Orașele Suceava (România) și Cernăuți (Ucraina), cu numeroase legături istorice și nu numai, sunt de acum unite și prin artă.
Aceeași pictură murală de mari dimensiuni, simbol al solidarității europene, poate fi admirată în ambele localități, grație programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina.
Inaugurarea celei de-a doua picturi murale de mari dimensiuni intitulate "Mesaj pentru Ucraina" a avut loc recent la Cernăuți, transmițând un mesaj de susținere și prietenie prin artă murală contemporană, subliniind valorile europene și marcând un moment important - finalizarea proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina și trecerea la noul program de cooperare Interreg NEXT.
În perioada 2014-2020, programul România-Ucraina, cu un buget total de 66 de milioane de euro, a finanțat 66 de proiecte de cooperare derulate în parteneriat de autoritățile publice, organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice aflate de o parte și de cealaltă a graniței, ce au adus investiții și beneficii comunităților din zona de frontieră.
Fondurile au vizat reabilitarea infrastructurii de transport, modernizarea și dotarea unităților medicale, a școlilor și universităților, restaurarea obiectivelor turistice din zona de graniță, pregătirea autorităților și a populației pentru situații de urgență.
Noua pictură murală din Cernăuți continuă manifestul solidarității pentru partenerii ucraineni și face parte din campania "Mesaj pentru Ucraina”, lansată în vara anului 2022, de Ziua Cooperării Europene #Interreg. Realizată pe fațada Centrului Municipal de Creație pentru Copii și Tineret din Cernăuți, această pictură este o replică a celei de pe Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Suceava, subliniind mesajul #StandWithUkraine.
Inaugurarea oficială a avut loc într-o atmosferă festivă, alături de autoritățile locale din Cernăuți, colaboratori și beneficiari de finanțare ai programului. Primăria Orașului Cernăuți a avut un rol esențial în realizarea acestei inițiative, viceprimarului Iurii Lesiuk fiindu-i înmânat un premiu de apreciere din partea Autorității de Management a programului Interreg NEXT România-Ucraina (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România), de recunoaștere a parteneriatului valoros creat.
La eveniment au transmis un mesaj de salut și reprezentanți ai Administrației Militare de Stat Cernăuți, ai Consulatului General al României la Cernăuți și ai departamentului de educație din cadrul Primăriei Orașului Cernăuți. Moderatorii evenimentului au fost reprezentanți ai Secretariatului Tehnic Comun (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava), care au subliniat importanța proiectelor de cooperare transfrontalieră în dezvoltarea investițiilor în comunitățile de la graniță.
Autoarea lucrării "Păsările victoriei și ale libertății" - Tetyana Lebedenko, o tânără talentată în vârstă de 17 ani, din regiunea Odessa, a fost prezentă la inaugurare. Tetyana a vorbit despre inspirația din spatele creației sale și a subliniat importanța valorilor europene pentru generația ei.
Tetyana este câștigătoarea concursului organizat de programul de cooperare România-Ucraina în vara anului 2022, pentru a marca Ziua Cooperării Europene. Concursul a însumat peste 60 de lucrări ale tinerilor din România și Ucraina, din care au fost selectate șase lucrări finaliste, iar câștigătoarea a fost desemnată prin votul publicului pe pagina de Facebook Interrreg NEXT Romania-Ukraine.
Grupul artistic de la Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți a completat atmosfera festivă prin interpretări muzicale în limba română și ucraineană, subliniind astfel legăturile culturale între comunitățile din Suceava și Cernăuți.