marţi, 25 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 147 (8676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5975 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Îndemn

Flutur din Cetatea de Scaun a Sucevei, la începerea Programului Ștefanian: „Ne rugăm pentru ca Moldova și Ucraina să finalizeze cu bine aderarea la UE”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul Ștefanian a debutat, luni, cu slujba de pomenire a voievozilor Moldovei, oficiată de un episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți, în Cetatea de Scaun a Sucevei. La slujbă au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Niculai Barbă, deputatul Ioan Balan, prefectul Alexandru Moldovan, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, și directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu.

Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a ținut să fie prezent la acest moment, în condițiile în care a fost plecat din Suceava pentru câteva zile, pentru că este inițiatorul Programului Ștefanian, împreună cu Arhiepiscopia. „Am dorit să fiu astăzi aici pentru că mă leagă inițierea acestui moment. Și lucrarea împreună între Biserică, administrație și politic are câteva exemple cu nume și prenume mari. Unul dintre ele este Programul Ștefanian. Vreau să vă aduc aminte că a fost inițiativa mea, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în anul 2017. Timp de 470 de ani, în capela din cetatea lui Ștefan nu s-a slujit și am socotit să demarăm acest eveniment, Programul Ștefanian, în această zi de pomenire a Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a spus Flutur, care a subliniat că la opt ani de la inițierea acestui program această slujbă este extrem de emoționantă.

„Așa cum stejarii aceștia își au rădăcinile în această cetate, așa și acești voievozi ai Moldovei și-au lăsat amprenta și au rădăcinile și plutește duhul lor pe aici, prin Cetatea Marelui Ștefan”, a spus șeful administrației județene. El a amintit că Cetatea de Scaun a Sucevei a fost și este consolidată și restaurată prin două proiecte cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de euro, unul început în anul 2011, de 14 milioane de euro, și unul de cinci milioane de euro, care se realizează în prezent pentru consolidarea șanțului cetății. „Vreau să îi mulțumesc bunului Dumnezeu că am fost și sunt contemporan și am putut să pun și eu umărul în mandatele mele pentru ca acest lucru să se întâmple aici, la Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur.

În același timp, el a ținut să precizeze că în această zi se roagă din Cetatea de Scaun a Sucevei pentru ca Republica Moldova și Ucraina să finalizeze cu bine procesul de aderare la Uniunea Europeană, care începe marți, 25 iunie. „De aici, din Cetatea lui Ștefan, cred că trebuie să ne rugăm să ne întâlnim cu frații noștri de dincolo de Prut și cei din Nordul Bucovinei în Uniunea Europeană. Ăsta cred că este pasul care ne va face și mai împliniți și întregi și mulțumiți sufletește ca acest demers să se întâmple. Pașnic, fără război și să ne vedem împreună fără pașapoarte, fără alte formalități, nu ca acum, când situația este foarte încordată”, a transmis Flutur.

El a mai declarat că acțiunile din Programul Ștefanian vor continua zilele următoare și se vor încheia pe 2 iulie cu pelerinajul spre mormântul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Mănăstirea Putna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur din Cetatea de Scaun a Sucevei, la începerea Programului Ștefanian: „Ne rugăm pentru ca Moldova și Ucraina să finalizeze cu bine aderarea la UE”.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur din Cetatea de Scaun a Sucevei, la începerea Programului Ștefanian: „Ne rugăm pentru ca Moldova și Ucraina să finalizeze cu bine aderarea la UE”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei