luni, 1 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 152 (8681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6462 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Migrenele

Migrenele sunt dureri de cap care pot persista pentru mult timp. Migrenele pot provoca durere severă, pulsantă, de obicei pe o parte a capului, fiind adesea însoțite de vărsături și greață, de sensibilitate la lumină și sunete. Migrena poate dura de la câteva ore, până la câteva zile. Poate să apară o dată sau de două ori pe an, sau de mai multe ori pe lună. Migrena este o problemă de sănătate frecventă, afectând 1 din 5 femei și 1 din 15 bărbați.

Există foarte multe varietăți de migrene și tot atâția factori declanșatori. Cauzele profunde ale celor mai multe cazuri de migrenă sunt în principal două, la care se adaugă multitudinea de factori declanșatori, care pot transforma respectivele vulnerabilități într-o migrenă propriu-zisă.

Prima cauză sunt metalele grele toxice, care pot fi dispersate în diferite zone ale creierului. Oriunde s-ar afla, ele contribuie adeseori la crearea unei furtuni electrice în zona respectivă, care explică multe tipuri de migrene. Unii oameni încep să vadă o aură în timpul migrenelor lor sau chiar cu puțin timp înainte de instalarea propriu-zisă a acestora. Această viziune este cauzată de umflarea moderată a nervilor optici în urma inflamației, care se poate produce chiar dacă aceștia sunt perfect sănătoși, nefiind afectați de vreo rană sau de vreo boală.

Cea de-a doua cauză principală a migrenelor sunt virușii. Infecțiile cronice cu EBV (Virusul Epstein-Barr), virusul zosterian și herpes simplex sunt cele mai comune cauze ale migrenelor virale. Neurotoxinele acestor viruși plutesc prin fluxul sanguin și sfârșesc prin a se instala pe nervii vagi, trigemeni, faciali sau pe alți nervi cranieni. Aceștia se umflă imediat din cauza inflamației și astfel pot apărea migrenele sau durerile de cap.

Expunerea la razele soarelui o perioadă prea mare de timp poate sensibiliza nervii deja inflamați, provocând o migrenă. La fel, respirarea unui aer toxic – cum ar fi fumul unui foc de tabără impregnat cu substanțe chimice sau parfumurile, detergenții, lumânările parfumate, benzina, pesticidele sau substanțele pentru împrospătarea aerului – poate fi un alt factor major de activare. Din păcate, puțini oameni țin cont de acești factori, iar aerul pe care îl respirăm cu toții devine din ce în ce mai contaminat pe zi ce trece din cauza acestor expuneri. În anii din urmă, parfumurile și mirosurile chimice au ajuns să impregneze absolut totul, devenind din ce în ce mai nocive. Toxicitatea lor tinde să devină astăzi o cauză principală a migrenelor, întrucât a început să afecteze direct țesuturile nervoase.

Există situații în care un factor declanșator pare să fie cauza unei migrene, fără să fie însă. Spre exemplu, expunerea la căldură sau anumite alimente pot activa metalele grele toxice din creier sau o infecție virală de grad redus aflată într-o altă parte a corpului, care sensibilizează sistemul nervos central. Alte cauze indirecte pot fi depozitele mari de calciu, cristalizările masive ale sării de bucătărie și depozitele de monoglutamat de sodiu din creier, care creează blocaje toxice și pot duce la declanșarea unei migrene.

Uneori, sistemul nervos central poate deveni extrem de sensibil din cauza contractării mai multor infecții virale simultan. Streptococii sunt un cofactor comun al infecțiilor virale, putând juca și ei un rol în declanșarea migrenelor. O persoană poate suferi de o sinuzită cronică. Atunci când aerul se umple de polen, se poate declanșa o migrenă, iar persoana poate crede că polenul este cauza. În realitate însă, polenul nu face decât să atingă pereții cavității inflamate a sinusurilor. Cu alte cuvinte, el este un factor declanșator, dar cauza reală a migrenei în cazul de față este infecția de grad redus cu streptococi din membrana sinusurilor.

Există foarte mulți factori care pot declanșa migrene, iar cei mai mulți oameni experimentează mai mulți astfel de factori simultan. Unii pun migrena pe seama unuia dintre ei, fără să realizeze că mai există și alți factori prezenți. Spre exemplu, o persoană poate avea un nivel scăzut de electroliți din cauza unei deshidratări cronice, consumând în același timp alimente care hrănesc virușii ori care ajută virușii să elibereze un număr mai mare de neurotoxine ce agită și inflamează nervii, ori care hrănesc streptococii ce inflamează cavitatea sinusurilor – fără să realizeze ce se întâmplă. De aceea, ea dă vina exclusiv pe statul la calculator pentru migrena declanșată.

Unul din motivele pentru care deshidratarea cronică reprezintă un factor principal ce poate declanșa o migrenă este acela că ea nu îi permite organismului să elimine prin urină substanțele chimice nocive din fluxul de sânge. De aceea, acestea se acumulează și formează depozite. Mulți oamenii suferă de o deshidratare cronică, ceea ce le reduce eficacitatea micro-mineralelor care acționează pe post de neurotransmițători, astfel încât metalele grele toxice din creierul lor pot produce daune chiar mai mari decât de obicei, declanșând și mai multe migrene.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Migrenele.
 Vizualizări articol: 3415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
Migrenele5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei