Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 iun 2024 - Anul XXIX, nr. 146 (8675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iubirea care vindecă

În cultura occidentală, asociem inima cu dragostea – inima noastră fizică are un impact profund asupra stării noastre de bine și asupra conexiunii cu ceilalți. Inima este învelită într-o rețea complexă de nervi din sistemul nervos autonom și pare să aibă propria inteligență. Inima radiază un câmp electromagnetic care îi afectează energetic pe cei din mediul nostru, indiferent dacă suntem sau nu conștienți de aceasta. Când suntem cu o persoană dragă sau chiar cu un animal de companie drag, variabilitatea ritmului nostru cardiac se sincronizează cu ele, ritmul cardiac neregulat – asociat stresului – se transformă în unul coerent – ritm care este asociat cu stări de calm și mulțumire.

Nu numai că inima este „inteligentă”, dar poate chiar să ne ofere informații vitale înainte ca ele să fie transmise de creierul nostru. Unul dintre cele mai remarcabile exemple este un studiu realizat la „HeartMath Institute” pentru a evalua capacitatea inimii de a avea intuiție sau cunoștințe prealabile despre un eveniment viitor. Subiecții au fost plasați în fața unui ecran de computer care prezenta 45 de imagini aleatorii, o treime dintre ele erau stimulatoare din punct de vedere emoțional (violente, sexuale etc.) și restul erau liniștitoare.

Au fost monitorizate ritmul cardiac, ECG (electrocardiograma) și EEG (electroencefalograma) – care înregistrează activitatea undelor cerebrale – și, în mod fascinant, ritmurile cardiace ale participanților au încetinit chiar înainte de a vedea o fotografie aleasă aleatoriu care era stimulantă. Nu a avut loc aceeași reacție și când fotografia era liniștitoare. Inima a avut un răspuns intuitiv la informații la care ochii și mintea nu aveau încă acces. Creierul are și el aceste abilități precognitive, dar reacția inimii este mai rapidă și apoi îi semnalează creierului să pregătească organismul. Aceasta este înțelepciunea trupului la maximum. Și se dovedește că femeile au mai mult acces la intuiția inimii decât bărbații. Inima noastră încearcă efectiv să ne protejeze și să ne ghideze.

Inima este vitală pentru existența noastră, la fel ca și legătura cu ceilalți, la nivel de inimă. Noi, oamenii, suntem o specie profund socială. Dacă nu am fi fost, nu am fi supraviețuit împotriva prădătorilor mult mai mari și mai puternici. Avem nevoie unul de celălalt pentru siguranță și îngrijire; corpul nostru e construit pentru a-și dori iubire și conexiune. Cercetările asupra importanței iubirii, afecțiunii și intimității sunt uimitoare. Dacă ai sau nu o comunitate activă de prieteni are un impact mai mare asupra sănătății tale decât dacă fumezi sau nu țigări. Așa cum subliniază Dean Ornish în cartea sa de referință „Love and Survival”, singurătatea și izolarea cresc probabilitatea de îmbolnăvire și de moarte prematură din toate cauzele cu 200-500%, independent de comportamentul nostru. Și este vorba despre întreaga activitate socială: prietenie, dragoste romantică și sex, o legătură apropiată cu animalul tău de companie și voluntariatul la cantină, toate au beneficii extraordinare pentru sănătatea ta.

Cuvântul „iubire” este într-adevăr un reprezentant inadecvat pentru toate emoțiile și relațiile vitale pe care le acoperă. Îmi pot iubi pisica, mama și computerul, toate în aceeași propoziție – chiar dacă aceste relații au niveluri complet diferite de complexitate și importanță în viață. Dacă am vorbi în greacă, am avea cel puțin patru cuvinte diferite pentru iubire. „Philia” este dragostea caldă dintre prieteni. „Storge” este dragostea afectuoasă, empatică, așa cum avem pentru familia noastră. „Eros”, deloc surprinzător, se referă la iubirea care implică pasiune sexuală pentru un iubit. Iar „agape” descrie iubirea de ordin superior, care este necondiționată și necesită atât angajament, cât și un act de voință – ar putea fi iubirea pentru Dumnezeu sau iubirea pură, necondiționată pe care o poți avea pentru un copil sau partener de viață. Există atât de multe modalități de a experimenta iubirea, fiecare unică și fiecare importantă pentru sănătatea noastră!

Așadar, la ce tipuri de iubire ne referim când vorbim despre beneficiile pentru sănătate ale iubirii și conexiunii? Oricare dintre aceste tipuri de iubire este benefic pentru sănătate.

Cei mai sănătoși oameni au cele mai diferite rețele sociale: prieteni și colegi de la serviciu, amici la popicăria locală, vecini de curte, copii și nepoți, prietene apropiate și partenerul de viață. Nu există o modalitate corectă de a iubi – contează să ai dragoste în viața ta, sub orice formă îți este disponibilă. Toate formele sunt bune.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iubirea care vindecă.
 Vizualizări articol: 3024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Iubirea care vindecă5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei