Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 158 (8687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cauzele tulburărilor emoționale

Se vehiculează tot mai mult ideea că oscilațiile emoționale sunt consecința dezechilibrelor hormonale. Indiferent dacă vorbim de pubertate, de ciclul menstrual sau menopauză, schimbările hormonale sunt o țintă ușoară, pe care poți da cu ușurință vina pentru diferite simptome. Însă, oscilațiile emoționale au cauze mult mai profunde decât fluctuațiile hormonale. Dacă proasta dispoziție a unei persoane nu este rezultatul unui eveniment traumatic sau ieșit din comun din viața ei, cauza cea mai probabilă a iritabilității sau tristeții acesteia sângele său este plin de toxine. De altfel, chiar dacă persoana experimentează o perioadă dificilă, dacă are și toxine în sânge, ea va fi mult mai sensibilă și mai vulnerabilă în fața confruntărilor și conflictelor decât în mod normal.

Din acest motiv, această tulburare poate fi numită și sindromul sângelui murdar. Atunci când sângele este plin de toxine, el este murdar. Acesta este rezultatul unui ficat foarte împovărat și supraîncărcat cu metale grele toxice, adrenalină, viruși, alți agenți patogeni și factori nocivi pentru creier. Pe măsură ce ficatul – care este filtrul organismului – devine tot mai leneș și mai stagnant, sângele devine tot mai murdar și mai plin de toxine. Unde ajung însă aceste toxine? Ele plutesc prin fluxul sanguin și adeseori ajung până la creier.

Oamenii au în organismul lor diferite toxine, în cantități diferite. De aceea, acestea îi afectează în feluri diferite. Aceste toxine ajung să satureze țesuturile și neuronii din creier, reduc eficacitatea substanțelor cu rol de neurotransmițători și pot modifica starea emoțională a persoanei. Metalele grele toxice, precum mercurul și aluminiul, se pot instala și ele în interiorul creierului, producând și ele fluctuații emoționale, chiar dacă ficatul persoanei nu este plin de toxine, iar sângele acesteia nu conține multe otrăvuri și deșeuri toxice. Virușii din interiorul ficatului se pot hrăni cu metale grele toxice și pot elibera combinații diferite de neurotoxine, unele fiind mai puternice decât altele, care pot pătrunde apoi în creier, unde scurtcircuitează moderat impulsurile electrice, suficient însă pentru a genera o stare emoțională de frustrare, agitație și iritare.

Oamenii nu își gestionează la fel toxinele din organism. Spre exemplu, unii nu cedează atât de ușor în fata emoțiilor negative chiar dacă au ficatul, sângele și creierul încărcate cu deșeuri toxice și otrăvuri. Alții, care au exact aceleași toxine în corp, pot cădea pradă unei stări de spirit foarte sumbre. Dacă o persoană este extrem de intoxicată, stările sale emoționale pot fluctua enorm, putând ajunge chiar la un diagnostic de tulburare bipolară, depresie, tulburarea afectivă sezonieră (TAS), sindromul Tourette sau tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

De ce oamenii cu aceeași încărcătură toxică au emoții atât de diferite? Experiențele din copilărie pot juca un rol important în această direcție. Dacă o persoană a avut parte de stabilitate familială în primii ani de viață, care i-a transmis încredere în sine și suport emoțional, această experiență îi poate ajuta în echilibrul emoțional ulterior. Unii oameni nu au avut parte de suport emoțional în copilărie. Unii au avut parte de toate resursele de care au avut nevoie când erau mici. Alții nu au avut aproape nimic, confruntându-se cu o viață foarte imprevizibilă. Acest lucru își pune amprenta asupra oamenilor.

Există apoi sufletul individual, care este unic la fiecare persoană în parte. În unele cazuri, acesta poate fi fragil, dacă a avut parte de multe încercări. Mulți oameni sunt răniți de viață, iar rănile sufletești pot face ca o persoană să devină mai sensibilă și să-i afecteze modul în care se adaptează, procesează sau face față situațiilor care implică și alți oameni. Toate acestea pot afecta dispoziția cuiva.

Alți oameni se pot confrunta cu toți factorii descriși mai sus în același timp. Ei pot avea metale grele toxice în creierul lor, dar și un ficat foarte intoxicat cu agenți patogeni și otrăvuri, care a devenit stagnant și leneș, ceea ce înseamnă că sângele lor este murdar. Sau pot avea un suflet chinuit din cauza experiențelor dificile prin care au trecut de-a lungul vieții.

O persoană se poate confrunta cu un singur factor, ori cu o combinație de factori. Fiecare om are propria sa variantă. Așadar, atunci când vorbim despre emoțiile negative nu este suficient să discutăm doar despre schimbările hormonale.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cauzele tulburărilor emoționale.
 Vizualizări articol: 3985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Cauzele tulburărilor emoționale5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei