luni, 15 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 164 (8693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Apa – mantra pentru sănătatea creierului

A bea apă curată este esențial pentru susținerea hidratării, pentru restabilirea echilibrului și pentru a porni tot felul de activități celulare din întregul corp. Și din nou, majoritatea oamenilor nu beau nici pe departe suficientă apă. Un motiv des întâlnit este că foarte mulți americani reclamă că nu le place gustul apei sau probabil pentru că abia dacă are vreun gust. Din moment ce apa nu are o aromă anume, cum te poate supăra? Pentru oamenii care au crescut consumând băuturi carbogazoase, lapte și suc de fructe ca surse primare de fluide, a bea apă plată nu prea este o încântare.

Desigur, există alternative. Ceaiul de plante este un început minunat. A bea ceai de plante este o cale bună de a te menține hidratat și este o minunată sursă suplimentară de vitamine și de minerale. În plus, mai este și aspectul social de a bea un ceai cu prietenii, care poate face acest moment să fie o activitate plăcută, îndrăgită de creier. Există un număr nelimitat de plante și de amestecuri din care să alegem: menta care te liniștește, trandafirul și mușețelul care te calmează, măceșul care te purifică și, bineînțeles, ginsengul, ghimbirul și lemongrass-ul, care sunt antiîmbătrânire. Vara, aceleași ceaiuri fierbinți sunt la fel de delicioase servite cu gheață.

Apa infuzată cu fructe este o altă cale inteligentă de a adăuga aromă și nutrienți atunci când te hidratezi (totodată ajutându-te să scapi de porția de băuturi carbogazoase). Cunoscută de asemenea ca apă detox sau spa, această băutură poate fi orice combinație de fructe, legume, plante și condimente cufundate în apă pentru a-i da aromă. Apa infuzată este delicioasă fără zahăr adăugat, nu are calorii și e extraordinară în eforturile de a obține o sănătate mai bună.

Despre cum se prepară apa infuzată cu fructe îți dau ca exemplu apa cu infuzie de portocale și zmeură. Ai nevoie de o ceașcă de zmeură și o portocală feliată subțire, doi castraveți (și ei feliați subțire, nedescojiți), o mână de frunze de mentă proaspete și două batoane de scorțișoară. Tot ceea ce trebuie să faci este să amesteci ingredientele într-o carafa mare, să adaugi 4 litri de apă de izvor și să le lași la infuzat în frigider peste noapte. Poți adăuga fructe și plante suplimentare, dacă preferi un gust mai puternic. Când ești gata pentru băutura ta, răstoarnă în carafă o ceașcă de gheață (eu torn și jumătate de pahar cu suc de aloe) și servesc imediat.

Sucurile verzi și smoothie-urile sunt o altă strategie excelentă pentru a crește aportul de fluide de-a lungul zilei. Mulți oameni au încredere deplină în sucul verde presat la rece și băut dimineața pe stomacul gol, în timp ce alții privesc cu suspiciune nuanța sa verde deschis. Prin smoothie nu ne referim la băuturile asemănătoare milkshake-urilor, încărcate cu suc de fructe îndulcit, zahăr, lapte procesat și frișcă. Vorbesc despre smoothie-uri neprocesate, care sunt făcute din fructe proaspete organice, legume, nuci și semințe și multă apă. În timp ce aceste băuturi nu pot repara singure o dietă proastă și nu sunt menite să înlocuiască apa, sunt o cale ușoară, rapidă de a încorpora mai multe fructe și legume, precum și mai mulți nutrienți esențiali pentru creier în rutina zilnică.

Un alt truc pentru a te menține hidratat este de a reduce cantitatea de cafea pe care o bei. A bea prea multă cafea ar putea duce la efecte secundare nedorite: deshidratare, palpitații și tulburări de somn. Totuși, consumul moderat de cafea în jurul vârstei de 50 de ani ar putea preveni demența de mai târziu. Un espresso are de obicei o cantitate de cinci ori mai mare de antioxidanți, dar și mai multă cafeină decât cafeaua fiartă sau făcută la filtru. În plus, diferite tipuri de boabe de cafea, prin procesarea lor, produc conținuturi diferite de cafeină. Așa că, în funcție de metoda de preparare și de cafeaua folosită, rămâi fie la o ceșcuță de espresso pe zi, fie la două cești de americano organică, proaspăt preparată (cafeaua americană clasică, mai lungă).

Ceaiul de cacao este un substituent ideal pentru cafea. Cacaua este un eficient potențiator al bunei dispoziții, o sursă excelentă de antioxidanți, un stimulent pentru energie și un aliment reconfortant. Ceaiul de cacao îți va oferi o doză plăcută de energie, fără agitația și moleșeala de după, care îi afectează uneori pe iubitorii de cafea – plus că are și un gust delicios.

Ceaiul yerba mate, ceaiul verde gunpowder și ceaiul matcha sunt trei înlocuitoare ale cafelei care sunt bogate în antioxidanți. Matcha este o pudră de ceai verde măcinat fin din care se face un minunat ceai cu gheață. Dar, dacă râvnești mai degrabă la gustul de cafea decât la energie, încearcă ceaiul de păpădie. Frunze de păpădie sunt uscate și coapte de secole pentru a face ceai peste tot în Europa și în Asia. Este ușor: lasă frunzele uscate la infuzat zece minute în apă clocotită, apoi adaugă lapte și miere după gust.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa – mantra pentru sănătatea creierului.
 Vizualizări articol: 3629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 18 voturi
Apa – mantra pentru sănătatea creierului5.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei