Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 160 (8689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concursuri

Spitalul Clinic din Suceava caută medici pentru secțiile fierbinți, Urgențe și Oncologie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei posturi de medic pentru secțiile în care se simte cel mai acut deficitul de personal au fost scoase din nou la concurs de Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, după ce la precedentul concurs nu s-a înscris nimeni. Este vorba despre două posturi de medic specialist urgentist pentru UPU - adulți și unul de medic specialist Oncologie. Pentru toate cele trei posturi perioada de înscriere este până în data de 19 iulie, la ora 12.00. Proba scrisă și cea clinică vor fi susținute la spitale din Iași: urgentiștii la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași, iar oncologi la Victoria Hospital, în zilele de 29 iulie și 2 august. Rezultatele finale se vor afișa în data de 8 august a.c..

Săptămâna trecută, spitalul a anunțat și concursul pentru angajarea unui medic rezident la UPU – copii, unde de asemenea este deficit de personal.

Secția Oncologie are un singur medic oncolog, dr. Doina Ganea Motan, la fel ca și ambulatoriul de specialitate, dr. Silvia Ginghină. Celelalte două doctorițe cu specializarea oncologie din spital sunt în concediu de maternitate.

În județ doar două spitale de stat mai au câte un medic oncolog, cel din Rădăuți și cel Fălticeni. Acești patru medici care sunt activi trebuie să acopere nevoia de servicii medicale de specialitate accesate în unități medicale de stat pentru peste 15.000 de pacienți cu cancer.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Bondaru, a declarat că la Unitatea de Primiri Urgențe – adulți, la această dată sunt activi 10 medici urgentiști, dintre cei 11 angajați, o doctoriță fiind în concediu de creștere a copilului, ajutați de doi medici generaliști cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă, și de 4 medici rezidenți care colaborează cu spitalul doar pentru gărzi.

La UPU Pediatrie sunt angajați 7 medici, dintre care doar 5 sunt activi, 2 se află în concediu de creștere a copilului. Pentru gărzi spitalul colaborează și cu 2 medici rezidenți.

Doctorii din UPU - adulți au ajuns să facă și 7 ture a câte 12 ore într-o lună, ceea ce înseamnă foarte mult și este extrem de solicitant. La UPU pediatrie în această lună rămâne descoperită o singură gardă, față de 4-6 în lunile anterioare. În perioadele aglomerate asta face ca timpul de așteptare să crească. În zilele de weekend, la Urgențe ajung în general peste 100 de copii/24 ore, iar în timpul săptămânii media numărului de copii consultați și investigați în UPU Pediatrie este de 70-80 de copii.

La UPU adulți numărul de prezentări este în medie de 300 de pacienți/zi, cu depășirea constantă a acestui număr în zilele de luni și marți.

„Din august vom mai avea un medic rezident la gărzi în UPU Pediatrie și din septembrie revine un medic pediatru din concediu creștere copil. Sperăm să se înscrie medici pentru posturile scoase a treia oară la concurs și până la sfârșitul anului situația să se echilibreze. Spitalul Clinic din Suceava este <greu>, dar și atractiv totodată, medicii care ajung aici se declară încântați de logistica spitalului și de posibilitatea tratării cazurilor complexe.Accesul la investigații este facil față de alte spitale, sporurile sunt la maximum și se oferă locuință de serviciu”, a declarat dr. Bondaru.

Raportat la numărul de prezentări la serviciul medical de urgență al spitalului din Suceava, ar fi necesar ca aici să lucreze cel puțin 20 de medici urgentiști, numai că tinerii medici nu mai sunt tentați de această specializare, iar cei care o fac preferă ca după rezidențiat să meargă în spitalele universitare din orașele mari, cu număr mare de medici titulari și rezidenți, fie spre spitale municipale sau orășenești, cu număr de prezentări în UPU mai redus.

Presiunea cea mai mare asupra medicilor urgentiști vine de la non-urgențe, adică persoane ale căror probleme de sănătate ar putea fi rezolvate de medicii de familie, în ambulatoriile de specialitate sau în centrele de permanență. Din cauza numărului scăzut de consultații alocate în baza asigurărilor de sănătate, dar și din cauză că sunt medici puțini, perioada de așteptare pentru o programare în ambulatoriu este de cele mai multe ori peste 30 de zile, așa că mulți pacienți preferă să meargă la UPU pentru consultații, investigații și analize. Această practică este consumatoare de timp și de resurse pentru spital, dar deocamdată nu există un sistem bine pus la punct pentru ca pacienții să poată accesa cu încredere servicii medicale gratuite în afara unităților spitalicești. Peste stresul numărului mare de prezentări se adaugă și comportamentul neadecvat față de personalul medical (injurii, agresiuni verbale sau chiar fizice) al unora dintre pacienți sau aparținători.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Clinic din Suceava caută medici pentru secțiile fierbinți, Urgențe și Oncologie.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spitalul Clinic din Suceava caută medici pentru secțiile fierbinți, Urgențe și Oncologie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei