Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 165 (8694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spiritul dacic tradițional, captat într-o ie de damă elegantă de la Dacshop: scurt istoric al bluzei

Ce-i mai românesc decât ia tradițională? O ie de damă elegantă, dar modernă. Iată cum spiritul tradițional se oglindește într-o bluză tradițională de la Dacshop - detalii aici!

Unii spun că ia a fost dintotdeauna o zestre din străbuni. Alții sunt de părere că ia datează din perioada culturii Cucuteni, o civilizație care a trăit acum mii de ani pe teritoriile actuale din zona Moldovei, Munteniei, Transilvaniei și Basarabiei. Indiferent de păreri, cert este că o ie alba cu broderie are un aspect inconfundabil, ajungând cunoscută în toată lumea. Până și Henri Matisse a recunoscut unicitatea sa, pictând un tablou faimos numit La Blouse Roumaine. Astfel, popularitatea acestei bluze tradiționale a crescut. Știați că unii designeri de renume au fost inspirați din ie? Iată impactul acestei simple tradiții, răspândite în casele de modă.

 

Ia modernă cu spirit tradițional o găsești la Dacshop!

Cauți o ie dama simplă, una care are cusături complexe sau ceva între? Indiferent de gustul tău, vei găsi ia perfectă la un preț accesibil în magazinul online Dacshop - toate hainele din catalogul lor sunt inspirate din hainele tradiționale românești. Așadar, toate femeile care vor să însuflețească spiritul dacic o pot face cu stil, eleganță și rafinament.

Mituri populare despre ie, sau de ce să-ți cumperi o ie: motivele achiziției

Crezi sau nu în superstiții și mituri, află că o ie îți aduce noroc. Se spune că, cea care croiește o ie la o șezătoare, țese o poveste în modelele din cusături: oglindește povestea vieții cu ac și ață, destăinuind povești rupte din fantasme cu spirite bune și rele, iar cea care o poartă va fi protejată de deochi. Tu ce părere ai? Noi credem că o ie, fie că are noroc sau nu, îți poate îmbunătăți starea de spirit doar prin frumusețea și lejeritatea ei atunci când o porți.

Pe lângă faptul că-ți aduce noroc și că te protejează de spiritele rele, se spune că cea care poartă o ie atrage pețitori - în tradițiile străbune, culoarea purtată se zvonea a comunica statutul marital fetei sau femeii, divulgând tot ce era de știut doar dintr-o privire. Sună ca-n povești, și așa și este - o ie alba are multe de zis. Haina nu-l face pe om, dar oglindește gusturile sale.

 

Sânzienele și ia, două comori naționale

La trei zile după solstițiul de vară sărbătorim Sânzienele, dar și Ziua Internațională a Iei. Simbolul feminin românesc regăsit într-o bluza traditionala dama este celebrat de româncele pretutindeni (și nu numai) pe 24 iunie.

 

Simbolistica modelelor din ie - mai mult decât o poveste

Am menționat mai sus faptul că o culoare poate oglindi statutul marital: galbenul și purtatul era purtat de fete și femei tinere, roșul era pentru cele proaspăt măritate, albastrul era pentru mame iar negru sau culorile închise erau păstrate pentru văduve sau femeile în vârstă. Unul dintre cele mai comune motive era, pe atunci, spirala, semnificând infinitul. Astăzi, însă, unele femei aleg deseori să se separe de aceste semnificații pentru a alege ceva pe gustul lor.

Alege modelul de ie pentru femei din cadrul magazinului Dacshop și strălucește precum mândrele din povești - comandă acum ia preferată!

 

Contact:

0741187407

hello@dacshop.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spiritul dacic tradițional, captat într-o ie de damă elegantă de la Dacshop: scurt istoric al bluzei.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spiritul dacic tradițional, captat într-o ie de damă elegantă de la Dacshop: scurt istoric al bluzei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei