Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 147 (8676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Concurs de știință

Simularea unei misiuni spațiale pe Marte le-a adus un premiu important elevilor suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Simularea cu succes a unei misiuni spațiale pe Marte, proiect amplu, desfășurat pe mai multe etape, i-a adus echipei formate din cinci elevi suceveni un premiu important în cadrul Concursului Național de Știință ReCoNnect.

Competiția este o inițiativă care-și propune să îi apropie pe elevi de cercetarea științifică și să înțeleagă mai bine ce înseamnă meseria de cercetător.

Echipa elevilor suceveni – „Deimos” - a fost formată din Rafaela Alexandra Barac-Bologa, clasa a XI-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, lider al echipei; Andreea Domnica Bahan, clasa a IX-a, Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, inginer electronist; Alexia Ioana Nastase, clasa a XI-a, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, inginer de propulsie; Lucian Ionuț Airinei, clasa a XI-a, Liceul „Lațcu Vodă” Siret, inginer de propulsie; Nicolae Onica, clasa a XI-a, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, inginer software.

„Misiunile propuse de organizatori sunt destinate să stimuleze gândirea și activitatea științifică, creativitatea, lucrul în echipă etc.

Noi am început să lucrăm la misiunea noastră spațială de la finele anului trecut, iar fiecare elev din echipă a avut un rol bine stabilit.

În prima etapă am avut de realizat rapoarte cu privire la racheta care ar putea fi lansată pe Marte, rapoarte ce au constat în calcule complexe și dimensionări, calcule pentru reducerea costului deplasării (praștia gravitațională), tehnologii de colonizare pentru a putea face viața pe Marte posibilă, locuințe și sursele de oxigen, de asemenea am întocmit și un plan de afaceri.

Cu aceste propuneri ne-am calificat în cea de-a doua etapă, etapă unde au rămas 10 echipe dintr-un număr de 50.

Ulterior am construit un rachetomodel care trebuia să ducă la îndeplinire mai multe misiuni impuse sau alese (misiunea principală - un tip de stație meteorologică pentru a preconiza anumite fenomene ale naturii și misiune secundară – amplasarea unor panouri solare). Am avut un buget pentru a cumpăra componente electronice, astfel echipa a trebuit să aleagă senzori, module, placă programabilă și multe alte componente electronice pentru a putea culege datele de la senzori și a realiza misiunile. Rachetomodelul a fost construit din lemn de balsa și lansat de pe Aerodrom Sânpetru, până la 1000 de metri.

După lansare, am primit datele misiunii de la senzorii programați (presiune atmosferică, umiditate, temperatură, raze UV etc.) necesare pentru stația meteorologică și panouri solare. Cu acest proiect am reușit să obținem premiul Reconnect la Concursul Național de Știință RECONNECT, categoria de creativitate științifică”, a povestit Andreea Domnica Bahan, inginerul electronist al echipei.

Referitor la competiție, colega sa Alexia Ioana Năstase, inginer de propulsie, a arătat: „Pentru mine, experiențele prin care am trecut alături de echipa Deimos au fost de neegalat deoarece am reușit împreună să obținem reușite la care nu ne-am fi așteptat. ROSPIN ne-a deschis calea spre studiul spațiului și astfel am învăț multe lucruri despre ingineria aerospațială, ba chiar am reușit să punem la punct o misiune și să construim un rachetomodel”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simularea unei misiuni spațiale pe Marte le-a adus un premiu important elevilor suceveni.
 Vizualizări articol: 1625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simularea unei misiuni spațiale pe Marte le-a adus un premiu important elevilor suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei