Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 162 (8691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Emoții

Peste 6.000 de viitori boboci se pregătesc de admiterea la liceu. La ce trebuie să fie atenți elevii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei peste 6.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au susținut evaluarea națională mai au foarte puțini paşi de parcurs înainte de a dobândi statutul de licean.

Pe 24 iulie viitorii boboci vor afla liceul la care au fost repartizați, în funcție de media de admitere (media de la evaluarea națională, începând din 2023) și de opțiunile lor, exprimate pe fișele de înscriere la liceu.

Însă până la repartizarea computerizată, urmează completarea fișelor de înscriere la admitere, verificări și corectări ale eventualelor erori din bazele de date cu opțiunile elevilor, pași pe care îi vom detalia în cele ce urmează.

De altfel, zilele trecute, Ministerul Educației a publicat un ghid complet privind admiterea la liceu, un instrument cu informații detaliate privind fiecare etapă pe care trebuie să o parcurgă candidații. Acesta este disponibil la https://www.edu.ro/sites/default/files/ME_info-utile_Admitere_v2.pdf

 

  • Calendarul admiterii și la ce trebuie să fie atenți elevii

 

Miercuri, pe 10 iulie, a fost afișată ierarhia mediilor de admitere la liceu în 2024, după publicarea notelor finale la evaluarea națională.

Elevii pot analiza care este poziția lor în ierarhia județeană și pot să-și cântărească şansele de a intra la liceul la care aspiră.

În perioada 11-22 iulie este programată completarea fișelor cu opțiunile elevului pentru clasa a IX-a, la școală, alături de părinți și asistați de diriginți.

Înainte de a completa cererea de înscriere, elevii și părinții acestora ar trebui să întocmească o listă cu specializările dorite. Orientativ, ar trebui verificate ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția elevul în ierarhia județeană.

Odată identificate liceele și specializările, elevul ar trebui să întocmească o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor sale în ordinea preferințelor. Primul, în cap de listă, va fi liceul cel mai dorit. Apoi celelalte, în ordinea descrescătoare a preferințelor. Important este ca lista să cuprindă un număr cât mai mare de opțiuni. 

În funcţie de liceul pentru care s-au hotărât să opteze, elevii vor completa codurile respectivelor instituţii pe fişele de înscriere, date ce vor fi atent verificate în mai multe rânduri.

Repartizarea computerizată, de la finele lunii iulie, se realizează în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Numărul total de locuri la licee este îndeajuns pentru ca toți candidații să fie repartizați, însă este recomandat ca aceștia să-și exprime opțiuni suficiente și realiste. În caz contrar, un elev poate rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

Apoi, în perioada 25-30 iulie, elevii vor depune dosarul de înscriere la școlile la care au fost repartizați.

În luna august se desfășoară etapa a doua de admitere la liceu.

Aceasta este dedicată absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior.

 

  • Aproape 1.500 de medii de admitere mai mici de 5

 

În județ, au încheiat evaluarea națională 6.175 de elevi, aceștia având medii de admitere din intervalul 1,50-9,97.

1.463 de elevi din județ au medii de admitere mai mici de 5, dintre care 155 au medii de admitere mai mici de 2,99.

Medii de top, peste 9,50, au 175 de elevi.

Parte dintre aceștia au scăpat de emoțiile repartizării computerizate, întrucât au fost deja admiși în cadrul învăţământului liceal de stat.

Este vorba despre elevii care din toamnă vor studia la clasele cu profil vocațional – arte, pedagogie, teologie, la clasele cu profil sportiv sau la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, unde procesul de admitere s-a încheiat deja.

De repartizarea computerizată scapă și elevii care optează pentru învățământ profesional, care se organizează în cadrul liceelor, pentru numeroase şi variate calificări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 6.000 de viitori boboci se pregătesc de admiterea la liceu. La ce trebuie să fie atenți elevii.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 6.000 de viitori boboci se pregătesc de admiterea la liceu. La ce trebuie să fie atenți elevii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei