miercuri, 26 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 148 (8677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel abuziv

O glumă prostească la 112 era să-i fie fatală unei sucevence în șoc anafilactic sever

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O glumă sinistră a unui sucevean, care a solicitat abuziv o ambulanță la 112, era să se transforme într-un coșmar pentru o femeie de 45 de ani care a intrat în șoc anafilactic după înțepătura unei viespi și care a avut nevoie urgentă de intervenția medicilor.

Ambulanțierii au răspuns prompt primului apel, cel fals, au urmat destinația precizată, pentru ca în final, după destul de mult timp pierdut, să constate că totul a fost o glumă prostească.

În același timp, o femeie de 45 de ani traversa o stare de rău extrem de gravă, cu dificultăți de respirație și cu o tensiune arterială sub 7.

Din fericire, ambulanțierii purtați pe drumuri de pista falsă au ajuns la timp pentru a stabiliza pacienta aflată cu adevărat în nevoie.

„Această situație m-a marcat pentru că dacă întârziam 20 de minute la această femeie, cu toată viața înainte, nu se mai putea face nimic. Ar fi murit pentru că echipajul medical era la un apel fals, abuziv”, a relatat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Ambulanța Suceava, Adrian Robert Rotariu, care a concluzionat că „Sunatul abuziv la Ambulanță ar trebui considerat <Ucidere din culpă>”.

Rotariu a povestit pe îndelete întreaga întâmplare, revoltat de nesimțirea unora care se joacă de-a viața și moartea în mod inconștient.

 

„Surpriza a fost când am intrat în localitate și nu a mai răspuns nimeni la telefon”

„O situație recentă care m-a deranjat extraordinar de mult a fost acum două zile, când s-a primit un apel 112 pentru un pacient care este inconștient. Imediat ambulanța disponibilă a plecat către destinație și a fost destul de dificil pentru că a trebuit să trecem printr-o zonă împădurită unde drumul era aproape distrus de ploile de săptămâna trecută. Surpriza a fost când am intrat în localitate și nu a mai răspuns nimeni la telefon.

A trebuit să întrebăm din casă în casă, iar localnicii ne-au ajutat cum au putut mai bine, chiar la un moment dat un domn ne-a însoțit cu mașina personală, arătându-ne posibile locații. După vreo 40 de minute s-a demonstrat că era o glumă și că de fapt cineva sunase fără să fie nici un caz grav sau să fie necesară prezența ambulanței acolo”, povestește Adrian Robert Rotariu.

Acesta a mai subliniat că starea de inconștiență a unui pacient este o urgență medicală majoră, fiind necesară asistență medicală de urgență pentru stabilizarea și transportarea pacientului către spital.

„Pe lângă faptul că eram la un pas să rămânem cu ambulanța stricată din cauza șanțurilor și craterelor de pe drumul forestier prin care a trebuit să ajungem la caz, când ne-am întors în Substația de Ambulanță ne aștepta o doamnă, de aproximativ 45 de ani, înțepată în palmă de o viespe, care aveau mâna dreaptă umflată și o reacție dermică eritematoasă generalizată. A fost anunțat medicul din dispeceratul integrat despre pacientă și despre reacția alergică apărută și s-a cerut acordul pentru administrarea medicației pentru a ameliora reacția alergică”.

 

„Mor oameni de bună-credință care au nevoie de asistență medicală, în timp ce noi căutăm năluci”

Sindicalistul povestește că pe drumul către spital, de circa 30 de km, situația pacientei s-a agravat, instalându-se șocul anafilactic, respirând din ce în ce mai greu și având o tensiune arterială sub 7.

La indicația medicului coordonator i s-a administrat medicația pentru șocul anafilactic și s-a continuat stabilizarea pacientei.

Până la spital pacienta a reacționat favorabil medicației administrate, prezentându-se la Unitatea de Primiri Urgențe stabilă, cu o tensiune de 10/8 și cu edeme ce începeau să dispară.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru că astfel de cazuri de abuz (când se cere o ambulanță și se închide telefonul) au scăzut în ultima perioadă.

Vă rugăm să nu sunați aiurea la ambulanță pentru că între timp altcineva are nevoie de noi și ajungem la aceste cazuri grave prea târziu, când nu se mai poate face nimic.

În timp ce noi ne deplasăm la aceste solicitări false, mor oameni de bună-credință care au nevoie de asistență medicală calificată, în timp ce noi căutăm pe <coclauri> năluci”, a conchis Adrian Robert Rotariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O glumă prostească la 112 era să-i fie fatală unei sucevence în șoc anafilactic sever.
 Vizualizări articol: 2076 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O glumă prostească la 112 era să-i fie fatală unei sucevence în șoc anafilactic sever5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei