Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 162 (8691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Achiziție

Suceava va avea curând un detector performant al consumului de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Județean Suceava a alocat, în ședința de joi, suma de 1,33 de milioane de lei pentru achiziționarea unui echipament necesar Serviciului Județean de Medicină Legală Suceava, pentru efectuarea testelor de determinare a substanțelor psihoactive. Consilierul liberal Tudor Plăcintă, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică, aflată sub autoritatea Consiliului Județean, și-a exprimat satisfacția că deliberativul a aprobat propunerea ATOP, de a aloca fonduri spitalului în vederea achiziționării acestui echipament. „Suntem astfel cu mai mulți pași în fața altor județe”, a declarat consilierul Tudor Plăcintă, la ședința CJ Suceava de joi.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că este vorba despre „un aparat de top”, respectiv un analizor lichid cromatograf cu spectrometru de masă LCMS. Aparatul are avantajul că oferă informații calitative și cantitative într-o singură analiză, iar scanările sunt rapide și precise. De asemenea, are software intuitiv și ușor de utilizat pentru analiză și raportare.

Printre argumentele prezentate pentru necesitatea achiziției se numără numărul tot mai mare de persoane depistate sub influența substanțelor psihoactive, faptul că Suceava este județ de graniță, cu trafic rutier intens; numărul mare de accidente de circulație care impun și determinarea eventualei prezențe a drogurilor, precum și observația că testele rapide utilizate de poliție „nu sunt teste de certitudine și pot conduce la erori judiciare”.

Dr. Calancea a precizat că acum se pregătește documentația pentru organizarea licitației și și-a exprimat speranța că la sfârșitul lunii va putea fi demarată procedura, astfel ca în aproximativ două luni aparatul să fie în dotarea Serviciului de Medicină Legală.

Acest lucru va permite laboratorului de Medicină Legală de la Suceava să efectueze teste precise și într-un timp scurt pentru depistarea consumului de droguri și se elimină totodată riscul ca o persoană să apară pozitivă la consum de droguri dacă a luat un nurofen, de exemplu. La testele rapide utilizate de poliție, o astfel de situație este posibilă pentru că nurofenul poate face ca drug test-ul să semnaleze prezența unui cannabinoid. La testul de laborator testarea indică ibuprofen, astfel că interpretarea rezultatelor se face corect.

La această dată, probele pentru testarea prezenței drogurilor sunt trimise la serviciile de medicină legală Iași, Bistrița sau Piatra Neamț. Distanța și timpul scurs de la momentul prelevării și până la testarea efectivă în laborator, care poate fi și de mai multe zile, pot duce la alterarea probelor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava va avea curând un detector performant al consumului de droguri.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava va avea curând un detector performant al consumului de droguri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei