Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 164 (8693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Bucuria muzicii

Recitalul muzicienilor Dariu Cifor și Andrei Dunca a adus peste 100 de oameni sâmbătă seara la Muzeul de Istorie din Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seratele muzicale organizate în cadrul programului „Zile și nopți la Muzeul Național al Bucovinei” au debutat la Muzeului de Istorie Siret. Memorialul Holocaustului din Bucovina, sâmbătă seara, cu un recitalul de vioară și pian, susținut de muzicienii Dariu Cifor, violonist al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, și pianistul Radu Dunca, concertmaistru al Operei Naționale din București. Publicul numeros, de peste 100 de oameni din Siret, Rădăuți, Suceava și împrejurimi, i-a luat prin surprindere pe organizatori în ceea ce privește asigurarea locurilor pe scaune, dar s-au mobilizat rapid și au adus în sala de evenimente a muzeului „băncile de meditație” din curtea muzeului. Printre oaspeții care s-au bucurat de repertoriul clasic și aranjamente contemporane care pun în valoare tradiția muzicală românească oferite de cei doi muzicieni s-au aflat primarul din Siret, Adrian Popoiu, secretarul de stat în Ministerul Culturii Damian Florea și directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu.

În concordanță cu locul, Dariu Cifor și Radu Dunca au început recitalul cu interpretarea piesei Hatikva („Speranța”), cântecul oficial al rezistenței evreiești din ghetoul Varșoviei, în anii 1942-1943, acum imnul Israelului, la care toți oaspeții s-au ridicat în picioare. Atât versurile, cât și muzica acestui cântec au fost scrise de evrei care au avut legătură cu România.

Au urmat „Liebesleid", de Fritz Kreisler, „Dansul ungar nr. 5”, de Johannes Brahms, și „Balada”, de Ciprian Porumbescu, îndelung aplaudate de public.

Următoarea serie de piese a cuprins „Șase dansuri populare românești”, de Béla Bartok, care au la bază melodiile transilvănene pentru vioară „Jocul cu bâta”, „Brâul”, „Pe loc”, „Buciumeana”, „Poarga românească” și „Mărunțel”.

Dariu Cifor și-a mărturisit interesul artistic pentru muzica evreiască - clasică, de film și populară, apreciată ca fiind „de o mare sensibilitate”.

Violonistul, acompaniat la pian de Radu Dunca, a adus în Muzeul de Istorie Siret. Memorialul Holocaustului din Bucovina una din cele mai cunoscute partituri de film contemporan, solo-ul de vioară din „Lista lui Schindler” și cântecul de leagăn „Jewish lullaby”, al celui mai de succes compozitor de filme din toate timpurile, John Williams, dedicat unui alt mare muzician evreu, violonistul Itzhak Perlman.

Au urmat „Valsul nr. 2”, de Dmitri Șostakovici, și tangourile - „Por una cabeza", de Carlos Gardel și Alfredo Le Pera, din celebrul film „Parfum de femeie”, și  „Libertango”, compoziția muzicianului argentinian care a revoluționat muzica de tango, compozitorul și bandoneonistul Astor Piazzolla.

Recitalul s-a încheiat cu interpretarea unui aranjament pentru vioară și pian a trei cunoscute piese evreiești: „When the Rabbi Sings”, „Hava Nagila” și „Shalom Alechem”.

Repertoriul ales și interpretarea celor doi muzicieni au fost răsplătite cu minute în șir de aplauze, iar doi copii, Timotei și Teofana Bulgariu, în vârstă de 8 și 9 ani, din Rădăuți, care au venit împreună cu părinții pentru acest recital de la muzeu, au cerut voie să cânte și ei la pian. Timotei a cântat un fragment din preludiul la „Oda bucuriei”, din simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, iar Teofana, „Innocence”, de Friedrich Burgmüller.

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, a mulțumit atât muzicienilor, cât și publicului care a venit la debutul „Seratelor muzicale” la Siret, prin care instituția își dorește să contribuie la îmbogățirea cunoașterii și aprecierii muzicii clasice și muzicii de calitate, în general.

Directorul Ursu a anunțat că la Siret vor veni, luna viitoare, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, iar în noiembrie, istoricul american Grant T. Harward, care va avea la Muzeul Național al Bucovinei prima lansare în România a cărții sale „Războiul Sfânt al României. Militarii, motivația și Holocaustul”, iar cu această ocazie va vizita și muzeul de la Siret.

Mai trebuie spus că atât înainte de recital, cât și după, oaspeții au beneficiat de tururi ghidate gratuite la muzeu.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recitalul muzicienilor Dariu Cifor și Andrei Dunca a adus peste 100 de oameni sâmbătă seara la Muzeul de Istorie din Siret.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recitalul muzicienilor Dariu Cifor și Andrei Dunca a adus peste 100 de oameni sâmbătă seara la Muzeul de Istorie din Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei