Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 160 (8689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

România „diplomelor cumpărateˮ

Acest titlu mi-a fost impus în momentul în care am luat la cunoștință de listele de candidați. Proporția de absolvenți de fabrici de diplome la care se adaugă cursuri de perfecționare pe teme de securitate și apărare în special este atât de mare încât îmi amintește de anii '50. Atunci după arestarea, deportarea și, în general, eliminarea din funcții publice a "exploatatorilor", România a avut "fericirea" de a fi condusă și reprezentată de absolvenți ai "facultăților muncitorești" cu origini foarte sănătoase și carnet de partid (PCR!). În multe cazuri, acei "tovarăș cu munci de răspundere" frecventau liceul și facultatea concomitent! Se numeau absolvenți "la Comasat". În ciuda vremurilor foarte grele (tragice chiar!) populația din acei ani avea puterea de a râde de acele personaje și a scoate bancuri. Acum, pentru cei mai mulți, apariția în poziții de decizie a "cumpărătorilor de diplome" este considerată o normalitate! Iar personajele în cauză se consideră intelectuali și egali ai celor care tremurau la examene (de admitere și ulterior!). Se consideră chiar superiori pentru că au "fentat" educația și beneficiază de toate drepturile pe care un absolvent de studii superioare le are! Lume întoarsă cu susul în jos!

Vina cadrelor didactice care participă la această imensă ticăloșie a vânzării de diplome este de necontestat. Și, pentru mine, depășește lipsa de scrupule a beneficiarilor de diplome fără acoperire! Dar să vedem care sunt cei "fericiți" de ticăloșia comerțului cu titluri academice. La început, s-au înghesuit să obțină diplome persoane care pe vremea lui Nea Nicu nu au trecut examenele de admitere în învățământul superior. Iar fără examen ajungeau "un fel de studenți" milițienii și activiștii! Acești oameni sunt cel mai puțin de blamat, mai ales că mulți au ratat intrarea la facultate la mustață și pregătirea era bună pentru a face față exigenților normale ale învățământului superior. Au prins drag de diplome și funcționarii publici cu pregătire medie (liceu) care după absolvirea unei facultăți primeau automat o creștere de salariu consistentă. Și pe aceștia îi înțeleg! Exploatează prostiile din legi! Greu de înțeles este" fuga după diplome" a afaceriștilor și vedetelor de tot felul. Blazonul de absolvent de facultate nu-i face mai deștepți! Și nimeni nu crede că l-au obținut învățând! Efectul cel mai nociv al vânzărilor de diplome îl găsim în politică. Acești falși intelectuali pretind și obțin funcții pentru care nu sunt deloc calificați, iar deciziile lor afectează națiunea. Cumplit! Și s-au aliat , sprijinindu-se reciproc, încât au preluat conducerea României în bună parte la nivel local, dar și central.

Această sinistră stare de fapt determină în rândul tinerei generații o demobilizare generală, o scădere catastrofală a apetitului pentru educație și dorința de a fenta competiția în societate. Iar cei mai buni emigrează pentru că nu au loc de turma cumpărătorilor de diplome. O absolventă a unei prestigioase universități de "afară", văzând cum se promovează în funcții publice în România, îmi spunea că "plec pentru că nu am inteligența și calificarea doamnei (numea odraslă de demnitar). Nu am nici o șansă aici". Acesta este rezultatul cumplit al comerțului cu diplome. Ce aveți de spus, doamnelor și domnilor profesori care ați girat și promovat acest marș al imposturii în conducerea țării? Sigur nu voi obține un răspuns.

 

PS A apărut obligația, prin lege, ca restaurantele să dea apă gratuit clienților. Demnitarii se ocupă, deci, de "apa de ploaie"!

 

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România „diplomelor cumpărateˮ.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
România „diplomelor cumpărateˮ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei