi amenajate și alte paturi în secția ATI a spitalului, secție ce va intra într-un amplu proces de extindere și modernizare. La data prezentă, pentru secția ATI este efectuată documentația DALI și urmează să fie scoasă la licitație proiectarea pentru extinderea și modernizarea secției”, a precizat dr. Calancea.
La această dată, pentru tratamentul pacienților considerați mari arși, în Moldova există doar cinci paturi, la Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului Clinic „Sf. Spiridon”, din Iaşi. Teoretic, România are 34 de paturi pentru mari arși - 6 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, câte 5 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București, Spitalul Clinic de Urgență Județean „Sf. Spiridon” Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, 3 paturi la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și 10 paturi pentru copii, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București. Multe voci din rândul medicilor afirmă că nu toate aceste paturi sunt dotate, însă, cu tot ceea ce este necesar pentru tratamentul marilor arși.