În comunitatea medicilor cardiologi există o vorbă potrivit căreia ești atât de bătrân pe cât de bătrâne sunt arterele tale. Dacă arterele tale îmbătrânesc, acestea uzează inima, care, la rândul ei, uzează creierul. Pe lângă rolul său esențial de pompare a sângelui bogat în oxigen și nutrienți către creier, inima are o influență mult mai profundă asupra procesului de îmbătrânire decât s-a crezut anterior. De fapt, această „pompă a vieții” acționează ca un protector secret al tinereții noastre, menținând atât vigoarea mentală, cât și vitalitatea fizică, chiar și în fața trecerii timpului. Secretul constă în proprietățile de întinerire ale sângelui nostru.
Indiferent cât de șocant ar putea suna, proprietățile de întinerire ale sângelui nostru sunt de mult timp recunoscute, într-o asemenea măsură, încât oamenii au încercat sute de ani să-l bea drept un tratament antiîmbătrânire. Ideea de reîmprospătare a sângelui vechi cu unul nou ne duce cu gândul la secolul al XV-lea, când se spune că papa Inocențiu al VIII-lea ar fi primit pe patul de moarte o transfuzie de sânge de la trei băieți tineri. Potrivit unei legende, contesa Elisabeta Bathory, probabil cea mai prolifică ucigașă în serie din istorie, a omorât sute de tinere servitoare ca să poată să facă baie în sângele lor și să-și păstreze astfel înfățișarea tinerească. Poveștile cu vampiri care rămân de-a pururi tineri, ospătându-se cu sânge proaspăt, au făcut parte din cultura populară mai ales începând cu secolul al XVIII-lea.
A fost doar o chestiune de timp înainte ca subiectul să ajungă să fie cercetat atent de știință. În secolul al XIX-lea, oamenii de știință au început să facă experimente folosind o procedură denumită parabioză – alăturarea a două animale diferite, obținută prin sutura pieilor respective. Biologia a făcut restul. Procesele naturale de vindecare a rănilor au dus la dezvoltarea unor noi vase de sânge, sigilând laolaltă sistemele circulatorii ale animalelor și permițând sângelui să curgă de la unul la altul.
Doar de curând această metodă a fost folosită pentru a arăta că expunerea la sânge tânăr poate într-adevăr să revigoreze creierele animalelor mai în vârstă. O serie de studii au arătat ca atunci când șoarecilor mai bătrâni li s-a dat sânge de la omologii lor mai tineri, a avut loc o nouă și impresionantă dezvoltare neuronală în centrii memoriei din creier. Acest lucru a îmbunătățit procesul de învățare, cel de memorare și rezistența la animalele mai vârstnice. Au fost obținute rezultate asemănătoare prin injectarea de sânge de la animale tinere la animale bătrâne, sugerând că o doză de sânge ar putea fi elixirul tinereții, metodă care va avea în viitor un succes din ce în ce mai mare.
Deși sângele are un rol esențial în menținerea tinereții, sângele sănătos are nevoie de o inimă sănătoasă.
Boala de inimă încă este ucigașul numărul unu al bărbaților și al femeilor din Statele Unite, alături de multe alte țări. O parte a problemei își are rădăcinile în însăși cultura culinară. De exemplu, mulți americani au crescut cu dieta „carne și cartofi”, una care a încurajat, de asemenea, numeroase pahare de lapte și clătite americane ca parte a unui mic dejun „sănătos”. Chiar mai numeroase decât clătitele, bolurile cu cereale îndulcite, procesate, nesănătoase, rămân încă soluția rapidă, de zi cu zi, pentru micul dejun. Din moment ce asta a fost considerată imaginea unei diete sănătoase la un moment dat, este greu pentru mulți să creadă că aceste alimente ar putea fi nesănătoase.
În Los Angeles este un restaurant numit „Heart Attack Grill”, unde cei care iau masa îmbracă halate de spital înainte de a-și face pofta cu „un produs care induce infarctul”, cum ar fi un Bypass Burger. De parcă nu ar fi suficient, înainte de a intra în restaurant, există cântare pe care clienții care vin se pot cântări. Un indicator cu un neon care emite lumină intermitent anunță: „Peste 159 de kg – mănânci gratis“.
Inima noastră merită toată grija și atenția noastră. Din fericire, există mai multe modalități prin care o putem menține puternică și sănătoasă pe termen lung, adoptând un stil de viață mai sănătos. Putem, de exemplu, să ne implicăm în activități fizice regulate ce ne ajută inima să rămână puternică, să bem mai multă apă, să urmăm o dietă bogată în legume, fructe, leguminoase și semințe integrale dense în nutrienți și să limităm consumul de zahăr adăugat.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com