Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 158 (8687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legislație nouă și de bun augur

Poliția exemplifică situațiile în care se retrage permisul de conducere al șoferilor care nu suflă în etilotest sau drogtest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Schimbarea legislației rutiere prin OUG 84/2024, care permite polițiștilor rutieri retragerea temporară a permisului de conducere în mai multe situații, a stârnit multe controverse și nemulțumiri. În esență, însă, schimbarea legislației are doar rolul de a opri din a conduce inconștienți băuți sau drogați care pot comite tragedii rutiere.

Mai concret, polițistul poate retrage temporar permisul de conducere al unui șofer care refuză testarea cu etilotestul sau drogtestul până când vin rezultatele probelor de sânge.

Important de precizat, această retragere se poate aplica în situații în care agentul de poliție are suspiciuni că șoferul este rău intenționat și poate fi băut sau drogat.    

Astfel, prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

 

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenției de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

 

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

 

c) în vehicul sunt recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

 

d) respectivul are un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.

Ajungem, e drept, și la o mică problemă, anume că din cauza unui circuit financiar prost între Poliție și serviciile de medicină legală, uneori, rezultatele probelor biologice ajung la dosare după câteva luni bune. Așa s-ar putea ajunge în situații ca unii șoferi să plătească din propriul buzunar costul analizei de sânge, pentru a-și recăpăta mai repede permisul de conducere.

Totuși, având în vedere ce se întâmplă pe șosele, această legislație nouă pare de bun augur și nu ar trebui să afecteze un șofer de bună credință, care, dacă nu are nimic de ascuns, evident că poate și trebuie să accepte testarea pe loc, pentru a pleca liniștit mai departe. Atenție sporită trebuie acordată și consumului de medicamente, care pot modifica reacția unui șofer și care uneori se asimilează cu prezența în organism a unei substanțe interzise.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliția exemplifică situațiile în care se retrage permisul de conducere al șoferilor care nu suflă în etilotest sau drogtest.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poliția exemplifică situațiile în care se retrage permisul de conducere al șoferilor care nu suflă în etilotest sau drogtest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei