Pesta porcină africană lovește periodic în județul Suceava, noile cazuri confirmând clar că virusul circulă mai ales prin zonele de pădure și pe la marginea localităților.
Un nou caz s-a confirmat la începutul acestei săptămâni, în satul Slobozia, comuna Zvoriștea.
Un crescător de porci care a avut inclusiv scroafă cu purcei mai avea acum în gospodărie doar 2 porci.
Crescătorul a anunțat medicul veterinar că porcii au simptome de boală, s-au recoltat probe de laborator, iar acestea au confirmat prezența pestei africane.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a evidențiat că este un caz în care crescătorul a reacționat bine, anunțând relativ repede medicul veterinar cu privire la semnele de boală ale porcului.
Cei doi porci erau crotaliați și înregistrați sanitar-veterinar, astfel că proprietarul are șanse reale de a fi despăgubit.
Și în acest caz, gospodăria este situată la o margine de fond forestier și se bănuiește că virusul a fost adus din pădure.
Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.