Municipiul reședință de județ, Suceava, este situat pe locul 11 în topul general al celor mai performante orașe din România, într-un raport lansat de Institutul pentru Orașe Vizionare.
Raportul City Index 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România, a analizat evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, ținându-se cont de trei aspecte principale:
- Calitatea locului: mediu, locuri emblematice, conectivitate, spitale ți medici;
- Prosperitate: indicatori economici;
- Vibrație: cultură, divertisment și dinamică socială
În total, s-a utilizat un set format din 51 de indicatori specializați si date obiective culese din peste 20 de surse. Pentru o comparație echitabilă între orașe, s-a ținut cont și de mărimea orașului și a populației.
Cluj-Napoca, Bucureşti şi Sibiu conduc topul performanței urbane în România, Braşov şi Timişoara completează primele cinci locuri, urmate de Iaşi, Oradea, Târgu Mureş, Alba Iulia şi Constanţa.
„Orașul nostru ocupă un onorant loc 11 la nivel național din cele 41 de municipii reședință de județ, într-un clasament întocmit de Institutul pentru Orașe Vizionare, care a realizat un barometru de Performanță Urbană. Acest lucru confirmă faptul că lucrurile sunt pe drumul cel bun în municipiul Suceava”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
„CITY INDEX dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic.Din primele zece locuri ale clasamentului celor mai performante orașe, șapte sunt situate în interiorul arcului carpatic în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. Singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România”, spun realizatorii topului, în care municipiul vecin, Botoșani, se găsește pe locul 33.
Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX şi reflectă atractivitatea oraşului, modul în care infrastructura, atracţiile, mediul natural şi serviciile esenţiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viaţă ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Iaşi.
Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului şi interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovaţia, finanţele publice şi efectele economiei asupra structurii demografice şi oportunităţilor individuale, analizând atât indicatori economici cât şi sociali.
Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social şi demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă şi plină de energie. Această componentă include diversitatea culturală şi sportivă, opțiunile variate de divertisment şi interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.