Schimbarea legislației rutiere prin OUG 84/2024, care permite polițiștilor rutieri retragerea temporară a permisului de conducere în mai multe situații, a stârnit multe controverse și nemulțumiri. În esență, însă, schimbarea legislației are doar rolul de a opri din a conduce inconștienți băuți sau drogați care pot comite tragedii rutiere.
Mai concret, polițistul poate retrage temporar permisul de conducere al unui șofer care refuză testarea cu etilotestul sau drogtestul până când vin rezultatele probelor de sânge.
Important de precizat, această retragere se poate aplica în situații în care agentul de poliție are suspiciuni că șoferul este rău intenționat și poate fi băut sau drogat.
Astfel, prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:
a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenției de conducere sub influența băuturilor alcoolice;
b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
c) în vehicul sunt recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
d) respectivul are un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.
Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal.
Ajungem, e drept, și la o mică problemă, anume că din cauza unui circuit financiar prost între Poliție și serviciile de medicină legală, uneori, rezultatele probelor biologice ajung la dosare după câteva luni bune. Așa s-ar putea ajunge în situații ca unii șoferi să plătească din propriul buzunar costul analizei de sânge, pentru a-și recăpăta mai repede permisul de conducere.
Totuși, având în vedere ce se întâmplă pe șosele, această legislație nouă pare de bun augur și nu ar trebui să afecteze un șofer de bună credință, care, dacă nu are nimic de ascuns, evident că poate și trebuie să accepte testarea pe loc, pentru a pleca liniștit mai departe. Atenție sporită trebuie acordată și consumului de medicamente, care pot modifica reacția unui șofer și care uneori se asimilează cu prezența în organism a unei substanțe interzise.