Un comunicat de presă al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) stârnește vâlvă în mai toată media din România după ce, printre altele, se spune că o reglementare a Comisiei Europene a decis că "transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic".
Reprezentanții FORT susţin că "o astfel de abordare în România nu este acceptată şi reprezintă linia roşie pe care nimeni nu trebuie să o încalce".
Aceste afirmații, ”halite” fără nici o lămurire suplimentară de fluxuri de presă cu pretenții din România, sunt evident exagerate pentru a atrage atenția. Din afirmațiile de mai sus se înțelege că nici o autoritate (Poliția Rutieră de exemplu) nu mai poate opri un transportator ucrainean în trafic, ceea ce evident că este o utopie.
Reporterii Monitorului de Suceava au luat legătura cu Augustin Hagiu, președintele FORT, reușind să lămurească într-o măsură despre ce este vorba și de ce sunt atât de supărați transportatorii români.
Augustin Hagiu a explicat că marea nemulțumire pleacă de la hotărârea Comisiei Europene de a prelungi un acord care vizează doar transportatorii ucraineni.
Este vorba strict de controlul în vămi, care include, printre altele, cântărirea vehiculului greu și verificarea din partea inspectorilor sanitar-veterinari, în cazul transporturilor de mărfuri alimentare.
Acordul prevede că autoritățile de control din vămi trebuie să asigure fluența și să evite controlul permanent la frontiere.
”Comisia Europeană permite să nu se desfășoară controale cu caracter permanent, în virtutea fluidizării traficului, măsura fiind valabilă doar pentru ucraineni. UE ne spune practic să o lăsăm mai moale cu controlul ucrainenilor”, a declarat Augustin Hagiu.
Aici, Hagiu punctează o chestiune corectă. Se știe, și în Vama Siret, atunci când a fost aglomerație mare de tiruri ucrainene, controalele s-au făcut cel mult aleatoriu...
El a subliniat că legislația este clară, iar controlul din vămi trebuie să fie permanent, pentru toți transportatorii.
Dacă aceste decizii nu se schimbă urgent, transportorii români spun că se va ajunge din nou la proteste și la blocarea vămilor.
"Forurile responsabile, Guvern şi autorităţi centrale trebuie să se opună clar în faţa Comisiei Europene, refuzând categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca din nou să păcălească transportatorii români. O astfel de abordare a Comisiei Europene încalcă grav Constituţia României cel puţin cu privire la aplicarea Art. 135. litera b) - 'protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară'; Orice încercare de aplicare în România a acestui acord va conduce la măsuri dure din partea transportatorilor, iar cei ce îşi asumă aşa ceva trebuie să îşi amintească de luna ianuarie a anului curent şi să înţeleagă că aceste abordări trebuie să înceteze fără prea multe explicaţii", se precizează în documentul FORT.