miercuri, 26 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 148 (8677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6489 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenționare

Antreprenoarele din UGIR solicită Guvernului să renunțe la extinderea sistemului E-factura

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor (OFA UGIR) a solicitat Guvernului să abroge Ordonanțe de Urgență 69 și 70 aprobate anul acesta, care fac referire la introducerea sistemului E-factura pe relația B2C și decontul de TVA precompletat RO e-TVA. Potrivit unui comunicat transmis marți de antreprenoarele din UGIR, acestea au atras atenția că cele două ordonanțe au fost aprobate fără o consultare publică prealabilă și vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei românești. În comunicat se arată că solicitarea făcută către Guvern are la bază argumentele experților din cadrul grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă.

În ceea ce privește sistemul E-factura pe relația B2C, antreprenoarele arată că această măsură obligă raportarea detaliată a achizițiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online și achizițiile de bunuri de folosință îndelungată, iar astfel, statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică.Potrivit comunicatului transmis de OFA UGIR, această măsură va avea un impact negativ cu privire la percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni, scăderea consumului pe piața naționalădin cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB)și migrarea achizițiilor onlinecătre piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească.

În același timp, în cazul decontului de TVA precompletat RO e-TVA, specialiștii fiscali sesizează faptul că acest sistem, deși intenționează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare. Aceștia mai arată că impactul negativ în această problemă ține de faptul că firmele vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe și astfel vor crește costurile operaționale și se va reduce competitivitatea pe piață, iar sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, specialiștii fiscali din cadrul OFA UGIR atrag atenția asupra riscului ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști, astfel că vor avea timp să își acopere urmele, dar și asupra faptului că vor fi costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente.

Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 și 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei românești și contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare și generează costuri inutile.

OFA UGIR susține necesitatea unor consultări publice reale și transparenteînainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esențial să promovăm un sistem fiscal eficient și echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică și competitivitatea pe piața națională și internațională”, se arată în finalul comunicatului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antreprenoarele din UGIR solicită Guvernului să renunțe la extinderea sistemului E-factura.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antreprenoarele din UGIR solicită Guvernului să renunțe la extinderea sistemului E-factura0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei