Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 147 (8676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Șansă la o nouă viață

Deținuții care ies din pușcării pot deveni ”studenți” în centrul deschis de Ghiță Ignat și colaboratorii săi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deținuții care ies din pușcării au de acum un centru cu servicii complete destinat exclusiv lor, în care pot sta până la un an de zile.

Centrul este deschis în comuna Verești, prin implicarea suceveanului Ghiță Ignat ”Ursul Carpatin” și a colaboratorilor săi.

Fost multiplu campion național la lupte greco-romane, neînvins timp de 8 ani, ulterior luptător MMA, Ignat a trecut și el prin penitenciar, pentru fapte pe care le recunoaște și le regretă.

 

Ghiță a constatat din interior, din penitenciar, cât de necesar este un centru pentru reintegrarea deținuților în societate 

Din perioada în care a fost închis, Ghiță a ajuns la concluzia că cei privați de libertate sunt marginalizați mult mai mult decât ar fi cazul și de aceea mulți dintre ei sunt condamnați la recidivă infracțională.

De atunci, de când era închis, lui Ignat i-a încolțit ideea de a deschide un astfel de centru, prin care să încerce să le schimbe calea celor care au comis fapte și au fost eliberați.

Iar luni, 24 iunie 2024, visul lui Ignat și al celor din echipa sa a devenit realitate.

 

 

Centrul, o muncă de echipă, cu sprijin financiar din SUA

Centrul ”New Beginnings” – „Noi Începuturi” a fost inaugurat oficial ieri, de organizația ”Fight For Fredoom”, al cărei director este Vlad Albu, iar președinte, Ghiță Ignat.

În spatele investiției sunt numeroși susținători, cel mai important fiind Dumnezeu, după cum subliniază Ignat.

Material, centrul a fost ridicat și va fi susținut în continuare de soții Jim și Leticia Hashem, un cuplu din SUA, care a fost prezent ieri la Verești.

Cei doi soți au vorbit cu emoție despre colaboratorii de la Suceava, cei care dau viață crezului lor, subliniind importanța lui Dumnezeu în tot ceea ce fac ei.  

Deținuții vor fi sprijiniți la modul concret, cu mai mult decât cazare și masă 

Deținuții care vor dori să își schime viața după eliberare vor avea o mână întinsă la modul concret prin acest centru de la Verești. 

”Pe lângă cazare și trei mese pe zi, vor avea parte de un program de workshopuri, unde oamenii ăștia vor învăța o meserie, tot felul de cursuri care să îi ajute pentru ca după acest program care va dura un an de zile aceștia să facă trecerea spre societate în mod corect.

Nu vrem să îi învățăm doar o meserie, vrem să îi învățăm și cum să își cheltuie banii, am observat că educația financiară este foarte importantă, apoi ne dorim ca ei aici să studieze și Biblia, experiențele de până acum ne arată că valorile creștine pot schimba viața unui om.  

Vom colabora strâns cu penitenciarele din România, cu Serviciul de Probațiune, reintegrarea deținuților are mari minusuri în România, iar asta este o chestiune recunoscută unanim”, a explicat Ghiță Ignat.

 

Procent enorm de recidivă a deținuților din România

Ignat a subliniat că statisticile arată că procentul de recidivă a deținuților din România este de 70-75%, adică un procent enorm.

Centrul are până la 20 de locuri de cazare, dar se va începe cu până la 10 ”studenți”, pentru că asta va fi titulatura celor care vor dori să încerce acest centru după eliberarea din penitenciar.

”Subiectul deținuților este unul tabu la noi, nu este la modă, nu prea îi au mulți la inimă pe acești oameni, însă societatea, ajutându-i pe ei, se ajută pe ea. Cei care recidivează aduc daune societății, dau în cap ori fură, iar victimă poate fi oricine din societate. Prin urmare, investind în ei, investim în societate”, a spus Ghiță, care a arătat că mulți oameni de afaceri deschiși la a ajuta în general au spus ”pas” fără ezitare acestui proiect, când au auzit că este vorba de deținuți.

Și cei care reprezintă Statul au subliniat că subiectul reintegrării deținuților în societate este unul la care România este corigentă

La inaugurarea de ieri au participat reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai Penitenciarului Botoșani, lideri ai comunității penticostale din România, chiar și un judecător.

Chiar și cei care reprezintă Statul au subliniat unanim că subiectul reintegrării deținuților în societate este unul la care România este corigentă.

Magistratul Ionel Bărbieru a arătat că în acest domeniul Statul Român are o neputință evidentă.

Mulți dintre cei care ispășesc condamnări nici nu vor o șansă, a subliniat judecătorul, unii chiar comițând fapte pentru a reveni după gratii, dar cei care vor o șansă trebuie să o primească, a arătat magistratul.  

Cristina Cernat, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a arătat că există un proiect privind 8 centre de incluziune socială a deținuților din România, pe care însă nu le avem nici acum, în 2024.

Daniel Pînzariu, directorul Penitenciarului Botoșani, a subliniat și el că din practică a observat că un procent semnificativ din cei care se eliberează de la Botoșani nu au nici un viitor, nu sunt așteptați acasă de nimeni, iar de aici până la recidivă mai este doar un pas.

Liviu Axinte, vicepreședinte al Cultului Penticostal din România, a avut un discurs corect și echilibrat, arătând cât de greu este de lucrat cu cei de la marginea societății, procentul de reușită fiind de multe ori descurajant. ”Din practică, credința este cea care poate face minuni, avem comunități rome îndreptate, de exemplu, după ce au fost atinse de evanghelie”, a încheiat optimist Axinte.

În centrul de la Verești, primii deținuți ar urma să ajungă în aproximativ 2 săptămâni.

Deja, de la penitenciare din România sunt solicitări către organizația ”Fight For Fredoom”, cu privire la deținuți care se vor elibera în curând și sunt de acord de principiu să ajungă în acest centru.

Este și acesta un semn că astfel de inițiative privind centre de reintegrare în societate a deținuților nu prea există prin România. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deținuții care ies din pușcării pot deveni ”studenți” în centrul deschis de Ghiță Ignat și colaboratorii săi.
 Vizualizări articol: 2436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deținuții care ies din pușcării pot deveni ”studenți” în centrul deschis de Ghiță Ignat și colaboratorii săi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei